הכלכלה הישראלית נראית מצוין - תחזיות הצמיחה עולות, החברות מציגות רווחיות מרשימה, האבטלה יורדת והצריכה מתגברת. מבט בתוצאות מרבית הבנקים, שכידוע מושפעות מאוד לחיוב בעקבות התרחבות הפעילות במשק, מראה תמונה דומה ובעיקר גידול בתיקי האשראי שלהם ועלייה בעמלות משוק ההון. מרבית הבנקים גם הצליחו להתנקות מרוב ניירות הערך הבעייתיים ולהקטין את ההפרשות לחובות מסופקים. גם החששות מתקנות באזל המחמירות התבדו, היות ומרבית הבנקים כבר יישמו אותן בהצלחה, והגדילו את יחס הלימות ההון שלהם לרמה הנדרשת. ככל שימשיך להשתפר המצב הכלכלי בארץ, הוא עשוי לשפר עוד את תוצאות הפעילות של הגופים הפיננסים המקומיים.
אז אם הכול טוב, מדוע מניות הבנקים ממשיכות לדשדש ואפילו לרדת לאחרונה? הסיבה העיקרית נעוצה בבעיות הכלכליות בעולם, ובעיקר באירופה. יוון היא זאת שמרכזת את מרבית החששות לאחרונה. למרות אישור תוכנית הסיוע למדינה, האזרחים היוונים עדיין מתנגדים לקיצוצים הנרחבים אותם תאלץ יוון לעבור. ופה שורש הבעיה. תוכנית הסיוע הענקית שהציעו קרן הסיוע האירופאית וקרן המטבע הבינלאומית ליוון מותנית בביצוע הקיצוצים הללו, ואי ביצועם בפועל עשויה להוביל את יוון לחדלות פירעון.
גם מחיקות הנכסים של חלק מהבנקים הישראלים בעקבות משבר הסאב-פריים עדיין נמצאות בזיכרון של משקיעים רבים. למרות זאת, גם אז, היציבות של הבנקים נשמרה בעקבות הפיקוח הצמוד וההגבלות ההשקעה הנוקשות של בנק ישראל. במקרה הנוכחי, הפגיעה עשויה להיות אפילו שולית יותר, מכיוון שהחשיפה של הבנקים המקומיים לאג"ח אירופאיות אינה גבוהה. במילים אחרות, הבנקים המקומיים מושפעים בעיקר מסביבת הפעילות המקומית, וגם חדלות פירעון יווני לא תשנה את איכות תיקי הנכסים שלהם בצורה דרמטית.
ניקח לדוגמא את אחת ממניות הבנקים הגדולים במדינה - מנית בנק לאומי. בשנה החולפת הצליח הבנק להשיג תשואה על ההון הגבוהה מ- 10%, ולהערכתנו ימשיך להציג תוצאות טובות גם בשנה הקרובה. בנק לאומי מצטיין לא רק ברמת הכנסות גבוהה, אלא גם ברווחים מרשימים מהחברות הכלולות המרכזיות שהוא מחזיק. גם מבחינה פיננסית בנק לאומי נראה טוב וכבר הגיע לרמת הלימות ההון המחמירה שהציב לעצמו. בהנחה שהבנק ישמור על רמת הרווחיות הנוכחית, המשמעות, היא שהוא יוכל להמשיך לחלק דיבידנדים יפים גם בעתיד הקרוב ללא פגיעה ביחס הלימות ההון שלו. דיבידנד כזה יתווסף למיליארד השקלים שכבר חולקו בשנה האחרונה. כל הדברים האלו, יחד עם העובדה שמניות הבנק נסחרות במכפיל הון של אחד, הופכות אותו להשקעה אטרקטיבית לטעמנו עבור משקיעים המסוגלים לסבול את תנודתיות המחירים קצרת הטווח.
לא רק הבנקים אטרקטיביים בעינינו. גם חברות הביטוח כגון מגדל, הראל וכלל נראות מעניינות להשקעה בימים אלו. הן מציגות גידול בהכנסות ונסחרות במחירים נוחים. הראל זכתה לאחרונה במכרז לנהל את כספי הפנסיה של אנשי הקבע, בנוסף לקרנות ההשתלמות שלהם שהיא כבר מנהלת. למרות דמי הניהול האפסיים שיגבו מהעמיתים הללו, החברה עשויה להרוויח לא מעט כסף בעקבות כניסתם של העמיתים לרכיבי חיסכון והשקעה נוספים בניהול החברה.
חברת הביטוח כלל, קיבלה לאחרונה אישור של משרד האוצר להתמודד במכרז של קופת חולים כללית על ניהול תיק הביטוח הסיעודי שלה. התיק של הכללית נחשב תיק הביטוח הסיעודי הקבוצתי הגדול בארץ ומונה כ- 2 מיליון חברים, דבר שיסלול את הדרך של כלל להפוך למובילה בתחום הביטוח הסיעודי ויכול לתרום בצורה דרמטית לשורת הרווח שלה.
בשורה התחתונה, לאור המצב, בהחלט תיתכן תנודתיות מחירים במניות הפיננסים הישראליות בטווח הקצר. עם זאת, מניות הפיננסים הישראליות שציינו מציגות תוצאות נהדרות, עדיין נסחרות במכפילים נמוכים בהשוואה היסטורית ומניבות תשואת דיבידנד מרשימה ביותר. לכן, להערכתנו, בטווח הארוך יותר, המשך מגמת השיפור במשק הישראלי והתבהרות התמונה הפיננסית בעולם, תיטיב איתן ועשויה להחזיר את מחיריהן לתמחור הוגן יותר.