1. ב-7 ליולי יכנס לתוקפו חוק למיסוי משקיעים זרים על הריבית באפיקים ממשלתיים אשר מונפקים עד 13 חודשים (בעיקר מק"מים) מס זה יוטל במועד הפדיון של האיגרת באופן ליניארי על התקופה ממועד ההנפקה ועד מכירת אגרת החוב
2. בנוסף, יוטל מס על רווחי הון כתוצאה ממסחר באג"ח ממשלתי אשר הונפק עד 12 חודשים ובכלל. גם זה יחול באופן רטרואקטיבי. שיעור המס יהיה שיעור מס חברות (כעת 24%) עבור חברות השקעה ו-15% עבור יחידים. הצעת החוק צפויה לעבור את וועדת הכספים בעוד כשבועיים ותיכנס לתוקף לאחר תקופה של 30 יום בה תושבי חוץ יהיו פטורים מתשלום מס (grace).
בחודש מאי תושבי החוץ כבר החלו למכור "קצרים":
מנתונים שפרסם אתמול בנק ישראל עולה כי תושבי חוץ מימשו נטו בחודש מאי כ-600 מיליוני דולרים במק"מ, על רקע הטלות המיסוי החדשות, אך העבירו כנראה חלק גדול מהסכום הזה להשקעות באג"ח בטווחים ארוכים יותר. למרות המכירות המשמעותיות בחלקים הקצרים תשואות המק"מים לא עלו בחודש מאי בצורה יוצאת דופן (עלו פחות ביחס לכל החודשים מתחילת השנה). האם זה סתם במקרה? האם זה בגלל שעדיין לא החלו המכירות הגדולות של תושבי החוץ? הרי תושבי החוץ מחזיקים כ-45 מיליארד ₪ במק"מ ישראליות, כשליש מסך ההנפקות, יש עוד הרבה מה למכור ואמצע חודש יולי עשוי להיות העיתוי המתאים מבחינת המס. אז האם הזרים ימכרו ואם כן האם תשואות הקצרים יעלו? להערכתנו – לא!
רוב הזרים לא ימכרו ותשואות המק"מים לא יעלו:
1. רוב הזרים לא ימכרו: אמנות למניעת כפל מס לישראל אמנות מס הקובעות את חלוקת המס בין מדינות עם 40 מדינות שונות. אמנות אלה כוללות מניעת כפל מס במספר קטגוריות כגון: הכנסות מדיבידינד, ריבית, תמלוגים ורווח הון. כך למשל אם באנגליה המס על הכנסה זו הוא בשיעור של 10% ובישראל הוא 25%, אזי באנגליה ישלם הנישום 10% ובישראל הוא ישלים את ההפרש של 15% נוספים. כלומר, סביר להניח שרוב המשקיעים הזרים בישראל פועלים ממדינות שלהן יש עם ישראל אמנת מס. ולכן מבחינת אותם משקיעים סביר שיקבלו החזר על המס החדש או שישלמו חלק קטן ממנו. (עדי גוברמן עזר בהכנת הפסקה).
* אין מדובר בייעוץ מס והכותב איננו יועץ מס.
2. התשואות לא יעלו: מניעת עיוות העקום ע"י נוסטרו של בנקים נסביר בדוגמה: נניח שריבית בנק ישראל כיום היא 3.25% ושעפ"י כל הערכות תישאר כזאת גם בחודש הבא. מק"מ לחודשיים צריך, אם כן, להיסחר בתשואה קרובה מאד ל-3.25%. אומנם עשויים להיות עיוותים קלים, תכף נתאר למה. מה יקרה אם ברגע אחד יעזבו הזרים את שוק המק"מים בגלל המס החדש? היה אפשר לצפות שתשואות המק"מים יעלו. אלא שאם התשואות של המק"מים יעלו יוכלו סוחרי הנוסטרו של הבנקים ללוות כסף לחודשיים מבנק ישראל בריבית הנמוכה (3.25%) ולקנות במקביל מק"מ לחודשיים בריבית גבוהה וכך למעשה יעשו רווחיארביטראז'. כלומר, גם אם תשואת המק"מ תתחיל באמת לעלות הם ישר יקפצו עליה, יקנו ויורידו את התשואות בחזרה לרמתן סביב 3.25%. כאמור יכולים להיפתח פערים קטנים בין תשואת המק"מ לציפיות הריבית (מה שאכן קורה לפעמים בשוק), זאת בשל מספר גורמים שהעיקריים שבהם הם עלויות העסקה. אך גם כאן מדובר בעיוותים זניחים יחסית.
עלויות טרטור- משקיעים זרים שבעבר פעלו בשוק המק"מים בישראל בלי כאב הראש של תאומי מס ידרשו כעת להתחיל לעשות זאת. לבירוקרטיה הנוספת קיימת עלות ולכן יתכן שרק בגללה יעדיפו חלק מהמשקיעים לוותר על השקעה בניירות הערך הישראלים המדוברים.
השפעות על שער חליפין- כאמור בהסברים לעיל, לחוקי המס החדשים השפעה קטנה על רוב המשקיעים הזרים ולכן לא צפויה נטישה המונית של המק"מים/האג"ח הקצרות ולכן לא תגרם שחיקה משמעותית של השקל. עם זאת, עדיין עשויה להיות לכך השפעה מסוימת.
בשורה התחתונה- להטלות המס החדשות לא יהיו להערכתנו השלכות משמעותיות על חלק גדול מהמשקיעים הזרים. גם ההשפעות שכן יהיו לא יביאו לעליית התשואות אלא אולי לשינוי תמהיל מחזיקי המק"מים, כך שיהיו פחות אחזקות של זרים ויותר של ישראלים. מסיבות אלה גם ההשפעות על שער החליפין לא יהיו משמעותיות. במידה ובחודש הבא נראה עליית תשואות בטווחים הקצרים של העקום אלה ינבעו מבחינתנו מעליית הציפיות להאצת קצב הריבית ולא כתוצאה משינוי המיסוי. הערכה שלנו: אין סיבה להגיב לשינויים הללו.