מאקרו, אגרות חוב וריביות
>באירופה, יוון זוכה למנת החמצן השנייה.
> בארה"ב, דו-שיח החירשים נמשך.
> בברזיל הריבית עולה ומספקת תמיכה למטבע.
מניות
> שבוע שני של עונת הדוחות.
> הדיווחים ממשיכים להיות טובים.
> סקטור האנרגיה מוביל בשורת ההכנסות, הטכנולוגיה בשורת ה-EPS.
ועידת הפסגה האירופית – יוון סיבוב 2
מנהיגי האיחוד המוניטרי האירופי הסכימו בחמישי בלילה על סיוע נוסף ליוון, בהיקף של 159 מיליארד אירו (228 מיליארד דולר). 109 מיליארד אירו יגיעו מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית. מוסדות פיננסים יעניקו 50 מיליארד דולר נוספים, תוך שיסכימו להחלפת איגרות חוב ולקיצוץ מסוים בחוב.
אין פרטים מדויקים על תנאי החבילה, אך מדיווחים שונים עולה כי הריבית שיוון תשלם על ההון תהיה 3.5%, הנמוכה משמעותית מ-5.5% שנאלצה לשלם בחבילה הקודמת. בנוסף, משך ההלוואות הועלה משמעותית לכדי 15 שנים – משמעותה היא הארכת המח"מ. אולי הדבר החשוב מכל, הסקטור העסקי הסכים לקבל "תספורת".
יתר על כן, באיחוד מתכוונים להשתמש בקרן החילוץ האירופית שגודלה הוא 440 מיליארד דולר לשם רכישת איגרות חוב של מדינות הנמצאות בלחץ, מערכה שעד עתה היה בה הבנק המרכזי לבדו.
בתוך כך, האיחוד האירופי דיווח כי חמשת הבנקים המסחריים הגדולים בגוש האירו חשופים בהיקף של 4.8 מיליארד אירו (6.8 מיליארד דולר) באמצעות נגזרים על איגרות החוב האיטלקיות. ל-Deutsche Bank החשיפה הגבוהה ביותר, בהיקף של 1.78 מיליארד אירו. מרבית החוזים צפויים להסתיים באופק של שנה.
חשוב לציין, כי מספר מדינות אירופיות ביצעו עסקאות SWAP לפיהן הן המירו חוב ארוך טווח קבוע בחוב זול בריבית משתנה. יתר על כן, ישנן מדינות כמו יוון שביצעו מספר עסקאות החלפת מטבע (SWAP). עסקאות אלו אפשרו לה לקבל תזרים באופן מיידי גבוה.
גם הבנקים האמריקאים נאלצו לדווח על חשיפותיהם למדינות זרות, במידה והן עולות על 0.75% מסך הנכסים, לכל מדינה. מתוך חמשת הבנקים האמריקאיים הגדולים ל-Citibank, חשיפה בהיקף של 1.6% ובהיקף של 31.1 מיליארד דולר לאיטליה. ל-Goldman Sachs חשיפה של 8.3 מיליארד דולר לאירלנד המהווה 0.9% מנכסי הבנק.
כתוצאה מהאירוע החיובי ליוון, נרשמו בשבוע האחרון רווחי הון אדירים בקרב איגרות החוב של המדינות הבעייתיות. כך לדוגמא, איגרת החוב של יוון לטווח של 2 שנים נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 24.98% הנמוכה ב-530 נ"ב מאשר הייתה בה בסוף השבוע הקודם. באג"ח המקבילה של אירלנד נרשמה בתשואה לפדיון ירידה של 793 נ"ב לכדי 13.46%.
בקרב האיגרות הארוכות, האיגרת ל-10 שנים של יוון נסחרה בתשואה לפדיון של 13.7%, ירידה של ב-284 נ"ב במהלך השבוע. באג"ח ל-10 שנים של אירלנד נרשמה ירידה של 207 נ"ב בתשואה לפדיון לכדי 11.39%. באג"ח של פורטוגל נרשמה ירידה של 171 נ"ב, באיטלקית חלה ירידה של 37 נ"ב ובספרדית 31 נ"ב.
במקביל, גם פרמיות ה-CDS התכווצו בשבוע האחרון, כאשר המהלך העיקרי, כ-8%, נרשם בפרמיה היוונית (ראו לוח).
על רקע התפתחות זו, עדיין לא ברור מה סוכנויות הדירוג יאמרו על כך. מעל לכל, היא מצביעה, פעם נוספת, על כך שמנהיגי האיחוד המוניטרי מרגישים כי יש לעשות הכול בכדי שאמון המשקיעים ובמיוחד בספרד ובאיטליה לא ייפגע. היה ברור להם כי יוון ופורטוגל הן צרות קטנות, אך היעדר טיפול נכון בהן עלול להביא לכדי סערה פיננסית שלא יוכלו להתמודד איתה.
להתראות במשבר הבא...או שמא, כבר בשבוע הבא...
בארה"ב נמשכת הסאגה
הנדנדה סביב אישור העלאת תקרת החוב הארה"ב נמשכת. לקראת סוף השבוע פסקו השיחות בין הצדדים. רק לאחר בקשת הנשיא האמריקאי, מנציגי שתי המפלגות בקונגרס, לשוב לסיבוב חדש של שיחות, בכדי למנוע מצב של חדלות פירעון, אלו חודשו בשבת לקראת חצות (שעון וואשינגטון).
עוד אמר אובאמה כי, חרף חילוקי הדעות, על הקונגרס לעשות לכול הפחות את המינימום הנדרש, בכדי למנוע מצב של חדלות פירעון. (נראה מיואש...)
נזכיר כי הרפובליקנים מעוניינים בקיצוץ הוצאות בהיקף של 3 עד 4 טריליון דולר על פני 10 שנים.
במהלך השבוע נרשמו הפסדי הון קלים באיגרות החוב של ממשלת ארה"ב. בסוף השבוע נסחרה האיגרת לטווח של 10 שנים בתשואה לפדיון של 2.96%, הגבוה ב-6 נ"ב מאשר הייתה לפני 5 ימים. האיגרת לשנתיים נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 0.387% הגבוה ב-3 נ"ב מאשר היה ביום ו' האחרון.
העלאת ריבית נוספת בברזיל המטבע צפוי להמשיך ולהתרחב
הבנק המרכזי של ברזיל, הכלכלה השביעית בגודלה בעולם, העלה השבוע, זו הפעם החמישית ברציפות את הריבית המוניטרית, על רקע החשש כי האינפלציה במדינה תעלה לרמה הגבוהה ביותר ב-6 השנים האחרונות.
הבנק המרכזי בהנהגתו של הנגיד, Tombini, שהתמנה לתפקיד בינואר, העלה את הריבית ב-25 נ"ב לרמה של 12.5%.
האינפלציה עלתה באופן רצוף מחודש אוגוסט לפני שנה תוך כשבחודש אפריל היא חוצה את הרף העליון של הבנק המרכזי. ב-12 החודשים עד יולי עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 6.75%, הגבוה מהיעד העליון של יציבות המחירים העומד על 6.5%. גם כאן הסיבה המרכזית היא מחירי הסחורות והמזון.
מצד הצמיחה, הדברים נראים קצת פחות טובים מאשר לפני שנה. לדוגמא, הייצור התעשייתי הגיע לשיא של התרחבות שנתית של 20% בחודש מארס 2010. בחודש מאי הקצב השנתי עמד על 2.7%. האינדיקטורים המובילים נמצאים ברמה שלילית. כלומר, שיא ההאטה בפעילות הכלכלית עוד לפנינו. לפיכך, נראה כי נחיצות העלאות הריבית יפחתו, לפחות בכל האמור לצד הריאלי.
עם זאת, הריאל הברזילאי הופך לאטרקטיבי יותר בעקבות העלאת הריבית האחרונה, כאשר פער הריביות בינו לבין הדולר האמריקאי מתרחב שוב. לפיכך, פוטנציאל התחזקות המטבע הברזילאי, בטווח הקצר, נותר גבוה.
עם זאת, בראייה לטווחים ארוכים יש לשים לב לכך, שבברזיל קיים גירעון בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. אמנם, הוא לא גבוה ולכן לא משפיע בצורה משמעותית על שער החליפין. אך, כל שינוי משמעותי ביחסי הכוחות של הריביות עלול להביא לפיחות של המטבע.
כתוצאה מכך, אנו אופטימיים לגבי התחזקות המטבע בטווח הקצר אך פסימיים במעט לטווח הארוך.
עונת הדוחות נפתחה
עונת הדוחות הכספיים לרבע השני עלתה הילוך השבוע כאשר מספר חברות מרכזיות דיווחו על תוצאותיהן העסקיות.
כך משלל הדוחות הכספיים שפורסמו בשבוע האחרון נציין את:
(1) יצרנית ציוד המחשוב, IBM, דיווחה על רווח של 3.09 דולר למניה, בהשוואה לצפי של 3.02 דולר למניה. בשנה שחלפה נרשמה צמיחה של 18.4% ב-EPS ושל 12% בהכנסות. מניית IBM נסקה השבוע ב-5.5%.
(2) יצרנית המשקאות, Coca Cola, דיווחה על רווח של 1.17 דולר למניה, לעומת צפי לכדי 1.165 דולר למניה. עם זאת, ההכנסות הסתכמו ב-12.7 מיליארד דולר והיו גבוהות ב-47% מאשר בתקופה לפני שנה. מניית KO עלתה בשבוע שחלף 3.26%.
(3) חברת כרטיסי האשראי, American Express, דיווחה על רווח של 1.07 דולר למניה, שהיה גבוה ב-8.5% מהצפי, 0.986 דולר למניה. עם זאת, ההכנסות הסתכמו ב-7.26 מיליארד דולר, היו נמוכות ב-1.4% מהצפי. יתר על כן, ההכנסות גדלו ב-4 הרבעים האחרונים ב-5.9% בלבד.
(4) יצרנית המיקרו-מעבדים, Intel, דיווחה על רווח בגובה של 0.54 דולר למניה, לעומת צפי לכדי 0.506. יתר על כן, גם ההכנסות היו גבוהות מהצפי והסכמו ב-13.0 מיליארד דולר, עלייה של 21% לעומת הרביע המקביל לפני שנה. מניית Intel הוסיפה לערכה 3.4% בשבוע שחלף.
(5) ההפתעה השלילית של השבוע הגיע מחברת הציוד ההנדסי, Caterpillar, אשר דיווחה על רווח של 1.72 דולר למניה הנמוך מהצפי אשר עמד על 1.746 דולר למניה. עם זאת, בשורת ההכנסות הרבעוניות התוצאה הייתה נאה, כאשר הן הסתכמו ב-14.2 מיליארד דולר. אלו היו גבוהות ב-7.5% מאשר הצפי ואף גבוהות בכ-37%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מניית CAT איבדה 3.9% במהלך השבוע.
עד עתה, מבין כל החברות הציבוריות, הנסחרות בשוק המניות של ניו-יורק, אשר פרסמו תוצאותיהן (627 חברות) נרשם גידול של 16.5% בשורת ה-EPS, כאשר שיעור ההפתעה עמד על 7.8%. סקטור הטכנולוגיה מוביל עם העלייה החזקה ביותר, לעומת הרבע המקביל אשתקד, התרחבות של 37%.
בשורת ההכנסות נרשמה עלייה של 10.8% לעומת הרבע המקביל לפני שנה כאשר סקטור האנרגיה מוביל (התרחבות של 40%).
בשבוע הקרוב צפויות להתפרסם, בין היתר, תוצאותיהן העסקיות של החברות הבאות: M3, Boeing, Exxon Mobil, Merck, Ford ו-Amazon.