תחרות הכיעור בין ארה"ב לאירופה נמשכת כבר תקופה ארוכה ומשפיעה על השווקים ובעיקר על שוק המט"ח. עד לא מזמן היה נדמה שאירופה בדרך הבטוחה לזכות בתואר "הכלכלה הגדולה הגרועה בעולם" (את יפן הוציאו מהתחרות משיקולי חוסר ספורטיביות) אבל ארה"ב כמו ארה"ב חזרה ברגעי הקלאץ', הציגה את המשק הבעייתי שלה והחזירה את המתח לסיפור. כיצד יסתיים הסרט ההוליוודי הזה? כנראה שלא בסוף טוב. קשה לדעת מי תסבול יותר (להערכתנו: אירופה), מי תצא מחוזקת מהמשבר, אם בכלל, וכמה זמן זה ייקח. מה שבטוח זה שהשווקים ימשיכו לסבול מתנודתיות חדה ומתהפוכות בשוק המט"ח.
ארה"ב
אוסף אינדיקאטורים שליליים בשבוע האחרון:
* מדד מחירי הבתים של קייס-שילר ממשיך לרדת
* בטחון הצרכנים 60.8 נק' לעומת צפי ל-66.6 נק'
* ISM יצרני 53.5 נק' לעומת צפי ל-57.1 נק'
* הזמנות ממפעלים ירדו ב- 1.2%
* תוספת משרות K54 לעומת צפי ל-K165
* אבטלה 9.1% לעומת 8.8% לפני חודשיים
כל אלו ובעיקר נתוני שוק העבודה (שמיד נרחיב עליהם) מלמדים שהצמיחה במשק האמריקאי שהאטה כבר ברבעון הראשון תמשיך להיות איטית גם ברבעון השני. בפעם האחרונה שהמשק האמריקאי החל בנחיתה רכה החליטו בפד להתחיל להדפיס דולרים במסגרת ה-QE2. בהתאם, הנתונים האחרונים הגבירו את ההערכות בשוק שהפד יוציא לפועל עוד לפני סוף השנה תוכנית הרחבה כמותית חדשה, כלומר, QE3. להערכתנו הסבירות לכך דווקא נמוכה יחסית. לא רק בגלל ש-QE1 ו-QE2 לא ממש עבדו, אלא בעיקר בגלל הביקורת הבינ"ל על הפד שעלתה בעקבות שתי ההשפעות היחידות של התוכנית, ניפוח מחירי הסחורות והחלשת הדולר.
נתוני שוק העבודה
גל האינדיקאטורים השליליים פחות מדאיג אותנו מנתוני שוק העבודה. כבר התרגלנו לתנודתיות בנתונים הנובעת באופן חלקי משינויי מצב הרוח התכופים של המשקיעים והחזאים. כאשר מתפרסמים מספר נתונים חיוביים מעדכנים החזאים את התחזיות כלפי מעלה כך שחלק מהנתונים שיוצאים אח"כ מאכזבים. לאחר כמה אכזבות מעדכנים החזאים את התחזיות כלפי מטה כך שבאופן פלא חלק מהנתונים שיוצאים לאחר מכן מפתיעים לטובה.
הנתונים שהתפרסמו ביום שישי שונים בכך שרמתם האבסולוטית מדאיגה ולאו דווקא הפיספוס של החזאים. למשק האמריקאי נוספו במהלך מאי 54 אלף משרות בלבד (הצפי היה לתוספת של 165 אלף משרות). קצב גידול האוכלוסיה בארה"ב הוא כזה שנדרשת מדי חודש תוספת של 150 אלף משרות על מנת להוריד את שיעור האבטלה באופן עקבי. התוספת הממוצעת מאז אוקטובר 2010 (עד אז איבד המשק האמריקאי משרות מדי חודש) נושק מלמטה למספר הזה. בקצב כזה יקח למשק האמריקאי שנים להוריד את שיעור האבטלה לרמות בו שהה טרם המשבר. יתרה מכך, גם לאחר ששיעור האבטלה בארה"ב ירד במרץ ל-8.8% טענו שעוד נספיק לבקר ברמות הקרובות ל-10% לפני שנחזור לשיעורי האבטלה של טרום המשבר. אחת הסיבות העיקריות לכך היא הירידה בכח עבודה הנובעת מגידול במספר האנשים שפשוט הפסיקו לחפש עבודה. כאשר תורגש התאוששות אמיתית במשק האמריקאי יחזרו אלו לחפש עבודה ושיעור האבטלה רק יעלה.
השפעת הנתונים על השווקים:
• כאמור, דיבורים על QE3 ודחיית ההערכות להעלאת ריבית ראשונה למאי 2012 (תחזית שלנו: לא תהיה QE3 והריבית תועלה עמוק בתוך המחצית השנייה של 2012)
• תשואות אג"ח ל-10 שנים ירדו אל מתחת ל-3% (הערכה שלנו: ימשיכו לנוע בטווח של 3-3.5% עוד תקופה ארוכה)
• S&P 500 מסיים את השבוע בירידה של 2.3% ואת החודש בירידה של 4.7% (פה באמת קשה לתת הערכה. למרות נתוני המאקרו הבעייתיים התמחור בשוק סביר ומצב החברות בסדר גמור תודות לתהליכי התייעלות. מה שכן, קשה לראות את החברות ממשיכות עוד זמן רב להציג שיפור ברווחים עם סביבה כלכלית עולמית שמאטה)
• הדולר נחלש מול האירו ב-2.5% וב-1.6% מול סל המטבעות. (הערכה שלנו: התנודתיות בשע"ח דולר אירו תמשיך להיות חדה)
אירופה
אין חדשות גדולות. מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של יוון לרמה של +CCC. לא ממש מפתיע, רק עוד ירידה בדרך ל-D (דיפולט) הבלתי נמנע. כמו כן העלתה סוכנות הדירוג את ההסתברות לדיפולט של יוון ל-50%. השוק כבר מזמן מתמחר את ההסתברות הזו ב-100%.
החדשות הטובות מהיבשת הישנה הן שהאיחוד וה-IMF אישרו את החלק השני של חבילת הסיוע ליוון. להזכיר, תוכנית הסיוע ליוון (בדיוק כמו אלו של אירלנד ופורטוגל) בנויה בתשלומים הניתנים למדינה מדי רבעון ומותנים בעמידה ביעדים פיסקאליים ופיננסים שונים. בשבוע שעבר התבטא ראש פורום שרי האוצר של גוש היורו, ז'אן קלוד יונקר ואמר כי ייתכן והסכום לא יועבר אם יוון לא תעמוד ביעדי צמצום הגירעון בתקציב לשנת 2011. בינתיים היוונים הסכימו לתוכנית קיצוצים השנה והפרטות בהיקף של 50 מיליארד אירו עד 2015. ההסכמה על התוכנית כאמור פתחה את הדלת לתשלום השני מקרן הסיוע.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו - פסגות בית השקעות