התחזקות הדולר באה על רקע הערכות של הפד מאתמול להאטה בקצב ההתרחבות של הכלכלה האמריקאית (ראו הרחבה), אל הערכות הפושרות הללו הצטרפו הבוקר נתונים מאירופה על האטה חדה מהצפוי בסקטור התעשייה והשירותים ואף החמיר את התחושות יו"ר הבנק המרכזי באירופה, טרישה, שלאחר שיצא אתמול בערב מפגישה במועצה לניהול סיכונים ונשאל על היציבות הפיננסית אמר: "באופן אישי הייתי אומר, כן, זה אדום" (אור אדום זה לא טוב). המשקיעים המשיכו לברוח מנכסי סיכון כמו מניות וסחורות ולעומתן האג"ח הבטוחות ממשיכות להיתפס כגן עדן (ראו הרחבה).
ברננקי: משהו מאט את הכלכלה אני לא יודע מה זה (אימה)
הצילו! ברננקי אמר אתמול במסיבת עיתונאים ש"לא ברור למה יש האטה בצמיחה". מה זה? אלוהים?!!! מה אוכל את הצמיחה שלהם? זה גרוע מרוצח סדרתי! אני מציע לבדוק בקפידה את כל הטיסות לארץ, אולי הדבר הזה ירצה להגיע גם אלינו (לא יודע למה לו, אבל אולי). שמשרד הפנים יתעורר ויעשה יד אחת עם משרד האוצר כדי לדרוש ויזה לכל אמריקאי שבא לכאן. זה לא צחוק, זאת צמיחה!
הבנק הפדרלי הוריד היום את תחזית הצמיחה לכלכלת ארה"ב, זו הפעם השנייה השנה. מרמה של 3.4%-3.9% בחודש ינואר ל- 3.1%-3.3% באפריל ול- 2.7%-2.9% כעת. לפני שממשיכים אני רוצה לשאול רגע שאלה שמציקה לי, למה הם נותנים טווח לתחזית אם גם ככה הם מפספסים כל כך? היו צריכים פשוט להגיד בינואר שהם צופים צמיחה בין 2% ל-5% ואז לא הייתה בעיה. גם קשה להסביר איך הם מורידים תחזיות צמיחה ומעלים תחזיות אינפלציה: צופים כי מדד הליבה של האינפלציה יעלה השנה ב-1.5% עד 1.8%, לעומת תחזית קודמת לעלייה של 1.3%-1.6%. איזו כלכלה מוזרה יש להם, אנחנו צריכים לבנות אולי חומה גם בגבול המערבי שלנו. עוד תחזיות הן לאבטלה של 8.6%-8.9% לעומת תחזית מחודש אפריל לאבטלה של 8.4%-8.7%. ואישור כי תוכנית ההרחבה הכמותית השנייה - במסגרתה רוכש הבנק המרכזי אג"ח ממשלתיות אמריקאיות בהיקף של 600 מיליארד דולר - תסתיים בסוף החודש.
ירידה שמגשימה את עצמה
ירידות או עליות בשוק המניות אינן רק מגלמות את מצב הכלכלה אלא גם בהחלט יכולות להשפיע עליו. עד לירידות נתונים כלכליים יכולים להראות מצוינים ואנשים יגידו בביטחון מוחלט שאלה לא מוצדקות. אך מספיק שירידות החלו וכבר כל התמונה משתנה וכבר כל ההנחות הקודמות מבוטלות. כאמור, ירידות כשלעצמן יכולות להשפיע על הכלכלה ולפגוע בה ומכאן לגרום לירידות נוספות. לדוגמה: בארבעת השבועות האחרונים הפחיתו 7 אנליסטים מובילים את תחזיות הרווחים של בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן זאקס. על מה? מה קרה פתאום? האם זה החשש שהבנקים הללו חשופים ליוון? לא! האם זה בגלל העניין עם יפן? לא! הסיבה העיקרית לכך הייתה ההמתנה של המשקיעים על הגדר כדי להבין מי מושפע ממה. כלומר, ללא קשר עדיין לאם אלה החליטו למכור או לקנות ובלי קשר לאם החליטו שהבנקים שווים פחות כסף, רק עצם העובדה שהתיישבו על הגדר והקטינו כך את מחזורי המסחר הייתה מספיקה לאנליסטים כדי להוריד את תחזיות רווחי הבנקים. נזכיר כי רווחי הבנקים קשורים מאד להיקפי המסחר, מהם הם גוזרים עמלות ומרווחים. למעשה, הערכות הן כי מאז הרבעון הראשון ירדו הכנסות הבנקים ממסחר ב-30%. המתנה שמצדיקה ירידות.
אז מה נסגר בסוף עם יוון, היא קורסת או לא?
מצטער, אבל כששודר לפני יומיים הפרק בסדרת הדרמה היומית "היוונים והאמיצים" על ההצבעה הגורלית ביוון העדפתי לצפות בערוץ ההודי בגמר של האח הגדול המקומי. זה פשוט היה נראה באותו רגע אמין יותר. אבל נאלצתי לשבת לראות מאוחר יותר את הפרק החסר:
ראש ממשל יוון צלח לפני יומיים הצבעת אי- אמון, שמאותתת כי הפרלמנט יעביר את התקציב בפרק שישודר בשבוע הבא (28 ביוני). בסכום של 78 מיליארד יורו, למרות המחאה הציבורית המאסיבית.
העניין של הצופים הוא בעיקר בפרק שישודר ב-11 ביולי, אז יתברר באופן סופי אם הקיצוצים עזרו ויוון תקבל את חבילת הסיוע הבאה בחבילה של ה-110 מיליארד יורו. קבלת כספי הסיוע יפתרו את בעיית הנזילות שלה לשנת 2011, כאשר צרכי המימון ל- 2011, לפי ה- IMF, מסתכמים ב-58 מיליארד יורו. אני כבר סקרן לדעת אם מתכננים שם עוד עונה...
יוון נראית טוב – פתאום בא להשקיע בה
לאחר שקיצצה 16% מהתקציב הממשלתי ב-2010 ועומדת כנראה להכריז על קיצוץ נוסף בשבוע הבא, יוון מצליחה להעביר מגוון רפורמות חשובות הכוללות הפרטה בהיקף נרחב (20% תוצר בין 2011 ל-2015), רפורמה שכבר עברה בפנסיה ובתשלומי העברה, הכנסת מנגנוני פיקוח ודיווח על החשבונאות הציבורית (כניסת חשבים מקצועיים ומעבר מתשלום מזומן להתחייבויות), רפורמה במיסוי שמגדילה את המיסוי העקיף ומכניסה תוכניות אכיפה כנגד הכלכלה השחורה, צעדים משמעותיים להגברת התחרותיות שלהיצוא וצעדים נוספים רבים. עדיין ליוון לא תהיה כנראה ברירה אלא להיכנס להסדר חובות, אך כבר צריך להסתכל מעבר ולקוות שלאחר הזעזוע פוטנציאל ההתאוששות שלה יהיה גדול.
האווירה בעד האג"ח מתחילה להדאיג
יותר מידי אהבה שוררת לאחרונה בעד האג"ח. הרבה מהדוברים הבולטים נגד האג"ח כיסו את פניהם ומעדיפים כעת לא לדבר. בינתיים נמשכות הערכות לדחיית מועד תחילת העלאת הריבית בארה"ב, כעת זו צפויה איי שם קרוב ל-2013, בעידן בו חלליות משא ישגרו אנשים בצורה אלקטרונית בין מדינות. מועד שלא מדאיג אף מחזיק אג"ח שטווח החשיבה שלו מתייחס להווה. התשואה על אג"ח אמריקאי ל-10 שנים ירדה ל-2.96%, כשרק לפני 4 חודשים זו עמדה על 3.73%. גם אני התבטאתי בעבר נגד האג"ח, כשהסברתי שפוטנציאל הרווח באפיק נמוך ביחס לסיכון שבו, אך הדגשתי שבאפיק בהחלט יש עוד "בשר". ועדיין, אי אפשר להגיד שאין לאג"ח עוד פוטנציאל לעליות, ואתם יודעים מה כעת אפילו יש יותר "בשר". גם החשש מפני גודל החוב האמריקאי, שאתמול אף הזהיר משרד התקציב של הקונגרס כי יעלה ל-100% מהתמ"ג עד 2021, הוא לאבאמת גורם לדאגה מבחינתנו, כיוון שנטל החוב על התקציב האמריקאי נמוך ביותר. עם זאת, אנו דווקא כן חוששים יותר מהאג"ח, ולו רק בשל האווירה ששוררת היום שבה מי שיעז להגיד משהו נגד אג"ח שעולה ועולה כנראה יוצא להורג. לסיכום, אפיק האג"ח נעשה פחות ופחות סולידי, אבל המשקיעים לא מבינים שמשהו משתנה להם בתוך התיק.
עד כמה מדד ת"א 100 זול היום
טרם גל הירידות האחרון, שהחל בינואר השנה, עמד מדד ת"א 100 על 1243 נק', במכפיל רווח של 15.7 נק' (היחס בין מחירי המניות במדד לבין רווחי החברות בארבעת הרבעונים הקודמים) ובמכפיל רווח עתידי של 12.8 נק' (היחס בין המחיר לבין תחזיות הרווח). היום עומד מדד ת"א 100 על 1113 נק', במכפיל של 13.7 נק' ובמכפיל רווח עתידי של 11.7 נק'. אם נתייחס רק למכפיל הרווח הנוכחי ואפילו נתעלם מתחזיות האנליסטים לגבי הרווחים העתידיים, נראה שמחירי המניות כיום ביחס לרווחיהן הם הזולים ביותר מאז דצמבר 2008, אף שמחיריהן במונחים שקליים גבוהים ב-94% מאז. כלומר, הרווחים צמחו בקצב הרבה יותר מהיר ממחירי המניות, מה שהופך את המניות כמוצר השקעה לזול יותר מזה זמן רב.
מקרו-רה היום?
בארה"ב יפורסמו היום מספר נתוני מקרו, אך לא קריטיים יותר מידי. בניהם: נתונים שבועיים של פונים ללשכות תעסוקה לקבלת דמי אבטלה, נתון פעילות בשיקגו ובעיקר יעניין נתון מכירות הבתים החדשים. יעניין את מי? אני לא יודע, לא אותי. מה מעניין בנתון של מכירות בתים חדשים אם לא בונים כאלה? איזה בתים בדיוק ימכרו? בישראל תפרסם למ"ס את נתוני האבטלה לחודש אפריל ונתניהו צפוי לנאום היום, אולי יגיד משהו חשוב (אל תבטלו תוכניות).