תירס
ביום שישי שעבר במסחר התוך יומי נרשם לתירס מחירו הגבוה ביותר אי פעם, 8 דולר לבושל (בושל תירס שווה ל-56 פאונד, 25.4 ק"ג, של תירס מקולף או לכמות הגרעינים הנמצאת בכ-90 קלחי תירס). לאחר מכן חלה השבוע נסיגה בשיעור של 9.0% במחירו ל-7.3 דולר לבושל. עקב פגעי מזג האוויר ועקב הגידול בביקוש לתירס להאבסת משק החי ולייצור אתנול הוכפל מחיר התירס ב-12 החודשים האחרונים. לפי מחלקת המחקר לסחורות של בנק ההשקעות מורגן סטנלי, אם יוסיפו לשרור תנאי מזג אוויר גרועים, יוסיף מחיר התירס לעלות ויגיע ל-9 דולר לבושל. יש לציין שבערכים ריאליים מתואמים לאינפלציה כבר היה מחיר התירס גבוה הרבה יותר בעבר, למשל מחיר הפסגה שלו בסוף שנת 1973, 3.9 דולר לבושל, שקול ל-19 דולר לבושל בדולרים של היום.
התירס נחשב מאז ומעולם לגידול החקלאי השני בחשיבותו לאחר החיטה. מקורו במרכז אמריקה: הוא היה מוצר החקלאות העיקרי של האינדיאנים בני המקום ושימש אותם למאכל, להכנת ביגוד ואפילו לייצור מעין בירה פשוטה. לאחר גילוי יבשת אמריקה הופץ התירס בעולם כולו. ההתקדמות בשיטות גידול התירס ופיתוח הזנים המורכבים החסינים מפני מזיקים, שהושגו באמצעות טיפול בזרעי התירס באמצעים ביו-טכנולוגיים ושימוש בציוד ממוכן מתוחכם, הניבו יבולים גדולים יותר של גרעינים משובחים בשטח אדמה קטן יותר.
מלאי התירס העולמי צפוי להוסיף לרדת לאחר שתנאי מזג אוויר קשים בארצות הברית, יצרנית התירס הגדולה בעולם, הקטינו השנה את שטחי גידול התירס. בחודשיים האחרונים הוצפו שטחים נרחבים (כ-2.8 מיליון הקטר) באזורי גידול תירס בדרום ארצות הברית ובמערב התיכון שלה, לאחר שנהר המיסיסיפי עלה על גדותיו, כך שהעונה לא התאפשרה שם זריעה של תירס. בשבוע שעבר פרסם משרד החקלאות של ארצות הברית הערכה שמלאי התירס העולמי צפוי לרדת ל-112 מיליון טון לפני קציר היבולים בשנת 2012, המלאי הנמוך ביותר מאז 1996. ההערכה הזו נמוכה באופן ניכר מההערכה הקודמת של משרד החקלאות, שניתנה במאי השנה, שהמלאי העולמי יהיה 129 מיליון טון. צריכת התירס העולמית צפויה לעלות השנה ב-2.7% בהשוואה לשנה שעברה, לכ-840 מיליון טון ולהגיע ל-861 מיליון טון ב-2012.
ארצות הברית היא היצרנית, הצרכנית והיצואנית של התירס הגדולה בעולם, ארצות הברית מייצרת כ-40% מהתירס העולמי, צורכת כ-35% ומייצאת כ-61% מיצוא התירס העולמי. התירס הוא הגידול הראשון בהיקפו בארצות הברית, וערכו השנתי הגיע ל-66.7 מיליארד דולר ב-2010. השימוש העיקרי של תירס בארצות הברית הוא כמזון למשק החי, אך ישנם גם שימושים נוספים. אם בשנת 2001 השתמשו ב-75% מהתירס למזון לבעלי חיים וב-8% לייצור אתנול, הרי השנה השתנו היחסים: רק כ-44% מהתירס משמשים למזון למשק החי וכ-40% לייצור אתנול. מהתירס מייצרים גם סירופ עשיר בפרוקטוזה המשמש כמרכיב בממתיקים מלאכותיים, בעמילנים, באלכוהול למשקאות, בדייסות ובחטיפים.
סין היא יצרנית התירס וצרכניתו השנייה בגודלה אחרי ארצות הברית, אבל כל תוצרתה נועדה לשימוש עצמי, וסין אף נאלצה לייבא תירס מארצות הברית בשנה שעברה, לאחר שיבוליה נפגעו בבצורת. יפן, דרום קוריאה, מקסיקו, מצרים וטייוואן הן יבואניות התירס העיקריות. ברזיל, ארגנטינה, אוקראינה ודרוםאפריקה הן יצואניות התירס העיקריות אחרי ארצות הברית.
גם בשנת 2008 עלה מחיר התירס עלייה תלולה והגיע ל-7.63 דולר לבושל בחודש יולי. לאחר מכן, בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, צנח מחירו ב-60% עד ל-3.06 דולר לבושל בדצמבר באותה השנה. אבל בעוד שבשנת 2008 נבעה העלייה התלולה במחיר התירס מפעילות ספקולטיבית, הפעם המחסור בתירס הוא ממשי. ב-2008 היה מחיר התירס למסירה מידית נמוך ממחיר החוזים העתידיים, דבר המוכיח שלא היה מחסור בתירס, ואילו כיום מחיר התירס למסירה מידית גבוה ממחיר החוזים העתידיים, דבר המלמד על מחסור ממשי בתירס. נוסף על כך מחיר הנפט, שהרקיע שחקים ב-2008 והגיע ל-147 דולר ביולי באותה השנה, תרם גם הוא לעלייה החדה במחיר התירס, כיוון שהאתנול המופק בארצות הברית מתירס משמש בתערובת עם בנזין לדלק למכוניות ומהווה תחליף לנפט.
איך משקיעים בתירס
קרן הסל החדשה לתירס, ,Teucrium Corn Fund החלה להיסחר בבורסת ניו יורק בסימול CORN ב-9 ביוני 2010, הקרן משקיעה בשלושה חוזים עתידיים לתירס לתקופות שונות. דמי הניהול 0.74% לשנה.
קרן הסל לתירס ETFS Corn נסחרת בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות נוספות מספטמבר 2006 וסימולה CORN, דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והתעודה צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי. קרן הסל ETFS Short Corn נסחרת בסימול SCOR, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר התירס ירד, דמי הניהול הם 0.98% לשנה. קרן הסל ETFS Leveraged Corn נסחרת בסימול LCOR, התשואה של קרן הסל הזו עומדת ביחס כפול לשינוי במחיר התירס, והיא מתאימה למי שצופה שמחיר התירס יעלה ושואף למנף את רווחיו, דמי הניהול הם 0.98% לשנה.
[attachment=1:7p9laodz]skiraclal1.jpg[/attachment:7p9laodz]
[attachment=0:7p9laodz]skira clal2.jpg[/attachment:7p9laodz]