לתפישתי, הבעייתיות בהדבקת התווית של מניית העם למנייתטבע נובעת ממספר מוקדים מרכזיים. ראשית בתחום ניהול השקעות בניגוד לתחומים אחרים אל לנו לקשור בין הרגש הראוי של הערצה להישגי החברה לבין קבלת החלטות השקעה המבוססות בראש ובראשונה על פרמטרים כלכליים.
מנייתטבע זוכה בשנים האחרונות לכינוי "מניית העם" בכל התקשורת הכלכלית ומטבע לשון זה הפך לאפידמיה הדורשת לדעתי גמילה. לא מוכר לנו מן הספרות הכלכלית המודרנית על מניות רבות בעולם אשר הצמידו להם "עם שלם" ועוד "עם סגולה" ולפיכך ללא ספק מדובר בכבוד גדול למניית טבע אשר זכתה "לעם משלה".
השורשים הכלכליים לכינוי מכובד זה הינם העובדה כי מדובר באחזקה המנייתית הגדולה ביותר בתיקי המניות של הציבור בישראל. שווי השוק העצום של חברתטבע העומד על כ- 155 בליון ₪ כפול כמעט משווי השוק של חברת כיל העומד על כ- 79 בליון ₪. אחזקה במניית טבע מהווה אחזקת עוגן בכל תיק מניות המחקה את מדדי המניות בתל אביב הן למשקיעים מקומיים ואף יותר מכך עבור משקיעים זרים המשקיעים במדדי המניות בתל אביב. חברת טבע ומנהליה זכאים כמעט לכל קרדיט אפשרי על ביצועי העבר ואף על ביצועי ההווה המפוארים. אין בסביבה של שוק ההון הישראלי חברה יותר גלובלית, תחרותית, רווחיות ועקבית מחברת טבע ואני מרשה לעצמי לומר כנראה גם לא תהיה בטווח הנראה לעין. אולם על אף העובדה שמדובר בחברה שהיא Case Study של חברה ישראלית מוצלחת, אני סבור כי הצמדת הכינויים "מנית העם" בעייתית בלשון המעטה. לתפישתי, הבעייתיות בהדבקת התווית של מניית העם למניית טבע נובעת ממספר מוקדים מרכזיים. ראשית בתחום ניהול השקעות בניגוד לתחומים אחרים אל לנו לקשור בין הרגש הראוי של הערצה להישגי החברה לבין קבלת החלטות השקעה המבוססות בראש ובראשונה על פרמטרים כלכליים. ראוי לציין כי מבדיקה לא מדגמית אשר ערכתי, רוב העם לא בדיוק מכיר את המניה שלו ולכל היותר יודע לומר כי מדובר בחברת תרופות (איזה תרופות?) שמרווחיה הרבה כסף ותו לא. אם באמת טבע זה המניה של העם שישלחו דו"ח בשפת העם אל העם המרכז את עיקר הישגיה ותרומתה לעם ולא רק הודעות בורסה באחד העם. פה מגיעה נקודה מפתיעה נוספת והיא העובדה כי רובם המכריע של בעלי המניות בחברה יושבים מעבר לים ועיקר מחזורי המסחר היומיים במניה מתקיימים בארה"ב כך שלא ברור במניה של איזה עם מדובר.
נקודה בעייתית נוספת בתיוגטבע כמניית העם כרוכה בחינוך להשקעות נכונות. רובם המכריע של המשקיעים חסרים את ההון המספק על מנת לפזר אחזקה ישירה בין מספר רב של מניות והם עלולים להחזיק חלק גדול מהונם "במניית העם", לא מדובר בחשש תיאורטי אלה במצב עולם אשר ראיתי לא פעם בחיי המקצועיים. ברור כי תלות מוחלטת של תיק השקעות במניה בודדת תהא מוצלחת אשר תהא אינה נכונה ובתקופות סוערות בחיי חברת טבע עלול להיגרם נזק לא רצוי לציבור רחב של משקיעים. די אם ללמוד מניסיונם של הפינים הרחוקים והמקבילה שלהם ל"מניית העם" חברת "נוקיה" אשר מנייתה קרסה בצורה כואבת מרמה של כ- 38 דולר למניה לפני מספר שנים לרמה של פחות מ-9 דולרים כיום, בעקבות שורה של תהפוכות בשווקים אשר הבולט שביניהם הינו התחרות הקשה מצד אפל והאייפון אשר כבש השוק על מנת להבין שעם לחוד ומניות לחוד ולצערנו- לא לעולם חוסן. אני באופן אישי הייתי מעדיף כי מדד תל אביב 100 יזכה בתואר הנכסף של המדד של המדינה, אבל זה לא סקסי ובכלל מי שואל אותי? משבית שמחות קטנוני שכמוני.
יניב פגוט
אסטרטג ראשי, קבוצת איילון