x

מציג תוצאות 1 עד 5 מתוך 5

נושא: נותרו לי עוד כמה חורים בעניין אגח

נותרו לי עוד כמה חורים בעניין אגח

שלום רב
    הבנתי את מרבית הדברים הקשורים באג"ח

עדיין יש כמה נקודות חשובות שאינני מצליח לראות+להבין

1)באתר של הבורסה, אני נכנס לאג"ח ומעלה את הגראף שלו -- לא מצליח לראות בגראף כמה היה השער של האגח ביום ההנפקה הראשון (באיזה שער יפדה ביומו האחרון), אני מזין שם 5 שנים אחורה, 3 שנים אחורה, שנה אחורה ולא מצליח לקבל ערך מדוייק לע.נ של יום ההנפקה
    איפה ניתן לראות ע.נ של אגח מסויים ביום בו הונפק ולפיו גם תשולם הקרן ביום האחרון ?

2)מח"מ 2.1 מה הכוונה ? האגח יפרע בתאריך ספציפי נניח 24/11/2014 אז מה זה אומר מח"מ ברוטו 2.1 ??

3)המדד רוב השנים עולה (נכון?) במיוחד אם לוקחים תקופות של 3 שנים בממוצע כמעט תמיד יעלה ? -- אם התשובה היא כן אז האם עדיף כשקונים אגח לקנות אותו צמוד מדד ברוב המקרים ?? או שיש עוד שיקולים בדרך ??

תודה מראש לעונים

Re: נותרו לי עוד כמה חורים בעניין אגח

היי tivoni01
    1. כל אגח מונפק בשווי של 100 אג'. ישנם מספר אגחים שהונפקו בהנחה מסויימת וזאת אפשר למצוא בתשקיף באתר מאיה אך גם אגח שהונפק בניכיון יהיה שווה ביום הנפקתו 100 אג' (פשוט מי שיקנה בהנפקה ישלם פחות).
    2. מח"מ משמעו היא משך חיים ממוצע. כיוון שרוב האגחים לא נפרעים במלואם בתאריך מסויים אלא בחלקים לאורך תקופה, יצרו את המושג מח"מ שהוא מייצג את התקופה הממוצעת בשנים עד לקבלת התשלומים מאיגרת החוב.
    3. זה כבר תלוי בציפיות האינפלציה ותמכור האגחים השונים. אם אגח צמוד מדד של חברה כלשהי נסחר בתשואה של 5% אז אגח שקלי של אותה חברה באותם תנאים יסחר בתשואה גבוהה יותר. אם ציפיות האינפלציה (שאותם אפשר ללמוד מעקום התשואות) עולות על ההפרש ישנה עדיפות לצמוד מדד, אם הן נמוכות מההפרש תהיה עדיפות לאגח השיקלי.
    "כשמשחקים פוקר אתה אמור לדעת תוך 15 דק' מי יספק את הרווחים , אם אתה לא יודע כנראה שזה אתה."

שאלות טובות ולמרות שניתן למצוא את התשובות בפורום הרכז לך אותם פה:

(1) מחיר הנפקה ושער פדיון

מחיר ההנפקה הרשום לאגח הוא תמיד 100, האגח מונפק בניכיון (מתחת למחיר 100) או בפרמייה (מעל מחיר 100). למחיר בפועל במועד ההנפקה יש משמעות מבחינת המס בעת הפרעון (גם פרעון חלקי), אך לא נכנס לכך כאן.

הפדיון מבוצע לפי ערך הפארי (שכולל בתוכו גם את הריבית הצבורה), כך לדוגמה אג"ח שקלי (שאינו צמוד) הנושא קופון של 5%, ערך הפארי שלו לפני מועד התשלום יתקרב ל- 105 אגורות. אם יהיה תשלום קופון בלבד, ישולמו 5 אגורות, מחיר הפארי ומחיר השוק יפחתו ב-5 אגורות ואין זה משנה מה מחיר האגח לפני הפרעון - נניח שהיה 88, יהיה 83 אגורות.

אם הגיע מועד הפרעון, התשלום יהיה אותם 5 של הריבית ועוד ה-100 של החוב, כאשר אם הפדיון חלקי אז יתקבל 5 בכפולה של סך הניירות ועוד פדיון מלא של אחוז הפדיון. נניח עבור אותה דוגמה כי אנו מחזיקים ב- 10 אגחים מסוג זה ויש פרעון ל 20%, נקבל 10 פעמים ריבית של 5 אגורות ועוד 2 פדיונות של 100 ובסיום נחזיק ב- 8 אגחים שלהם ערך לאחר התיקון.

עבור אג"ח צמוד הדבר מעט מורכב יותר שכן מחיר הפארי מורכב ממחיר החוב הצמוד פלוס ריבית הקופון המתקבלת על גבי ההצמדה. כלומר נניח שהונפק אג"ח בצבר בנתיים הצמדה של 10% והוא נושא קופון של 5%, מחיר הפארי שלו לכן יהיה 115.5 אגורות שהם: 100 החוב הראשוני, 10 הצמדה, ו- 5.5 אגורות שהם ריבית הקופון על סך 5% על ערך של 110 אגורות.

(2) מהו מח"מ

מח"מ = משך חיים ממוצע, כלומר כמה שנים בממוצע עוד נותר לפרעון החוב. בדוגמה של מח"מ 2.1 ופרעון 24/11/2014 (כאשר אנו נמצאים בחודש שמיני של 2011) אני יכול להגיד לך כי האגח פודה בשלושה תשלומים את החוב (או בשישיה תשלומים כל חצי שנה) שכן חצי מהחוב נפדה לפני מועד המח"מ וחציו לאחריו (כאשר יש לנו מעט יותר מ- 3 שנים לפדיון כפי שניתן כאן.

אם נניח כי הפדיון היה יחיד ב- 2014, המח"מ היה שווה לזמן עד לפדיון (כלומר היה עולה ל- 3.15 בערך). באותה מידה עם הייתי אומר לך כי הפדיון היה מתחיל בעוד שנתיים ונפדה בשישה תשלומים שווים המח"מ היה צריך לגדול לאיזור החמש (שנתיים ועוד מחצית מתקופת הפדיון).

כמובן שניתן לעשות חישוב מדוייק ומעשית ערך המח"מ נמוך מעט מאמצע החיים (שכן יש תשלום ריביות), אך לא נוכל להיכנס לאיך מחשבים אותו כאן ולמה הוא משמש - שכן ההסבר ארוך (אני כן מסביר את זה בקורס). בכל מקרה ראוי לציין כי למח"מ השפעה על התנודתיות של הנייר שכן ככל שהמח"מ ארוך יותר כל שינוי באחוז בודד בתשואה הנדרשת גוררת עלייה או ירידה של מחיר השוק של האגח באופן גדול יותר.

(3) צמוד מדד מול אגח לא צמוד (שקלי)

המדד בישראל באופן כללי הוא חיובי לאורך זמן ועומד על מעל ל-3% בשנים האחרונות (מעל היעד). אני מאמין כי יש חשיבות בהשקעות צמודות מדד בעיקר לטווח ארוך, אך כמובן שיש שיקולים אחרים.

דבר ראשון האגחים הלא צמודים נותנים תשואה גבוה יותר מלכתחיל. תשואה זו צריכה לכסות על פער ההצמדה למדד. אך הצמדה למדד, גם עם היסטורית יש לה עלות מסויימת היא כקניית ביטוח - שכן תמיד יש סיכוי להיפר אינפלציה שאינה מתומחרת בהפרש בין הניירות הצמודים ללא צמודים.

שיקולים אחרים שיכולים להפר את לשון המוזניים הם: מח"מ - במח"מ קצר ההצמדה מאבדת מהחשיבות שלה, בטחונות, צרכי משקיע ועוד..

כך שאין תשובה חד משמעית ויש לבחון כל מקרה לגופו (למרות וחרף התמיכה שלי בהשקעה צמודה, בדיוק כפי שאינני מאמין בלקיחת חוב [משכנתא לדוגמה] צמודת מדד).
    אלון פיאדה

"לימוד והעמקת הידע הפיננסי האישי הם חובתו של כל אדם בעידן בו אנו חיים"

האמור לעיל אינו מהווה חלופה לייעוץ אישי
    המותאם לצרכיו של המשקיע, ע"י יועץ מוסמך.
    הכותב עשוי להחזיק בני"ע בהם עסקה הודעה זו.

תודה רבה על התגובות המפורטות !!

למדתי משהו

תמיד שמח לעזור, חוץ מזה - למידה והרחבת הידע הפיננסי, בשביל זה אנו פה, לא?
    אלון פיאדה

"לימוד והעמקת הידע הפיננסי האישי הם חובתו של כל אדם בעידן בו אנו חיים"

האמור לעיל אינו מהווה חלופה לייעוץ אישי
    המותאם לצרכיו של המשקיע, ע"י יועץ מוסמך.
    הכותב עשוי להחזיק בני"ע בהם עסקה הודעה זו.

הרשאות

• אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות