אנשים טובים עפים מהדרך, אנשים טובים מאד. אנשים טובים עפים מהדרך כשהתנודתיות עולה.
אמיר כהנוביץ | כלכלן ראשי | כלל פיננסים ניהול נכסים ומחקר
השוק השורי מנסה לנער מעליו את המשקיעים החלשים, הוא מעלה את התנודתיות לרמות שלא מתאימות להם – מדד התנודתיות, ה-VIX, טיפס מ-16 נק' ביום שישי ל-20 נק' אמש, רמה קשה. אומנם יש כאלה שיצליחו להיאחז בשור, אך עם הזמן ישחררו.
למרות אי הוודאות מאיטליה והורדת הדירוג לאירלנד (ראו רחבה), נתונים טובים מסין, של צמיחה בקצב מהיר מהצפוי ברבעון השני (9.5%), התרחבות התפוקה התעשייתית שלה בקצב המהיר ביותר מזה יותר משנה ועלייה חדה במכירות הבתים שם, עולות הבוקר בורסות אסיה ונחלשים המטבעות הבטוחים (ראו הרחבה). ברקע, ממתינים המשקיעים ליום שישי, לפרסום תוצאות מבחני הלחץ שנערכו לבנקים האירופאים והמשקיעים הישראלים ממתינים גם לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שיעמוד להערכתנו על 0.3%.
מי יורד לזרוק את אירלנד לזבל?
יאללה, שמישהו אחר יתנדב, אני כבר ירדתי לזרוק את יוון ואת פורטוגל. סוכנות הדירוג מודיס' הורידה אתמול את דירוג החוב של אירלנד בארבע רמות לדרגת "זבל", לאחר שקברניטי המדינה לא הצליחו לנהל כראוי את החוב הציבורי שלה, לא הצליחו להעביר רפורמות משמעותיות ונטו לפופוליזם, שיגעון גדלות וחוסר אחריות (ברור?). המשמעות כרגע מבחינת אירלנד היא שהיא לא תצליח לגייס הון בשוק הפרטי ותאלץ לחשוב מה היא עושה, היא לבד. המצב באירופה התדרדר השבוע עוד יותר כשגם בישיבת ה"חירום" של ראשי גוש האירו, שלשום, לא הצליחו אלה להגיע להסכמות בנוגע להרחבת רשת הביטחון. יתכן מאד שהטקטיקה של הפקרת מדינות, כמו שעושים כעת ראשי גוש האירו, היא טקטיקה טובה, עובדה, שר האוצר הספרדי המבוהל מיהר להכריז שספרד בדרך לקיצוצים משמעותיים יותר משתוכנן בתקציב 2012.
האם השוק מאותת איזו עונת דו"חות תהיה לנו?
סוף עונת הפרסומים עם שירלי
יש מחנק מריח מרחקים (?)
עונת פרסום הדו"חות הכספיים בארה"ב לרבעון השני החלה ביום שני, עם פרסום דו"חותיה של יצרנית האלומיניום אלקואה (שאכזבה). היום מפרסם את דו"חותיו בנק ההשקעות ג'י-פי מורגן. המשקיעים מנסים וינסו לעד לקבל רמזים לכל דבר. הם מסתכלים כעת על שוק המניות בתחילת עונת הדו"חות ומנסים להבין אם הירידות האחרונות מאותתות אולי כי מישהו בפנים יודע משהו שהם לא לגבי עונת דו"חות מאכזבת. למה בכלל הם צריכים לדעת אם עונת הדו"חות תהיה טובה או רעה? כי אם היא תהיה טובה אז המניות יעלו אח"כ. כלומר, הם רוצים להסתכל על שוק המניות ולהגיד" אם הוא עולה אז הוא ימשיך לעלות ואם הוא יורד זה סימן שהוא ימשיך לרדת. אבל אם נסתכל על עונות הדו"חות הקודמות נראה כי התיאוריה הזאת לא מחזיקה מים. ואפילו להיפך, רוב הפעמים בהן השוק התחיל את עונת דוחו"ת במגמה מסוימת לקראת סופה הוא כמעט תמיד שינה כיוון. מהבחינה הזאת אפשר אולי להיות רגועים מהירידות של הימים האחרונים.
חלק מחברי הפד תומכים בתוכנית QE3 – זה טוב?
תהרגו אותי אני עדיין לא מבין למה צריך את תוכניות ההרחבה הכמותיות האלה. מחליפים לאנשים את האג"ח הממשלתיות בכסף מזומן. מה יוצא להם מזה? יוצא שיש הרבה יותר כסף מזומן במחזור ופחות אג"ח, גם ככה שתיהן התחייבויות של הממשל, אבל בשיטה של "רבה מזומן" מהירות המחזור יורדת (כתבתי על זה לא מזמן) ולא שאנשים מוציאים יותר ולא שיש אינפלציה ולא שעלויות המימון ירדו. זה לא קרה ב-QE1 לא ב-QE2 ולא יקרה גם ב-QE3. כעת מפרוטוקול החלטת הריבית של הפד עולה כי חברי הבנק הפדרלי חלוקים ביניהם בנוגע לאפשרות של הזרמת תמריצים מוניטריים נוספים לכלכלת ארה"ב, במקרה של האטה בהתאוששות – כלומר כנראה QE3. עם זאת, משמעות שכן יכולה להיות לתוכניות הלא יעילות הללו, היא אולי העלאת ביטחון המשקיעים:
הגרעון המסחרי מאכזב - אבל הבעיה עכשיו היא גרעון האופטימיות
הגרעון המסחרי של ארה"ב, שפורסם אתמול, הרעיד את המשקיעים כשהפתיע בהתרחבות ל-50.2 מיליארד דולר, הגרעון הגבוה ביותר מזה 3 שנים. העלייה החריגה מוסברת בעלויות יבוא הנפט, שמחירו זינק. הנתון מאותת כי מתגבר הלחץ על החלשות של הדולר, בכדי לאזן את הכלכלה, מה שאכן קורה הבוקר (ראו בהמשך). אלא, שמשקיעים רבים רואים בבעיית הגרעון בעיה של ה"טווח הארוך" טווח שלא בטוח שיחיו עד אז ומוטרדים כרגע בעיקר מהבעיות הקצרות ולא אלה שבאירופה אלא מביטחון הצרכנים והירידה באופטימיות שלהם, לקראת פרסום נתון המכירות הקמעונאיות מחר (שצפוי שירד ב-0.1%) ובהמתנה לפרסום מדד אמון הצרכנים של אונ' מישיגן ביום שישי.
נתוני מקרו חלשים בישראל
בין נתוני המקרו שפרסמה בשבוע האחרון למ"ס נמצאים בעיקר נתונים מאכזבים. נתוני סחר החוץ לחודש יוני הצביעו על יבוא הסחורות של 6.1 מיליארד דולר, יצוא של 4.9 מיליארד ולכן על גירעון מסחרי של 1.2 מיליארד דולר. או בקצב שנתי מתחילת השנה של 14.4 מיליארד, כמעט פי שתיים מ-2010 אז הגירעון השנתי הסתכם ב-7.8 מיליארד. איתותים מאכזבים מגיעים גם מסקר "הערכת המגמות בעסקים" לחודש יוני, שהצביע על האטה. בסך הכול גובר הסיכוי כי הכלכלה הישראלית הגיעה לשיא שלה ברבעון ה-4 של 2010 אז שיעור הצמיחה עמד על 7.6%. נתוני המקרו החלשים מחלישים גם את הבסיס ה"פונדמנטלי של השקל, אך הבוקר הוא דווקא מצליח לשמור על יציבות:
מט"ח – השקל לא תופס צד
נתון הגרעון המסחרי שפורסם אתמול בארה"ב ודחק את הצפי להעלאת ריבית בארה"ב לינואר 2013 בטח לא עזר הבוקר לדולר ולא עזרו לו גם הנתונים הטובים מסין, שעודדו משקיעים לעבור מנגד אל מטבעות שמציעות ריביות גבוהות יותר, והוא נחלש הבוקר מול רוב המטבעות המובילים בעולם, יחד עם הפרנק השוויצרי והין היפני. הין היפני נחלש גם על רקע הערכות כי יפן עשויה למכור חלק מרזרבות המט"ח שלה כדי להחליש את המטבע ולתמוך בכך ביצואנים שלה. השקל נסחר היום נחבא אל הכלים באמצע, בין המטבעות שעולים למטבעות שיורדים. החלשות הדולר תומכת במחירי הסחורות (הנקובים במטבע), אך הקשר ההדוק שהתרגלנו לראות בשנים האחרונות בין הסחורות למניות מתחיל להתרופף:
סחורות – הקשר בין נפט למניות מתרופף
מאז 2009 נמצא קשר הדוק מאד בין מחיר הנפט למחירי המניות והמתאם לשישה חודשים בניהם עמד כמעט על 1 ל-1. כשההסבר לכך די ברור, כשהביקושים בעולם עולים נהנים מכך גם מחירי הסחורות, בניהן הנפט, וגם מחירי המניות. אלא שבששת החודשים האחרונים אנו שוב רואים ירידה במתאם ל-0.39. ירידת המתאם מזכירה כי השקעה בסחורות עשויה למתן את תנודתיות תיק ההשקעות, מלבד העובדה שסחורות מגנות לרוב על ערכו הריאלי של התיק.