הודעת ריבית הפד
כנראה התרגלנו לטוב, הודעת הריבית הקודמת באפריל לוותה במסיבת עיתונאים, סיקור טלוויזיוני ואינטרנטי חסר תקדים וציפיות לפירוט לגבי אסטרטגיית היציאה של הפד (שאכן התגשמו). אתמול חזרנו להודעות המשעממות הרגילות, ולאפרוריות שמאפיינת את הכלכלנים בכלל ואת הפד בפרט. בכל זאת, לא נוותר על התענוג, ואם לא מאכילים אותנו בכפית אנחנו מוציאים את הפינצטה ומחפשים בין השורות מה השתנה בהודעה לעומת ההודעה של חודש אפריל. אז הנה הנקודות העיקריות (בסוגריים: הערות שלנו):
• בניגוד להודעה באפריל בה ציין הפד כי התנאים בשוק העבודה משתפרים, הפעם מודים בפד כי האינדיקאטורים שפורסמו (בעיקר תוספת המשרות לחודש מאי) מלמדים כי שוק העבודה חלש מהמצופה.
• הצמיחה במשק איטית יותר מציפיות הפד. עם זאת חוזרת ההודעה על ההערכות שכבר שמענו שההאטה היא זמנית ונובעת בעיקר ממחירי הסחורות הגבוהים ומהבעיות שנגרמו בשרשרת האספקה כתוצאה מהאסון ביפן. (הנפט אומנם ירד ב-17.5% מהשיא שנרשם בסוף אפריל אבל בסחורות החקלאיות לא נרשמה ירידה מהותית. האסון ביפן משפיע בעיקר על סקטור הרכב שמהווה כ-3.5% מהתוצר. ההשפעה על שאר הסקטורים מזערית להערכתנו)
• כתוצאה מכך מצפה הפד לראות את הצמיחה מאיצה ברבעונים הבאים ואת שיעור האבטלה חוזר לרדת בהדרגה לרמות המתאימות ליעד האבטלה (סביב 5%-6%, להערכתנו ייקח מספר שנים להגיע לרמה הזו).
• השינוי העיקרי בהודעה לעומת הקודמת הוא השמטת המשפט "האינפלציה הבסיסית עדיין חלשה" וזאת כנראה בשל העובדה שהיאבאמת כבר לא חלשה. אינפלציית הליבה עלתה בשלושת החודשים האחרונים בקצב שנתי של 2.5%, בעיקר בשל השפעת חומרי הגלם הגבוהים על היצרנים ומחירי היבוא שעלו כתוצאה מהדולר החלש.
שתי הנקודות האחרונות הן הסיבות העיקריות לכך שאנו לא רואים QE3 לפני סוף השנה. אם הצמיחה המהירה שהפד מחכה לה במחצית השנייה תתברר כתקווה בלבד והאינפלציה תחזור לרדת תתכן תכנית הרחבה כמותית נוספת ב-2012.
עדכון תחזיות צמיחה
הפד מעדכן את התחזיות 4 פעמים בשנה. להלן התחזיות המעודכנות וההשוואה המתבקשת לתחזיות אפריל:
[attachment=1:1vz649p3]psagot.jpg[/attachment:1vz649p3]
בעניין זה, בעקבות אוסף הנתונים השליליים בשבועות האחרונים, גופים רבים עדכנו את תחזית הצמיחה שלהם לארה"ב כלפי מטה. תחזיות ה-IMF עודכנו ל-2.5% ב-2011 ו-2.7% ב-2012. קונצנזוס החזאים לצמיחה ב-2011 עומד כיום על 2.5%.
זה שתחזיות משתנות לעיתים תכופות אנחנו יודעים ולא מתרגשים מכך יותר מדי (זיקוקי דינור וכמה בלונים, לא יותר), אבל תחזית הפד ל-2012 נראית פשוט לא מחוברת לקרקע. גם אם יורגש שיפור מסוים בכלכלה האמריקאית ובשוק העבודה, תכנית הסיוע הפיסקאלית שתרמה לצמיחה השנה בין 0.5% ל-1% פשוט לא תהיה שנה הבאה. יתרה מכך, סביר מאוד לאור מצב החוב של ארה"ב שנראה דווקא צמצומים פיסקאליים שיעיבו על הצמיחה עוד יותר.
ואם כבר הזכרנו את עמוד השדרה הגמיש של חזאים מאקרו כלכליים בשוק ההון אז הנה גרף שמבהיר את ההשפעה של QE2 על קונצנזוס תחזיות הצמיחה בארה"ב, השפעה שתרמה בחלקה לעליות בשוקי המניות והסחורות.
[attachment=0:1vz649p3]psagot1.jpg[/attachment:1vz649p3]
אירופה
ראש ממשלת יוון שרד את הצבעת האמון (ככה זה בחו"ל מצביעים אמון, רק אצלנו מתעסקים צמיד בשלילי) והממשלה החדשה אשרה את תכנית הצנע לשנים 2012-2015. השווקים כנראה לא שאבו עידוד מיוחד מהאישור כשנכון לכתיבת שורות אלו נרשמות ירידות בכל המדדים באירופה ובמחירי האג"ח של יוון. חוסר האמון בהצלחתה של יוון להיחלץ מהבור אליו נקלעה ברור כשמש. המהומות האחרונות ביוון נבעו מהצורך לאשר את תכנית הצנע הנדרשת על מנת להמשיך ולקבל את התשלומים מקרן הסיוע. התשלום הקרוב הוא ה-5 מתוך 13 תשלומים המגיעים ליוון במסגרת התוכנית הנוכחית. מה יקרה אם גם התשלומים הבאים יעוכבו בעקבות חוסר יכולת של הממשלה לעמוד בהבטחותיה? שלא לדבר על הצורך של יוון בחבילת סיוע שנייה. בקיצור, השוק מבין שהחוב היווני על זמן שאול והדיפולט בלתי נמנע.
אפרופו תכנית שנייה, בינתיים מגיעים דיווחים כי שרי האוצר של גרמניה וצרפת נפגשו בימים האחרונים עם ראשי המערכת הבנקאית בארצם כדי למצוא דרך לשלב את הבנקים בתוכנית החילוץ השנייה ע"י מחיקת חלק מהחוב או דחייתו בהתנדבות. ההתעקשות של הגרמנים על ההיבט ההתנדבותי (בניסיון למנוע הכרזה על דיפולט) מזכיר לי פרסומת אמריקאית שראיתי פעם בה מופיע סוחר מכוניות ששפיותו מוטלת בספק שקורא לקהל לבוא לקנות מכונית תוך כדי שהוא מחזיק מחבט בייסבול ומאיים שאם לא ימכרו מספיק מכוניות הוא יכה כלב ים חמוד ומסכן. חוש הומור הוא דבר סובייקטיבי, בטח כשמדובר בגרמנים.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו- פסגות בית השקעות