אינדיאנה השאלה שצריכה לעלות היא כמות ההשקעות המדוברות ויחס ההפסד בהם ולא הסתכלות על השקעה בודדת וקיזוז מולה.

אם ניקח את 70 ההשקעות האחרונות (ונכון שהיו השקעות שהניבו 10-15%, אך היו גם השקעות שהניבו 200% ואף יותר מכך) היו 5 "כשלונות" (והגרשיים זה בגלל שארבע מאותם חמש עדיין לא סיימו את חייהם - ובנקודה הסופית יכול להתברר כי לא היה הפסד או כי הוא זניח) ובכשלונות אני מתייחס למחיקת ההשקעה, הרווח ההוני שנעשה - גדול פי שלושה מהמדדים הרלונטיים! (נתוני אמת, לא סתם דיבורים).

אז נכון שהיה משבר שהטיב עם הסטטיסטיקה, אך אנו משתמשים בשיטה זו בגלל המשבר באופן רחב ולא להפך. כלומר - בימים כתיקונם, יחס ההשקעה באגחים מסוכנים צריכה להיות נמוכה הרבה יותר מיחס ההשקעה ב"סקטור" זה במשבר - ועדיין בימים כתיקונם גם זה אפשרי כאשר מתייחסים למשברים בענף מסויים או מול חברות מסויימות - שאינן מוצדקות ביחסים פיננסיים או כללים כלכליים!

מעבר לכך, כפי שאני מדגיש בקורס - זהו רק אחד מסך סגנונות ההשקעה שיש לחלק את התיק אליהם. מי שמשתתף בקורס מכיר ויודע כי ניצול כשלי שוק אינו מתמקד רק באגחים של חברות לקראת או בתוך הסדר/פירוק אלא גם בניצול אירועים, שימוש בהודעות (מתוכננות ובלתי צפויות), השקעה על בסיס שווי ערך (שווי אמיתי של נכסים), וכן גם השקעות בסיכון נמוך (תוך חלוקת התיק ע"פ מעגל הכסף!).

בכל הדיבור פה התייחסנו רק לנתבך אחד מתוך מספר נתבכים שמהווים תיאוריה כוללת להשקעה - ולכן אינה עומדת בפני עצמה!

אך אפילו אם נדבר על נדבך זה בלבד נוכל להשוות לאגח קשת עם יותר מ- 200% רווח, לפולישק עם כמעט 200% רווח, על ארזים עם 70% - כלומר בשלושת ההשקעות הנ"ל כוסו כמעט 5 "כשלונות" מלאים (סך הכשלונות שלנו בשנתיים + האחרונות) , מי שמשתמש כמוני בשיטת המנות לפיכך כיסה לפיכך את ההפסדים הצבורים וכל עסקה נוספת היא רווח נטו.

נכון שמדובר על מקרה קיצון של רווחים גבוהים (אני לא טוען כי כל ההשקעות מניבות רווחים כאלה) אך מקרי קיצון חיוביים מקזזים מקרי קיצון שליליים ואנו נשארים עם התווך של בין לבין שמניב תשואה עודפת על השוק!

נוכל להזכיר מקרי קיצון נוספים (בחיובי) באג"ח - אינטרקיור - 60%, ארזים - 65%, בסר ואלבר ומנופים עם יותר מ- 100% רווח, אפילו טאואר עם מימוש של 90% רווח בנייר אחד והמשך החזקה של נייר שני עם יותר מ- 130% רווח פוטנציאלי!

ובין לבין הרבה ניירות עם 10-15-20-30-40% רווח ובתקופות קצרות הרבה יותר!

הבעיה היא כי אנשים זוכרים את המקרה האחרון בלבד או לא פועלים בשיטתיות או במנות - ולכן נופלים.

אך אם נחזור לנקודה שאיתה התחלתי, ברור שיש סיכון בהשקעות מסוג זה (במיוחד בטווח הארוך), אינני טוען אחרת, ולכן מדובר על נתבך אחד מאסטרטגיה כוללת של השקעות בפיזול בין "תיקים" (שים לב שעוד לא הזכרנו מניות - כאשר ברור ואני חוזר ואומר - גם שם צריך להיות) שונים ושימוש בכלים כמו מעגל הכסף, כרית המזומנים, מדד מהירות הכסף, ניתוחים כלכליים ושימוש ביחסים פיננסיים של החברות!

הבעיה שעומדת בפני היא שלא ניתן להעביר הכל בפוסט בודד בפורום - לכן אני מעודד את הקוראים ללמוד את הדברים בצורה מסודרת יותר - הפורום הוא רק פתיח לעולם ההשקעות שעשיר בתוכן ומידע!