ישראל
• מדד הייצור התעשייתי עלה ברבעון בחודשים פברואר-אפריל בקצב שנתי של 3.1% עפ"י נתוני המגמה, בהמשך לקצב של 0.6% בשלושת החודשים שקדמו. בחודש אפריל ירד מדד הייצור בשיעור של 1.6% בהמשך ליציבות בחודש מרץ. עפ"י המגמה, קצב הצמיחה האיץ בכול רמות הטכנולוגיה, למעט התעשייה ברמת הטכנולוגיה המעורבת-מסורתית, והמסורתית, אשר צמחו בקצב איטי יותר. קצב צמיחת משרות השכיר ושעות העבודה עלה במהלך התקופה אם כי, בשיעורים נמוכים מקצב צמיחת הייצור. הפדיון ממכירות של מגזר הייצור בתקופה זו, ובמחירים קבועים, צמח ממכירות לייצוא והתכווץ ממכירות לשוק המקומי, ועשוי ללמד על היחלשות הביקושים הפנימיים, אל מול התחזקות דווקא בביקושים חיצוניים. נתון הסותר את נתוני סחר החוץ לחודש מאי, ייתכן ובנתוני הייצור לחודש מאי נראה שינוי לרעה בהקשר זה.
• ייצוא השירותים בחודש אפריל ירד בשיעור של 15.6% בניכוי עונתיות, אל מול החודש הקודם, אשר עלה בשיעור של 18.6%.
• מדד הפדיון לכלל ענפי המשק עפ"י המע"מ צמח בחודשים פברואר-אפריל בקצב שנתי של 0.7% עפ"י המגמה, אל מול קצב צמיחה שנתי של 3.2% בשלושת החודשים שקדמו. ההאטה נובעת מהאטה בפדיון רוב ענפי המשק כנגד הרבעון הקודם, אשר קוזז מעט ע"י עלייה בצמיחת הפדיון בענף החקלאות. מדד הפדיון של חודש אפריל עלה בשיעור של כ-1.6% בניכוי עונתיות.
• פדיון רשתות השיווק בשלושת החודשים מרץ-מאי עלה בקצב שנתי ריאלי של 2.1%, עפ"י המגמה, בהמשך לעלייה בת 0.4% ברבעון הקודם. בחודש מאי ירד הפדיון בשיעור של 0.8% בניכוי עונתיות, בהמשך לעלייה בת 0.4% בחודש הקודם.
• שיעור הבלתי מועסקים לחודש אפריל עומד על 5.8%, בהמשך לשיעור של 5.9% בחודש הקודם.
• בחודש מאי עמדה הכמות המבוקשת לדירות על 3160, אל מול 2940 בחודש שעבר. מספר חודשי ההיצע המשיך לעלות לרמה של 9 חודשים.
• רכישות בכרטיסי אשראי עלו בשלושת החודשים מרץ-אפריל בקצב שנתי של 11.2%, עפ"י נתוני המגמה ובמחירים קבועים, בהמשך לעלייה בת 8.6% בשלושת החודשים הקודמים. סך הרכישות עלה בחודש אפריל בשיעור של 1.2% בניכוי עונתיות.
• המדד המשולב לחודש מאי עלה בשיעור של 0.3%, בהמשך לעלייה בת 0.2% בחודש אפריל.
[attachment=0:3s6una86]maor luski.JPG[/attachment:3s6una86]
ארה"ב
הפד הוריד את תחזית הצמיחה שלו לשנים 2011-2012 בפעם השנייה. תחזית הצמיחה של הפד לשנת 2011 ירדה לצמיחה של 2.5-2.8%, בין השאר גם על רקע מחירי האנרגיה הגבוהים, והפרעות בשרשרת האספקה מיפן. תחזית הצמיחה לשנת 2012 ירדה לצמיחה של 3.3-3.7%. אולם האמירה המדאיגה היא כי הפד ציין שאין לו תשובות מלאות מדוע הצמיחה במהלך ההתאוששות אנמית באופן יחסי. משמע, המשך ניסיונות בכלים מוניטאריים/פיסקאליים אשר עלולים לגרום יותר נזק מתועלת.
• מגזר היצור – נראה כי מגזר הייצור מתאושש. יפן הייתה קשורה באופן חלקי לרכיבי המלאי במדדים, אשר התאוששו במידה ניכרת. אולם רכיבי ההזמנות החדשות, והצבר עלו באופן צנוע ביותר, וממשיכים לרמז על ביקושים חלשים.
• הצריכה הפרטית – הצריכה הפרטית מראה סימני האטה במאי, בעיקר על רקע מכירות הבנזין והרכבים. המדדים המובילים של חודש יוני מסמנים המשך היחלשות, בעיקר ברכיבים המובילים של ציפיות לעתיד. המשך ירידות במחירי הנפט יתמכו בהתחזקות הצריכה ועלייה במדדי הסנטימנט.
• שוק הדיור – נתונים סותרים על שוק הדיור, משפרים במידת מה את הערכותינו לגבי מצבו. אי-הוודאות קיימת, אך ייתכן כי אנו מתקרבים לתחתית רמות המחיר. מתקרבים, אך עדיין לא שם, שכן רמה של 9.3 חודשי היצע ברובו של השוק תמשיך ליצור לחצי מחירים כלפי מטה.
• שוק העבודה – התייצבות הממוצע החודשי של דורשי עבודה חדשים בשבוע על מעל ה-400 אלף אינה מבשרת טובות לגבי שוק העבודה, אשר נראה כי אינו מיצר מספיק משרות, אל מול מספר הדורשים.
• קצב צמיחת התמ"ג ברבעון הראשון עמד על 1.9%, בהמשך לקצב צמיחה בן 3.1% ברבעון הקודם, וצפי לצמיחה בת 2%.
אירופה
התפתחויות חיוביות במשבר החוב היווני:
• הפרלמנט היווני אישר (ברוב דחוק) קיצוץ של 28 מיליארד אירו במגזר הציבורי, ומכירה של נכסי מדינה בסך 50 מיליארד אירו, ובכך סלל את הדרך לקבלת 12 מיליארד אירו של סיוע מהגוש.
• מסתמנת הסכמה של בנקים צרפתיים וגרמניים להמיר חלק מן האג"ח היווניות המגיעות לפירעון עד 2014 באג"ח ארוכות (20-30 שנים). הסכמת הנושים להמרות אלה ללא מראית של "כיפוף" ידיים ממשלתית מהותית באם רוצים שיוון לא תוכרז כחדלת פירעון ע"י חברות הדירוג, ותצית תגובת שרשרת פיננסית.
• הזמנות חדשות ממפעלים עלו בשיעור של 0.7% באפריל, בהמשך לירידה בת 1.5% במרץ. נתון אופטימי במיוחד, על רקע התחזקות האירו בחודש זה.
• שיעור האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים הצפוי בחודש יוני בגוש האירו עומד על 2.7%, בדומה לרמה בחודש הקודם.
• שיעור האבטלה בגוש האירו עמד בחודש מאי על 9.9%.
הזוית הפיסקאלית
תכנית הגיוסים לחודש יולי עומדת על 3 מיליארד ₪, בתוספת 0.9 מיליארד באג"ח קצרות. 1.7 מיליארד יגויסו באפיק השקלי, ואילו 1.3 מיליארד באפיק הצמוד. מבחינת התפלגות הפדיונות, צפוי עומס פדיון באפיק הצמוד הן באג"ח הסחירות, והן באג"ח המיועדות הלא-סחירות.
הזוית המוניטארית
בנק ישראל השאיר את הריבית לחודש יולי על כנה, כצפוי. חרף, השארת הריבית על כנה, הריבית הריאלית במדינת ישראל עומדת כיום על צידה החיובי, כ-0.25% אם לדייק. ריבית ריאלית כזו אמנם מרחיבה, אך כבר אינה שלילית לפחות.
במסגרת החלטת ריבית זו הורידה חטיבת המחקר את הערכותיה לגבי תוואי העלאת הריבית ב-12 החודשים הקרובים, ל-4.1%
להלן הגורמים להחלטת הריבית:
• האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 4.1%, ומעל היעד. אולם, ציפיות האינפלציה הנמדדות ע"י החזאים, ושוק ההון עומדות על מעט מתחת לגבול האינפלציה העליון. כמו כן, המדדים האחרונים לא חרגו מתוואי האינפלציה הנורמאלי לחודשים אלה.
• הצמיחה במשק הישראלי ממשיכה להיות גבוהה ברבעון השני, אולם קצבה נמוך מהקצב ברבעון הראשון. השפעת החולשה בכלכלת ארה"ב, ובעיות החוב באירופה עלולות להשפיע לרעה על המשך צמיחת המשק.
• חרף קצב עליית מחירים גבוה בשוק הדיור, מעריך בנק ישראל כי פעולותיו בתחום הגבלת המשכנתאות, צעדי הממשלה בתחום מיסוי הנדל"ן, ומספר התחלות הבנייה הגבוה, צפויים לבוא לידי ביטוי במחירי הדיור כבר בשנה הקרובה.
• ריביות בבנקים מרכזיים במדינות המפותחות נשארו ברמה נמוכה, וצפויות להישאר כך בחודשים הקרובים. בנקים מרכזיים במדינות מתפתחות, אשר העלו ריביות בעת האחרונה צפויים להאט את הקצב, נוכח החששות לגבי כלכלות העולם המפותח.
להערכתנו בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית על כנה חודש נוסף, על רקע הנתונים הקיימים:
• ציפיות אינפלציה מתחת ליעד הממשלתי העליון, לאורך העקום כולו, ובחלק הקצר בפרט. זאת ועוד, רמת הריבית בישראל הגיע לרמה חיובית, לאחר זמן לא מבוטל.
• השארת הריבית על כנה חודש נוסף תואמת את הערכות חטיבת המחקר לתוואי העלאת הריבית.
• שער החליפין הנומינאלי האפקטיבי ממשיך לשמור על רמה נמוכה במיוחד בחודשיים האחרונים.
• מחירי הסחורות נמוכים וצפויים להמשיך ולרדת בעת הקרובה.
• המצב הכלכלי בעולם המפותח, והמתפתח עדיין שביר, ואי-הוודאות לגבי התפתחויות כלכליות בארה"ב, אירופה, ואפילו סין ממשיכה להיות גבוהה.
בנק ישראל יעדיף להעלות את הריבית באופן זהיר על רקע הגורמים דלעיל. אופן כזה תואם את התוואי המפורסם ע"י הבנק, ותואם את השארת הריבית לחודש אוגוסט על כנה.
המלצות ליועצים
שקלי-צמוד- בשתי הסקירות האחרונות העדפנו את האפיק השקלי, על פני האפיק הצמוד. ירידת האינפלציה הגלומה בתקופה הנסקרת הנוכחית מעבירה אותנו למצב של אדישות בין האפיקים.
מח"מ- בסקירה הקודמת הערכנו כי התפתחות חיובית במשבר היווני תעלה את התשואות בארה"ב, כפי שאכן קרה. אישור העלאת תקרת החוב (כפי שאנו מאמינים שיקרה) עלולה לדחוף את התשואות למעלה (מעבר לנכסי סיכון), אולם גם זליגה למטה היא תרחיש אפשרי, בהתאם לפרסום הנלווה להעלאה זו. על כן אנו עדיין ממתינים ומעדיפים שהייה קצרה עד קצרה בינונית, כפי שהעדפנו זה זמן רב. אנו מאמינים שלקראת השני באוגוסט ייתכן ויגיע תורו של מהלך טאקטי לחלק הארוך.
אג"ח קונצרניות – בתקופה הנסקרת נרגעו מעט הרוחות הפסימיות באג"ח הקונצרניות, והמרווחים הגלומים החלו לרדת. יחד עם זאת, המרווחים באג"ח הקונצרניות המסוכנות יותר, עדיין מגלמים תרחישים קיצוניים, קיצוניים מידי להערכתנו.
ברוב המקרים מדובר להערכתנו בהערכת יתר של פסימיות. על כן אנו חוזרים על המלצתנו - משקיעים המסוגלים לסבול מתקופה של חוסר רוגע ותנודתיות יכולים להשיא בשוקי האג"ח הקונצרניות תשואות אשר יפצו מעל ומעבר למול הסיכון הנלקח בהן.