> הריבית לחודש מאי הותרה ללא שינוי ברמה של 3.00%.
> הסיבה המרכזית להותרת הריבית היה הייסוף החד שנרשם בשקל.
> ב-15/5 פורסם מדד המחירים לצרכן וממנו עלה כי בחודש אפריל נרשמה התייקרות של 0.8% במחירי חוזי שכר הדירה המתחדשים. הדבר מעיד על המשך פעילות ערה בתחום הנדל"ן והמשך התייקרות מחירים. כל זאת, תוך כדי צמיחה כלכלית נאה.
> יתר על כן, בחודש שחלף נרשמה החלשות משמעותית של השקל כנגד הדולר (כ-3.8%).
> לאור זאת, אנו צופים כי בבנק ישראל יבחרו להעלות את הריבית ב-23/5 ב-25 נ"ב.
סיכום ההחלטה לחודש מאי
כזכור, בנק ישראל בחר להותיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי ברמה של 3.00%. הגורמים שהכריעו להחלטה זו היו:
(1) ציפיות לאינפלציה משוק ההון, ל-12 החודשים הבאים, רשמו ירידה. גם בציפיות האינפלציה לטווחים הארוכים, נרשמה ירידה.
(2) בתקופה האחרונה נרשם ייסוף בשקל. גורם זה, והעלאות הריבית האחרונות צפויים למתן את האינפלציה בחודשים הקרובים.
(3) אינדיקטורים לפעילות הכלכלית שנוספו החודש תומכים בהערכה שברביע הראשון של 2011 נמשך הגידול המהיר בפעילות ובביקושים.
(4) מחירי הדירות המשיכו לעלות גם החודש וב-12 החודשים האחרונים עלו ב16.1%.
(5) ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המפותחים המובילים עדיין נמצאות ברמות נמוכות. אולם, לאחרונה העלה ה-ECB את הריבית ב-25 נקודות בסיס. בנוסף, על רקע האצת האינפלציה במשקים המתפתחים, מספר רב יחסית של בנקים מרכזיים ממשיכים בהעלאות ריבית ונוקטים בצעדי ריסון נוספים.
כלומר, הירידה שנרשמה בציפיות האינפלציה משוק ההון, בנוסף לייסוף שנרשם בשקל, הביאו את בנק ישראל להותיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי ברמה של 3.00%.
יתר על כן, שלושה ימים בלבד לאחר הכרזת הריבית, פרסם המפקח על הבנקים הנחיה בנושא הלוואות לדיור בריבית משתנה. ההנחיה מגבילה את חלק ההלוואה לדיור (המשכנתא) בריבית משתנה, לשליש מסך ההלוואה לדיור שמעמיד תאגיד בנקאי ללווה. המגבלה חלה על הלוואות חדשות לדיור בכל מסלולי הריבית המשתנה, שבהן הריבית עשויה להשתנות במהלך תקופה קצרה מחמש שנים.
כלומר, בחודש מאי בחרו בבנק ישראל להילחם בהמשך עליות מחירי הדירות דרך הקשחת התנאים לקבלת משכנתאות, ולא דרך הידוק מוניטרי.
ביחס להחלטת הריבית הקרובה, אנו סבורים כי בבנק ישראל יבחרו להעלות את הריבית ב-25 נ"ב לכדי 3.25%, זאת, עקב הגורמים הבאים:
(1) האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים גבוהה מהגבול העליון של יעד האינפלציה ועומדת על 4.0%, וזאת, למרות שמדד המחירים לצרכן לחודש אפריל היה נמוך מציפיות השוק. במבט קדימה ל-12 החודשים הקרובים אנו צופים כי המחירים לצרכן יתייקרו בשיעור של 3.2%.
(2) ציפיות האינפלציה משוק ההון פחתו בצורה משמעותית לאחר פרסום המדד. אלו נמצאות מעבר לגבול העליון רק עד מח"מ של 2 שנים.
(3) דיור - מחירי חוזי שכר הדירה המתחדשים המהווים אינדיקציה למחירי הדירות רשמו התייקרות של 0.8%. יתר על כן, מחירי הדירות לפי עסקאות מס רכוש רשמו התייקרות של 1.0% (בחודשים פברואר-מארס), בהמשך לעלייה של 1.4% בינואר-פברואר. אי לכך, האינדיקטורים הרלוונטיים לשוק הנדל"ן מצביעים על כך שהפעילות ממשיכה להיות ערה והמחירים ממשיכים להתייקר. יתר על כן, מחירי הבתים עולים בשיעור הגבוה ממחירי השכירות ובכך גדל העיוות בשוק (בעבר, בבנק ישראל התייחסו לפער זה).
(4) השקל נחלש בחודש האחרון (15/5-15/4( כנגד האירו ב-0.8%. יתרה מכך, מול הדולר נחלש אף יותר והגיע לרמה של 3.53 ש"ח מ-3.42 ש"ח (החלשות של כ-3.8%).
(5) המשק הישראלי ממשיך לרשום גם השנה קצבי צמיחה נאים למדי. באומדן הראשון ל-2011 נרשמה צמיחה של 4.7% (צמיחה של 5.8% בתמ"ג העסקי). גם מסקר החברות והמדד המשולב מקבלים תמונה חיובית על המשק המקומי. בנוסף, נתוני הייצוא בחודשים האחרונים ממשיכים להיות חיוביים וזאת בניגוד להערכות המוקדמות של החזאים כי הייצוא יחלש בשנה זו.
(6) המשך פעילות ערה בתחום המשכנתאות ובהיקפי המשכנתאות שנלקחו.
כאמור, לאור דברים אלו, אנו עדיין צופים כי בבנק ישראל יבחרו להעלות את הריבית ב-23/5 ב-25 נ"ב, בכדי להתמודד עם העיוותים הגדלים במשק.
מבט לחודשים הקרובים
לאור נתוני הפעילות במשק, אין ספק כי ריבית הבנק המרכזי צריכה להמשיך ולעלות. עם זאת, עוצמת השינוי ואף העיתוי יהיו תלויים בהתפתחויות השוטפות בתחום האינפלציה, הדיור וגם שער החליפין.
בהתאם אנו צופים כי זו תגיע לרמה של 3.75% בסוף השנה ולכדי 4.25% בעוד שנה מהיום.
בכל האמור למהלכים המרסנים את הפעילות בשוק הנדל"ן והמשכנתאות צפוי כי בבנק ישראל ימתינו עוד מספר חודשים, עד אשר תתבהר ההשלכה של הגבלת המשכנתאות בריבית משתנה על שוק המשכנתאות.