סיכום שבועי לשוק ההון 19.6.11-23.6.11
כללי
העצבנות בשווקים נמשכה גם בשבוע האחרון וככל הנראה תימשך גם בשבועות הקרובים. הגורם המרכזי לחשש המשקיעים הוא משבר החוב של יוון והערפל סביב יישום תוכנית חילוץ אפקטיבית. גם החשש מהתדרדרות גיאופוליטית בארץ לקראת חודש ספטמבר מעודד את המשקיעים למשוך את כספם מהבורסה עד יעבור זעם. ניתן לומר שהאווירה מזכירה את חודשי הסתיו של 2008 בהיבט של התנהגות המשקיעים, למרות שכלכלית מצבנו היום טוב בהרבה. פדיונות גדולים בתעשיית הקרנות ותעודות הסל מגבירים את עוצמת ירידות השערים בשל הצורך של המוצרים בנזילות גבוהה. גם ב-2008 ברח ציבור המשקיעים מהשוק על רקע חשש אמיתי ממשבר כלכלי מתגלגל ודומינו של קריסות מוסדות בנקאיים. כמו אז גם היום אנו סבורים שהבריחה האוטומטית מהשוק היא טעות בראיה ארוכת טווח. מי שיצר מהשוק ב-2008 קיבע את ההפסדים ולא זכה ליהנות מעליות השערים החדות שהחלו בראשית 2009. גם עתה אנו סבורים שמי שמממש את הכספים מקבע הפסדים ולא ייהנה מהעליות שבוא יבואו. המשבר היווני בהחלט מאיים ועשוי להשפיע על מדינות אירופה ומוסדות פיננסיים רבים אולם נראה כי גם הממשלה היוונית וגם מוסדות בינלאומיים כמו האיחוד האירופי, קרן המטבע והבנק העולמי מבינים כי עליהם לגבש פתרון ולסייע ליוון בכדי למנוע משבר גלובלי חדש. תוכנית הצנע היוונית תעורר וודאי מהומות ברחבות אולם ככל הנראה תעבור ותסלול את הדרך להזרמת הון מהמוסדות הבינלאומיים השונים. במידה והתוכניות ייצאו לפועל צפויים השווקים להירגע ולשוב למסלול העליות. אינדיקאטור חיובי הוא הדו"חות שצפויות לפרסם החברות והיעדר אזהרות רווח עד כה. המצב הכלכלי טוב ובמגמת שיפור ולכן אנו מאמינים כי צפוי לבוא תיקון, השאלה היא רק מתי.






אג"ח
אג"ח ממשלתי
המסחר באג"ח ממשלתי התנהל השבוע על רקע התנודתיות בשווקים ועל רקע החלטת הריבית של בנק ישראל בתחילת השבוע הבא. התמתנות בציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון, שבכל הטווחים משנתיים ומעלה נעות באזור הגבול העליון של היעד של בנק ישראל, מקטינה את הסבירות להעלאת ריבית בחודש הקרוב.
הציפיות להותרת הריבית על כנה בהודעתה הקרובה והתנודתיות בשווקים גרמו למשקיעים להסיט כספים לאפיקי ההשקעה הממשלתיים שעלו כולם במהלך השבוע. בלט לחיוב האפיק השקלי בריבית קבועה שעלה קרוב לחצי אחוז השבוע.
להערכתנו אגרות החוב הממשלתיות במח"מ של 2.5-4 שנים נסחרות בתשואות מעניינות להשקעה. המח"מ הקצר יחסית מאפשר הגנה מפני עליות ריבית נוספות שיגיעו במהלך השנה.

אג"ח קונצרני

האפיק הקונצרני נסחר במגמה מעורבת השבוע. מדדת התל בונד 20 המשיך את המגמה מהשבוע שעבר וירד בשיעור של כ- 0.16%. מדד התל בונד 40 לעומתו עלה בשיעור של כ- 0.14%. בדומה לאחרון, מדד התל בונד השקלי רשם עליה של כשליש האחוז.
התנועה המנוגדת של מדד התל בונד 20 לעומת זו של התל בונד 40 ממחישה טענתנו מהשבועות הקודמים – פערי התשואות בדירוגים הגבוהים ביחס לאג"ח הממשלתיות עדיין נמוכים. לעומת זאת אג"ח בדירוג השקעה של A מהוות הזדמנויות השקעה טובות ובסיכון נמוך לפשיטת רגל.
בטווח הארוך יש עדיין עדיפות לאגרות החוב בדירוג A ומטה אולם בטווח הקצר סובלות אגרות אלה מסנטימנט שלילי ומתנודתיות גבוהה בשל פדיונות גדולים בתעודות הסל ובקרנות הנאמנות. בשלב זה איננו מזהים הרעה בתנאי המשק ובאיתנות החברות ולכן סבורים שמכירה כעת של אגרות חוב ומניות ומוצרים העוקבים אחר אפיקים אלה תהיה שגיאה בטווח של חודשים קדימה. לפני שנחפזים ומצטרפים לעדר ומוכרים נייר תוך קיבוע ההפסד בשל כותרת כזו או אחרת חשוב מאוד לבחון את הכלכלה, השוק והחברות השונות. על פי רוב נמצא שהירידות הן יותר הזדמנות קנייה מאשר מכירה.

מניות

שבוע המסחר האחרון התנהל בתנודתיות האופיינית לשבועות האחרונים על רקע משבר החובות ביוון ואי ההסכמה של בית הנבחרים האמריקאי על תקרת חוב חדשה. התנודתיות לא אפיינה את השוק המקומי בלבד אלה את השוק הגלובלי כולו.
על אף התנודתיות וציפייה להכרעות בנוגע לחוב היווני ולתקרת החוב האמריקאי, עלה מדד המעו"ף בכחצי האחוז בסיכום שבועי, בהובלת מדד הבנקים שעלה בכאחוז. לעומתו מדדי המניות הקטנות יותר – ת"א 75 ומדד היתר 50 – ירדו במהלך השבוע. מדד הביומד עלה גם הוא בשיעור של אחוז.
חוסר הוודאות בנוגע להמשך הדיונים ולתוצאותיהם, הן בנוגע למשבר החובות היווני והן לגבי תקרת החוב האמריקאי, יוצרת שוק תנודתי ורגיש לאירועים. פדיונות הענק בענפי קרנות הנאמנות ותעודות הסל מלבים את קצב ירידות השערים ובהחלט ניתן לזהות הזדמנויות רבות לטווח הבינוני והארוך. בטווח הקצר אנו סבורים כי הדשדוש יימשך עד עונת הדוחות או עד שיצטברו נתוני מאקרו חיוביים ויסתמן פתרון למשבר החוב באירופה.


בברכה,
אורי גלאי, מנכ"ל
סיגמא בית השקעות