ב- 14 ליולי, טרם הירידות החדות, היו בקרנות השוריות (המרוויחות מעליות) ממשפחת Radex שעוקבות אחרי מדד ה-S&P500,
10% יותר נכסים מאשר בקרנות דוביות (מאותה משפחת קרנות). אתמול היו בקרנות השוריות הללו רק רבע מהנכסים ביחס לקרנות הדוביות. התופעות המשולבות הללו, של תנודתיות שיא, נפילות חדות, ושינוי חד בתמהיל ההשקעה מאפיינות לרוב סיום של שוק דובי ולא התחלה שלו.

תשואות האג"ח האמריקאי קרובות לפגוש לראשונה מזה שני עשורים את רמת התשואות של האג"ח היפניות, עקום התשואות האמריקאי כבר קמור יותר ממנו (ראו הרחבה). תשואות האג"ח ל-10 שנים בארה"ב עולות מעט הבוקר (מחיר יורד) ל-2.28%. בורסות אסיה ואירופה עולות הבוקר על רקע נתוני תוצר מיפן, שמציגים כי הצונאמי לא גרר את התוצר היפני ברבעון השני לירידה חדה כמו שציפיתם (1.3%- לעומת צפי ל: 2.5%-), אולי סתם הייתם בפאניקה...

עד סוף הקיץ אדע את התשובה
את פשר הנתונים אלמד,
את כל החלומות,
אפתור את הפחדים
בסוף הקיץ שוב אשב על נגזרים

בנק מרכזי (ECB), את מי אתה אוהב יותר את יוון או את איטליה?
בניסיונו להחזיר את אמון המשקיעים לאג"ח של מדינות ה-PIIGS ולהוריד את התשואה עליהן, החל ביום שני שעבר הבנק המרכזי באירופה, ה-ECB, לרכוש אג"ח ממשלתיות של איטליה וספרד. רק היום אחה"צ יפרסם הבנק כמה באמת רכש אך סקרים מקדימים מעריכים כי מדובר בסכום של 15 מיליארד יורו, לעומת רכישות בשנה שעברה של אג"ח יווני בסכום של 16.5 מיליארד אירו בשבוע ראשון לרכישות. לא שהרכישות האלה אז עזרו ליוון, אבל אם אכן יתברר שהוא רכש אג"ח של איטליה וספרד בסכום נמוך יותר מהרכישות של יוון אני לא יודע כמה המשקיעים יהיו מעודדים. עליית תשואות אפילו זמנית באגרות החוב שלהן, תביא לעליית חשש שנטל החוב יהיה כבד מידי ותגרור את המשקיעים לדרוש תשואה גבוהה יותר וכך מעגל קסמים, בארה"ב זה מעגל קסמים הפוך:

הורדת הדרוג לארה"ב חסכה לה 647 מיליון דולר
בשבוע שעבר הנפיקה ארה"ב אג"ח בסכום של 72 מיליארד דולר והריביות הממוצעות שדרשו המשקיעים היו הנמוכות ביותר מעולם, מה שחסך לממשל תשלומי ריבית הגבוהים ב-647 מיליון דולר, אותם היו משלמים שבוע קודם, אלמלא סוכנות הדירוג S&P הייתה מורידה את דירוג האשראי שלה ודוחפת את הבנק המרכזי להודיע כי לא יעלה את הריבית לפחות עד אמצע 2013. אם בשבוע שלפני הורדת הדירוג שילמה ארה"ב תשואה של 2.59% על אג"ח ל-10 שנים בשבוע שלאחר הפחתת הדירוג שילמה רק 2.25%. נטל החוב על התוצר בארה"ב ירד ב-2010 ל-1.33%, לעומת ממוצע של 2.3% בין השנים 1971 ל-2010 (ראו תרשים). מהבחינה הזאת ארה"ב מתחילה יותר להידמות ליפן, שגם מחזיקה יחס חוב גבוה לתוצר עם ריביות אפסית, ומעוד כמה בחינות:
[attachment=0:3ijyt3p6]clal1skira.jpg[/attachment:3ijyt3p6]
אג"ח – לפי מרווח "הפרפר" ארה"ב שוב נראית דומה ליפן
מרווח הפרפר, המתאר את קעירות עקום התשואות, ומחושב ע"י הכפלה של התשואה ל-5 שנים והפחתה של תשואת אג"ח לשנתיים ושל אג"ח ל-5 שנים, מראה כי קעירות עקום התשואות בארה"ב יורדת כבר מספר חודשים והפכה לשלילית (פונקציה קמורה = מחייכת). כיום הפך עקום התשואות האמריקאי לקמור יותר מעקום התשואות ביפן. לדעת חברת הביטוח היפנית מיטסושי (אין קשר למאכל סושי) מדובר בסימן נוסף לכך שארה"ב בדרך לתרחיש הכלכלי של יפן. (חוב גבוה, ריבית אפסית לאורך שנים, סביבה ללא אינפלציה וצמיחה איטית). המשמעות של עקום קמור הוא ששוק ההון צופה קצב העלאות ריבית איטי בממוצע עד הטווח הבינוני (עד שנת 2016) ולאחר מכן חזרה לקצב העלאות ריבית מהיר יותר. להשוואה, בישראל עקום התשואות כמעט ולינארי לחלוטין כיום, מה שמצביע כי השוק צופה כי מהטווח של שנתיים ועד העשר שנים קצב העלאות הריבית כאן יהיה יציב יחסית.

תנודתיות – ה Margin Calls סוגרים את קווי האשראי של הסוחרים
Margin Call זו קריאה לביטחונות. לאחר ירידת מחיר נכס הבסיס הברוקר דורש מהסוחר להוסיף עוד ביטחונות לחשבון בשביל להמשיך לקיים את הפוזיציה. הירידות החדות ביותר בשוקי העולם מאז משבר הסאב-פריים הפעילו Margin Calls לסוחרים רבים בוול-סטריט ולמעשה הביאו בסוף יולי לירידה החדה ביותר מזה שנה בכמות ההלוואות שלקחו סוחרים ולירידה חדה במינוף ההשקעות. היקף גדול ומערכתי של מאג'ין קול עשוי להיות גורם לעלייה חדה בתנודתיות כשסוחרים מאולצים למכור. המקרה הנודע ביותר של השפעת מרג'ין קול על התנודתיות ארע בשנת 1987 ולמעשה יתכן שיש לו השפעה רבה גם על התנודתיות הגבוהה שהגיעה בהמשך, בתחילת חודש אוגוסט.

קשה להיכנס למשבר כשאתה כבר שם
לא מבין אתכם, מאיזה משבר בארה"ב אתם מפחדים, לאן כבר אפשר לרדת? התחלות בניה (תרדו למינוס?), מכירות רכבים (כל האמריקאים עם שברי מאמץ) מלאים (מחסנים ריקים), מחיר חברות (עוד שנייה הרווח החודשי יותר גבוה מהמחיר של החברות), אג"ח קונצרני (מבחינת השוק כולם כבר בדיפולט). בשורה התחתונה, אנשים צריכים לא רק להתייחס לאי וודאות אלא גם לקטסטרופה שכבר מגולמת, מכאן יהיה קשה מאד מאד לרדת.

אם הייתי צריך לבחור בין צמיחה לבר רפאלי הייתי בוחר בבר (משקיע ברגע של סידור עדיפויות)

מט"ח – לא מעזים להמר נגד הדולר
הדולר אומנם נחלש הבוקר מול רוב המטבעות המובילים בעולם, אך כעת מתקבלים נתונים שטרם הזינוק האחרון שלו ירדו מספר ההימורים נגד הדולר (חוזים עתידיים) בשבוע שהסתיים ב-9 באוגוסט מ- 154,105 חוזים ל-153,2116, הנפילה החדה ביותר במספר החוזים שנרשמה אי פעם לא רק ביחס לדולר אלא ביחס לכל הסחורות שיש עליהן חוזים עתידיים. וזה לא מפליא, אם תזכרו את ההיסטריה שכולם רצו להשקיע באג"ח האמריקאי, אירופה בוערת, ונתוני המאקרו בארה"ב נראים כל כך רעים, מי יהמר נגד הדולר?

היום במקרו – נדל"ן, תעשייה ומחירים
היום יפורסם בארה"ב מדד מנהלי הרכש לאזור ניו-יורק לחודש אוג', המתואם יחסית עם מדד מנהלי הרכש בתעשייה המשולב לארה"ב. נזכיר כי המדד המשולב הזה ירד באופן מפתיע בחודש יולי ולמרות שהמשיך לאותת כי הכלכלה תמשיך להתרחב המשקיעים התאכזבו מהאיתות על הקצב האיטי. הערכות המקדימות הן שהמדד לאזור ניו-יורק יראה שיפור בחודש אוג', אך עדיין דשדוש. בנוסף יפורסם היום בארה"ב סקר הקבלנים שצפוי גם הוא להראות יציבות של סקטור הנדל"ן. אצלנו, בישראל, יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי כשלהערכתנו יעמוד על 0.3%