אם לפני חצי שנה עוד חשבנו שהנגיד חושש להעלות את הריבית, לאחרונה קיימת תמימות דעים בקרב מרבית הגורמים בשוק כי סטנלי פישר אינו חושש לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותו על מנת למגר את האינפלציה הגואה. בשבוע האחרון הוא אמנם החליט להשאיר את הריבית ללא שינוי, אולם החלטה זו באה לאחר שבחודש הקודם הוא העיז יותר והעלה את הריבית במשק בחצי אחוז.

ברור, שהעלאות ריבית חדות מידי ייקרו את ההלוואות במשק ולכן עשויות להאט את הצמיחה שלו. בנוסף, כאשר בשאר העולם המערבי, ובייחוד בארה"ב, הנגידים עדיין לא מעלים את הריבית בצורה דרמטית, כל העלאה אצלנו גוררת התחזקות של השקל ביחס למטבעות השונים בעולם. כתוצאה מכך אנו כבר מתחילים לראות פגיעה ברווחיות של היצואניות הישראליות. יחד עם זאת, מצבו של המשק הישראלי יציב, ולהערכתנו הוא יצליח להתמודד גם עם העלאות ריבית חדות ומהירות יותר.

מצד שני, כולנו רואים את המגמה החד- כיוונית של עליית האינפלציה בשנתיים האחרונות. כבר אמרנו את זה מספר פעמים בעבר, שעיקר הדחיפה האינפלציונית מגיע מכיוון עליית מחירי הדיור. בשנתיים האחרונות, הריבית הנמוכה וחוסר האטרקטיביות שהיא גורמת לניירות הערך חסרי הסיכון, דחפה את המשקיעים אל הנדל"ן וכתוצאה מכך גרמה לנסיקה במחירי הדירות בשיעורים דו-ספרתיים. לעלייה הזאת שותפות הדירות בכל רחבי הארץ, מי יותר ומי פחות.

נוסף על כך, בשנה האחרונה אנו עדים לעלייה משמעותית במחירי הסחורות בעולם. עליית מחירי הדלק כתוצאה מעליית מחיר הנפט, היא הפופולארית ביותר בעיתונות, אולם לעלייה הזו שותפות גם סחורות נוספות מתחומי המתכות והחקלאות, וכל מי שקונה ירקות ופירות הרגיש אותה כשהוא עבר על חשבונית הקניות מהסופר. בעקבות זאת, בשנה האחרונה זינקו הציפיות האינפלציוניות לאורך כל עקום התשואות, ועד לפני מספר שבועות הן אף הגיעו לרמות של 3.2-3.5% גם בטווחים הבינוניים.
לאחר העלאת הריבית בחצי אחוז לפני כחודש, ראינו את תחילת הירידה של הציפיות האינפלציוניות. ועדיין, לדעתנו הן גבוהות מידי. כעת, כשהנגיד כבר קיבל את ההחלטה האסטרטגית להעדיף את המלחמה באינפלציה על פני השיקולים האחרים, יש סיכוי גדול שאנו צפויים לראות העלאות ריבית נוספות כבר בקרוב. אם נסתמך על ההצלחה של בנק ישראל לאורך ההיסטוריה, ניווכח כי נשק הריבית בדרך כלל מצליח למגר את האינפלציה.
גם בנק ישראל סבור שהוא יצליח להוריד את האינפלציה לתוך תחום היעד הממשלתי של בין אחוז לשלושה אחוזים, ואפילו בעתיד הקרוב יותר. לראיה, בפרסום האחרון הוא העריך כי שיעור האינפלציה הצפויה ל -12 החודשים הקרובים ירד ל-3.3%, ומהשנה השלישית ואילך האינפלציה תרד ל- 2.6-2.7% בשנה. שוק ההון עדיין חושב אחרת והציפיות גבוהות יותר.

בכל מקרה, לאחר ירידות לא מבוטלות במחירי האג"ח הבינוניות והארוכות בחודשים האחרונים, עלתה האטרקטיביות שלהן. האג"ח הקצרות עדיין לא אטרקטיביות לדעתנו היות וההתיישרות של עקום התשואות ככל שימשכו העלאות הריבית תפגע בהן.

בבחירת השקעותיכם בתחום האג"ח תוכלו להיעזר בהערכות של הנגיד לגבי רמת האינפלציה בעתיד - כל עוד ציפיות האינפלציה בטווח הבינוני – ארוך גבוהות מ- 2.6-2.7%, כמו המצב בעת כתיבת שורות אלו, לשיטתנו, כדאי לתת משקל גדול יותר בתיק לאג"ח השקליות על פני הצמודות. ככל שציפיות האינפלציה ימשיכו לרדת, כפי שמתחיל לקרות לאחרונה, לדעתנו כדאי יהיה להגדיל בהדרגה את ההחזקה באפיק הצמוד.