2010 הייתה שנה נהדרת עבור אפיק האג"ח הקונצרני בארץ. בין הגורמים העיקריים לאטרקטיביות הזו, אפשר להזכיר את הריבית הנמוכה יחסית במשק, שהורידה את האטרקטיביות של האפיק הממשלתי, ואת השיפור ברווחיות וביציבות של חלק נכבד מהחברות במשק, שהקל עליהן להנפיק אג"ח בהיקפים גדולים ובריביות נמוכות יחסית. לפי הנתונים של הבורסה, היקף ההנפקות ב- 2010 עמד על כ- 43 מיליארד שקלים, גידול של 18% בהשוואה ל- 2009. היקף זה רחוק אמנם מהיקף השיא שנקבע ב- 2007 (כ- 87 מיליארד שקלים), אולם אין ספק שהחגיגה בתחום הנפקות החוב הייתה בעיצומה בשנה החולפת.

שלל ההנפקות האלו לא הגיעו ללא ביקוש. בהיעדר חלופות השקעה אטרקטיביות באפיק הממשלתי, המשקיעים הצביעו ברגליים ונהרו אל האג"ח הקונצרניות. התוצאה הייתה המשך עליות משמעותי של מדדי התל-בונד, תוך המשך צמצום פרמיית הסיכון של האג"ח הקונצרניות.

למרות השיפור בפעילות החברות וביציבותן, צריך לזכור כי במהלך השנתיים האחרונות התבצעו כ- 25 הסדרי חוב על ידי חברות שהתקשו לפרוע את התחייבויותיהן למחזיקי האג"ח שלהן. במסגרת ההסדרים הונפקו לבעלי האג"ח הישנים אג"ח בטווחים ארוכים יותר, ריביות גבוהות יותר, ובחלקם הוקצו להם מניות בנוסף לתשלום במזומן. בסופו של יום, חלק נכבד ממחזיקי האג"ח לא יקבלו את כל החזר החוב שנתנו לחברות האלו. גם היום, כ- 40 חברות עדיין נמצאות במהלכו של הסדר חוב כזה או אחר.

המצב הכלכלי המשופר בארץ בהחלט תורם ליציבות החברות. עם זאת, המשך העלאות הריבית עשוי להקשות על החברות החלשות יותר לגייס חוב חדש הנדרש להן לצורך פעילותן. התשואה העודפת של האג"ח הקונצרניות בארץ מעל האג"ח הממשלתיות, נמוכה מידי בשביל לפצות על הסיכון הזה. שוק האג"ח הקונצרני בארץ גם סובל מבעיית סחירות נמוכה, מה שמחזק את הטיעונים שלנו כי אפיק האג"ח הקונצרני בארץ פחות אטרקטיבי בתקופה הנוכחית.

כניסתן לתוקף של מסקנות ועדת חודק, המטילות מגבלות על השקעת מוסדיים באג"ח קונצרניות ומחייבת את החברות להציג בטחונות להחזר החוב שהנפיקו, יובילו ככל הנראה להפחתה משמעותית בהיקף ההנפקות של אג"ח ללא בטחונות בשנים הקרובות.
גם בהיעדר אפשרויות השקעה אטרקטיביות בשוק האג"ח הישראלי, עדיין אפשר ליהנות מהיתרונות של האפיק על ידי רכישת אג"ח קונצרניות בחו"ל. מעבר לים יש מגוון רחב של חברות איכותיות שהאג"ח שלהן נסחרות בפרמיות גבוהות יותר מעל האג"ח הממשלתיות בהשוואה לאג"ח ישראליות. בתחום הפיננסים לדוגמא, אפשר להזכיר את האג"חים של הבנקים האמריקנים ג'י.פי מורגן, בנק אוף אמריקה או וולס פארגו. הבנקים האמריקנים נראים היום יציבים הרבה יותר וצפויים ליהנות מהמשך ההתאוששות של הכלכלה האמריקנית. שתי דוגמאות נוספות ממגזרים אחרים הן האג"ח של בית הזיקוק הענק וואלרו-אנרג'י וחברת הבירה Anheuser-Busch. שתי החברות האלו נשענות על תזרים מזומנים חזק, ולכן ימשיכו להצליח גם אם הן יתקשו לגייס חוב חדש בעתיד*.

* אין באמור כדי להוות התחייבות להשגת תשואה עודפת.