שוק המניות האמריקאי סגר את השבוע הטוב ביותר בשנתיים האחרונות. לאחר חודש וחצי של מימושים המשקיעים חיפשו סיבות לצאת לקניות וקיבלו אותן בדמות הקלה בחששות באירופה ונתון מאקרו חיובי מהצפוי.
S&P השלים עלייה שבועית של 5.6%, ה-DAX עלה ב-4.2%. העליות במניות והחזרה של התיאבון לסיכון פגעו כמובן בשוק האג"ח, התשואות ל-10 שנים בארה"ב עלו השבוע ב-32 נ"ב ועומדות כיום על 3.18%. הדולר נחלש מול האירו ב-2.4% והנפט עלה ב-4.15%. לפי ההערכות שלנו התנודתיות החדה תלווה את השווקים עוד זמן ארוך וזאת בעיקר בשל אי הוודאות הגבוהה בכל העולם.
אירופה
שום דבר שלא היה צפוי ובכל זאת, ממשלת יוון אישרה את תכניות הצנע בסך של 78 מיליארד אירו, מה שנותן אור ירוק לאיחוד האירופי להעביר לה את התשלום הבא של תוכנית הסיוע. לעת עתה הרוחות נרגעו, יוון לא תגיע לדיפולט ברבעון הקרוב. השווקים כמובן אהבו את החדשות שהצטרפו גם לידיעות מאמצע השבוע שהבנקים באירופה ישתתפו בתוכנית הסיוע השנייה שקורמת עור וגידים. הפסימיים בינינו יבואו ויגידו שהשווקים מתנהגים בחוסר רציונאליות כי זו רק דחייה של הבעיה ויוון תגיע כך או אחרת לדיפולט. האמת, צודקים בשתי הטענות אבל זה לא הסיפור. מבחינת השווקים, דחיית הקץ הבלתי נמנע מקנה למערכת הפיננסית באירופה עוד זמן יקר להיערך בהתאם ע"י הקטנת החשיפות ל-PIG.
מעבר לחדשות מיוון היו בשבוע שחלף גם כמה נתוני מאקרו חשובים באירופה. מדד מנהלי הרכש ירד לרמתו הנמוכה ביותר בשנה וחצי האחרונות. הנתון משמעותי במיוחד כיוון שההאטה מורגשת גם בכלכלות החזקות וביניהן גרמניה. המדד במדינות ה-PIGS נמוך מ-50 נק', מה שמלמד על התכווצות סקטור התעשייה במדינות אלו. בגרמניה גם נתון המכירות הקמעונאיות הפתיע לרעה כאשר בחודש מאי ירדו המכירות ב-2.8% לעומת אפריל ולעומת צפי לעלייה של 0.5%. האבטלה בגוש נותרה גבוהה ועומדת על 9.9%. בצד המוניטארי שיעור האינפלציה ממשיך להיות גבוה (2.7%), מעל יעד המחירים של ה-ECB וכמות הכסף M3 (אינדיקאטור משמעותי מבחינת ה-ECB בהחלטת הריבית) עלתה בשנה האחרונה ב-2.4%. למרות ההאטה בפעילות הכלכלית ולמרות הבעיות ביוון, 54 אנליסטים מתוך 54 שהשתתפו בסקר של בלומברג מעריכים כי ה-ECB יעלה את הריבית פעם נוספת ביום חמישי לרמה של 1.5%. יותר מהחלטת הריבית עצמה המשקיעים יתעניינו בנוסח ההודעה. אם טרישה יאותת כי ייתכנו העלאות נוספות, האירו אמור להתחזק מול הדולר מה שתומך גם (בהנחה שאין התפתחויות אחרות) במחירי הסחורות ובמדדי המניות.
ארה"ב
גם בארה"ב התפרסמו מספר נתונים חשובים (בסוגריים: ציפיות האנליסטים)
* הכנסות הצרכנים עלו ב-0.3% (0.4%)
* הוצאות הצרכנים: נותרו ללא שינוי (0.1%)
* מדד אמון הצרכנים 58.5 (61)
* דרישות ראשוניות לדמי אבטלה: K428 ( K420)
* סנטימנט הצרכנים של אונ' מישיגן: 71.5 (72)
* מדד מנהלי הרכש: 55.3 (צפי ל-52)
מתוך שישה נתונים, רק האחרון יצא טוב מהציפיות ובכל זאת השווקים עלו, גם בגלל שזה הנתון החשוב ביותר וגם בגלל שהשווקים חיפשו סיבה לעלות, בטח עם הרוח הגבית שנשבה מאירופה.
כשהתפרסמו בסוף שנה שעברה אוסף נתונים טובים אמרנו שזה גל זמני. היום, כמתפרסמים נתונים פחות טובים אנו טוענים שזה גל זמני ואלו ישתפרו. זה לא שאנחנו מחפשים פתאום קריאות הידד וטפיחות על השכם אלא שנתוני המאקרו צפויים לדעתנו להמשיך להיות תנודתיים בגלל אי הוודאות הגבוהה. ב-8 החודשים האחרונים קפץ קונצנזוס החזאים לצמיחה האמריקאית ב-2011 מ-2.4% ל-3.2% וחזר את כל הדרך חזרה. זה לא מצב נורמאלי שהתחזיות לצמיחת התוצר בכלכלה הגדולה בעולם משתנות כל כך מהר וכל כך בחדות. זה מראה שהכלכלנים שבדרך כלל לפחות עושים כאילו הם יודעים משהו התייאשו גם מזה. המשמעות מבחינת השווקים היא כמובן תנודתיות גבוהה ותגובות מוגזמות לנתונים מפתיעים.
ביום שישי מתפרסמים הנתונים של שוק העבודה. הקונצנזוס חוזה כרגע תוספת של 100 אלף משרות. ברמה האבסולוטית זוהי תחזית בעייתית מאוד. בחודש שעבר נוספו למשק 54 אלף משרות כך שגם אם התחזית תתגשם, התוספת הממוצעת בחודשיים האחרונים תעמוד על 76 אלף משרות. המשק האמריקאי צריך 150 אלף משרות מדי חודש כדי לשמור על שיעור אבטלה קבוע. ברמת השווקים ברור כי נתון נמוך מהתחזית יחזיר את הסנטימנט השלילי בעוד נתון גבוה יותר יתמוך בהמשך העליות.
עדכוני אינפלציה
מחירי החשמל יעלו, עוד לא ברור מתי ובכמה, בעקבות הבעיות באספקת הגז ממצרים. אנו מניחים כרגע שמחירי החשמל יתייקרו במהלך השנה הקרובה ב-10%. כיוון שהסעיף מהווה 2.4% מהמדד, מדובר על תוספת של 0.25% לתחזית ל-12 החודשים הקרובים.
ע"פ התקשורת גם מחירי הארנונה צפויים להתייקר ב-3%-5% בחלק מהישובים. מדובר על תוספת של כ-0.05% למדד.
מצד שני, הורדנו במעט את תחזיות האינפלציה בסעיפים של מוצרי צריכה בסיסיים ובעיקר בסעיפי המזון והתקשורת, וזאת לאור ההערכה כי המחאות החברתיות יקשו על היצרנים להעלות מחירים.
לאחר שינויים אלו התחזית למדדים הקרובים (מאוחר יותר היום יצא עדכון מפורט יותר) יוני: 0.3; יולי 0.1; אוגוסט 0.2. 12 חודשים קדימה: 3%.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו – פסגות בית השקעות