שיעור האבטלה ברבע הראשון של 2011 ירד ל- 6.0% בעקבות עלייה בהיקף המועסקים במגזר הציבורי
לפי נתוני סקר כוח אדם לרבע הראשון של 2011 נמשכת מגמת השיפור בתעסוקה שהחלה במחצית השנייה של שנת . 2009 מספר המועסקים עלה ברבע הראשון בכ 15,000-איש בהשוואה לרבע האחרון אשתקד ותוך כך ירד שיעור האבטלה ל .6.0%-זאת, לעומת שיעור אבטלה של 6.5% ברבע האחרון של 2010. כמו כן, חלה עלייה בשיעור המועסקים במשרה מלאה לכ 68%-מכלל המועסקים. נציין כי, במקביל לירידה בשיעור אבטלה, חלה ירידה קלה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה ובמידה ושיעור ההשתתפות היה נשאר ללא שינוי, שיעור האבטלה היה יורד במתינות לכ-6.4%.
[attachment=1:t7hasu4f]bank leumi - skira.JPG[/attachment:t7hasu4f]
בבחינת השינויים בתעסוקה בענפי המשק השונים, ניכר כי מרבית העלייה במספר המועסקים חלה במגזר הציבורי (ענפי המנהל הציבורי והחינוך), כאשר בחלק מהענפים במגזר העסקי ובהם ענף הבינוי, חלה ירידה בהיקף המועסקים. ייתכן ויש בכך בכדי להצביע על כך שהמגזר העסקי מתקרב למיצוי של הגידול בהיקף המועסקים.
בבחינת מגמות התעסוקה בקרב גברים ונשים להם מאפיינים שונים בשוק העבודה (שכר, גיל פרישה ועוד), עולה כי ברבע הראשון של 2011, חלה ירידה בשיעור האבטלה, הן בקרב גברים והן בקרב נשים. בהקשר זה, בנק ישראל מציין בדוח השנתי לשנת 2010, שהעלאת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה, כמו גם שיעור התעסוקה בקרב גברים ונשים, מושפעת בשנים האחרונות, במידה ניכרת, ממדיניות הממשלה בנושאי גיל הפרישה, עידוד תעסוקה בקרב אוכלוסיות חלשות, סבסוד מעונות יום ועוד.
נראה כי בשיעור הנוכחי של השתתפות האוכלוסייה בכוח העבודה, המשק מתקרב לרמה של "תעסוקה מלאה" ובפרט במגזר העסקי. בעקבות הסכמים חדשים שנחתמו לאחרונה במגזר הציבורי, כמו למשל, ההסכם במערכת החינוך, צפויה לחול עלייה נוספת במספר המועסקים ובשיעור התעסוקה במשרה מלאה במגזר זה. תנאי רקע אלו בשוק העבודה, תומכים בביקושים המקומיים הגבוהים ומצביעים על מצבו הטוב של המשק הישראלי, במיוחד בהשוואה בינלאומית. מתוך הסתכלות על שיפור נוסף בטווח הארוך, המשך מדיניות הממשלה להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה של אוכלוסיות שונות במשק חשוב להגדלת כושר הייצור של המשק, לשיפור חלוקת הנטל בין האוכלוסייה בגיל העבודה והאוכלוסייה בגיל הפנסיה ולצמצום היקף העוני היחסי בישראל.
עלייה בהיקף התחלות הבנייה ברבע הראשון של 2011 לכ 43,500-יחידות דיור במונחים שנתיים
ברבע הראשון של 2011 עלה היקף התחלות הבנייה לכ 43,500-דירות, במונחים שנתיים לעומת 41,000 דירות, ברבע האחרון של 2010 )נתוני מנוכי עונתיות( כפי שניתן לראות בתרשים (בתרשים מוצגים נתוני המגמה של התחלות הבנייה, שהנם נתונים "מוחלקים"), היקף התחלות הבנייה, בשני הרבעים האחרונים, הולם את רמת הביקוש השנתית הפוטנציאלית, הנגזרת מהגידול השנתי הממוצע של משקי הבית. בישראל, זאת לאחר תקופה ממושכת בה היקף התחלות הבנייה פיגר אחר התוספת השנתית של משקי בית.
[attachment=0:t7hasu4f]bank leumi - skira2.JPG[/attachment:t7hasu4f]
נציין כי העלייה המרשימה בהיקף התחלות הבנייה ברביעים האחרונים באה לידי ביטוי גם בגידול תרומתו של רכיב ההשקעה בבנייה למגורים לצמיחת התוצר. רכיב ההשקעות בולט בעדכון תחזית הצמיחה של התוצר לשנת 2011, אשר פורסמה ב 1/6/11-בנק ישראל. תחזית הצמיחה עודכנה מ 4.5%-ל- 5.2%.
נוסיף כי, הביקוש לדירות חדשות, אשר נגזר מנתוני מכירת הדירות, עמד בארבעת החודשים הראשונים של השנה בממוצע על כ 42,000-דירות, במונחים שנתיים (מנוכה עונתיות(. היקף הביקוש נמוך במעט מנתוני התחלות הבנייה, ברבע הראשון של 2011 ומשמעות הדבר היא שהמשך מגמה זו תביא לעלייה של היצע הדירות ולהקטנה הדרגתית של הלחצים לעליית מחירי הדירות.
צעדי האוצר לבלימת העליות במחירי הדיור.
במסגרת המאמצים לבלימת העליות במחירי הדיור, פרסם משרד האוצר הוראת שעה הכוללת שני צעדים:
1. מתן פטור ממס שבח לדירות בייעוד מגורים ששימשו למשרדים במהלך 2011ממס שבח בעת מכירתן. מתן הפטור צפוי להערכת משרד האוצר להגדיל לעודד השבת מצבם של משרדים רבים לייעודם המקורי – מגורים. מהלך זה מתוכנן להביא להגדלת היצע הדירות באזורי הביקוש באלפי יחידות. מעבר לפוטנציאל של צעד זה להגדיל את ההיצע במהירות יחסית, הוא עשוי להיות רלוונטי במיוחד באזורי הביקוש ובמיוחד באזור ת"א. מידת ההשפעה על המחירים תלויה כמובן בהיקף הגידול שאמנם יחול בהיצע, דהיינו במימוש בפועל של הפוטנציאל.
2. ביטול פטור ממס שבח על דירות להשקעה החל משנת 2013 (ביטול הפטור יחול על השבח הריאלי, שייצבר מיום פרסום החוק הצפוי להתפרסם ביולי 2011). בשונה מהצעד הראשון, ביטול הפטור ממס שבח על דירות להשקעה נועד להשפיע על הביקושים, באמצעות הקטנת הכדאיות לרכישת דירה נוספת על ידי משקיעים לטווח קצר יחסית, ללא השפעה על משקיעים לטווח ארוך שבכוונתם להשכיר את הנכס לאורך זמן ולא לנסות ולממש בו רווחי הון מהירים יחסית.
כפי שציינו בעבר, המחסור המצטבר בדירות שנוצר בעשור האחרון, היה גורם משמעותי בתנאי הרקע שהובילו לעליית מחירי הדיור, בשנים האחרונות. משרד הבינוי והשיכון אמד את החוסר שהצטבר בעשור האחרון בכ- 80-100אלף יחידות דיור. לכן, הגדלת היצע הדירות הנו צעד מרכזי למיתון עליית מחירי הדירות. לצד זאת, חשוב לציין שההשפעה של שינויים בצד ההיצע בשוק הדירות על מחירי הדיור הנה מטבעה איטית יחסית. כך למשל הדירות החדשות שנבנות כיום, מגלמות את מחירי הקרקע הגבוהים, לפיהן הן שווקו בעבר, ולכן נוצרת מגבלה מסוימת על הוזלת מחירי הדירות. השפעה על מחירי הדיור עשויה להתרחש גם על רקע ההאצה בתהליך העלאת הריבית במשק ו/או באמצעות צעדים רגולטורים אחרים, אם יינקטו.
כתבה: שגית כהן