תקציר הפרקים הקודמים:
ריבית חודש אפריל הועלתה במפתיע ב-0.5% והכתה את השוק בתדהמה (רגעית). ההעלאה המפתיע גרמה לחלק מהמשקיעים להעריך כי בנק ישראל הפך את התקליט (או כמו שהצעירים אומרים, החליף דיסקט) וחזר להתמקד במלחמה באינפלציה גם על חשבון המאבק בהתחזקות השקל. כתוצאה מכך נרשמו ירידות שערים באג"ח, ירידות בציפיות האינפלציוניות והתחזקות של השקל ב-2.5% מול סל המטבעות (לאו דווקא בגלל הריבית אלא בעיקר בגלל החלשות הדולר בעולם).
ההערכה שלנו כבר אז הייתה כי אין בהעלאה המפתיעה סימן להאצת תוואי ההעלאות העתידי של הריבית אלא ניסיון להוריד את הציפיות האינפלציוניות הגבוהות בשוק בעזרת אפקט ההפתעה. בהתאם, חודש לאחר מכן בחר בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה ובכך איבד מעט מאפקט ההפתעה וציפיות המשקיעים והאנליסטים לתוואי הריבית חזרו פחות או יותר להיכן שהיו מלכתחילה (העלאת ריבית כל 2.5 חודשים).
ההודעה עצמה דומה לקודמותיה ולא מייצרת יותר מדי עניין. חלק מהתחזיות השתנו מעט אבל זה הכל.
תחזיות כפי שנאספו ע"י בנק ישראל
• אינפלציה 12 חודשים – ממוצע חזאים: 3.1%, בדיוק כמו בחודשיים הקודמים. הציפיות הנגזרות משוק ההון עלו ל-3.3% לעומת 3.1% בחודש שעבר. פה נרצה למתוח ביקורת קלה על ניסוח ההודעה: בהודעה הקודמת רשם הבנק (בצדק) שהציפיות בשוק ירדו בין היתר על רקע העלאת הריבית ב-0.5% באפריל. הפעם שכחו בבנק ישראל לציין שהעלייה בציפיות נבעה בין היתר מההחלטה להותיר את הריבית על כנה במאי ולאותת לשווקים כי אין שום האצה בתוואי הריבית.
• אינפלציה בראיה של 12 חודשים לאחור –תהיה גבוהה מ-3% במהלך כל 2011. חזרתה של האינפלציה (בראיה אחורה) אל תוך היעד הוקדמה בתחזיות בנק ישראל לרבעון הראשון של 2012 (רבעון שני בתחזיות של חודש שעבר). גם בתחזיות שלנו האינפלציה יורדת אל מתחת ל-3% כבר בפברואר 2012.
• ריבית בנק ישראל בעוד 12 חודשים – על פי ממוצע החזאים, 4.3%. נגזר מהשוק: 4.2%, שזו גם התחזית של בנק ישראל. הבנק בחר להשמיט את המשפט שהופיע בחודש שעבר בו הודגש כי גידול בסחר העולמי יגדיל היצוא הישראלי ויחזק את השקל, מה שעשוי לתרום לירידה באינפלציה ולהתמתנות קצב העלאות הריבית. ההשמטה נכונה להערכתנו שכן כיוון שע"ח כיום תלוי יותר בתחרות היופי בין ארה"ב לגוש האירו מאשר בהתפתחות הסחר העולמי.
מה עוד למדנו?
• הצמיחה צפויה לפי מחלקת המחקר של הבנק להיות גבוהה (4.5% ב-2011). עם זאת ההסתברות להאטה בביקושים המקומיים, המחושבת בחטיבת המחקר על פי מדד החיפושים ב"גוגל", עלתה והיא עומדת כעת על 70% (לעומת 50% בחודש שעבר), וכן מדד מנהלי הרכש ממשיך להצביע על התכווצות הפעילות.
• השכר הריאלי ירד בחודשים דצמבר-פברואר ב-0.4% לעומת שלושת החודשים שקדמו.
• הבנק נותן תחזית ראשונה לגרעון התקציבי. על פי הבנק הגרעון יהיה נמוך מהיעד של 3%.
• בשוק הדיור נמשכת התמתנות קצב עליות המחירים. גם מכירת דירות חדשות התמתנה בחודשים האחרונים אך במקביל נרשמת ירידה גם במלאי הדירות החדשות למכירה.
• הבנק מציין כי חלה האטה קלה בהתאוששות המשק העולמי וכי האופטימיות לגבי המשך ההתאוששות ירדה. הדברים נכונים בעיקר לגבי ארה"ב ואירופה. בנוסף מציין הבנק כי בעקבות ההאטה המוזכרת והירידה שנרשמה במחירי הסחורות, ההערכות הן כי הבנק האירופי לא יעלה ריבית לפני יולי ואף הציפיות להעלאת ריבית ראשונה בארה"ב נדחו. נזכיר כי העלאת הריבית באפריל נתמכה בציפיות להעלאת הריבית בגוש האירו שאכן התממשה. כעת, כאשר הבנק האירופי דאג להבהיר לשווקים שהעלאת הריבית לא אותתה על תחילתה של מגמה, קשה יותר לבנק ישראל להאיץ את קצב העלאות הריבית.
הגורמים העיקריים להחלטה, על פי בנק ישראל
גורמים אלו כמעט ולא משתנים בהודעות האחרונות, בין אם הריבית עלתה ובין אם לא, ולכן אין בהם מידע בעל חשיבות מיוחדת.
• הציפיות האינפלציוניות עדיין מעל היעד למרות הייסוף בחודשים האחרונים וירידת מחירי הסחורות
• הצמיחה המהירה ממשיכה.
• קצב העלייה של מחירי הדירות עדיין גבוה אם כי התמתן מעט.
• הריביות בשווקים המפותחים יישארו נמוכות גם בחודשים הקרובים. במשקים המתפתחים הריביות ממשיכות לעלות.
אירופה
הבעיות באירופה חזרו בפעם המי יודע כמה לכותרות ומשפיעות אפילו על הסנטימנט בארה"ב
לא שהייתה איזושהי התדרדרות דרמטית, הבעיות היו ידועות גם קודם אבל שתי התפתחויות גרמו לאמריקאים לשים לב למתרחש:
1. S&P הורידה את תחזית הדירוג של איטליה לשלילית (הדירוג של איטליה הוא A+, נמוך אפילו מזה של ספרד העומד על AA). על פניו הורדת תחזית הדירוג משמעותית פחות מהורדת הדירוג של יוון לפני שבועיים או מהעובדה שיוון הולכת להסדר חובות אבל בניגוד ליוון, את איטליה האמריקאים מכירים והחדשות עליה משפיעות יותר.
2. המעצר של דומיניק שטראוס קאהן (DSK בעיתונות האמריקאית החובבת ראשי תיבות) בניו-יורק משכה כמובן הרבה תשומת לב מהאמריקאים. החששות בארה"ב ובאירופה הן שהמשבר באירופה יעמיק כיוון שקרן המטבע הבינ"ל נותרה ללא מנהיג לפחות עד הבחירות ביוני. החששות כמובן מוצדקים אך אין בהם שום דבר חדש מבחינת השווקים. עם DSK או בלעדיו השוק מעריך שיוון הולכת להסדר חובות ופורטוגל נמצאת על קצה הצוק גם כן.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו – פסגות בית השקעות