הקשר בין חיסול בין-לאדן לכלכלה
האם יש משמעות כלכלית לחיסול אוסאמה? יש! מכיוון אחד זו הזדמנות מבחינת ארה"ב, גם אם סימבולית, לצמצם את המערכה הצבאית, להקטין את ההוצאה על ביטחון ולהפנות תקציבים לקידום הכלכלה והתעסוקה. מעמדה כמעצמה ישתפר והיא תוכל להפנות השפעה לחלקים בעייתיים אחרים של העולם המעכבים צמיחה וכמו שכבר קרה גם להוריד ממחיר הנפט, לאחר שהוכיחה לשליטים של יצואניות הנפט מי כאן הבוס. ירידת מחיר הנפט לבדה תומכת בכלכלה. בנוסף, ההישג האמריקאי עשוי לעלות באופן פסיכולוגי את מורל הצרכנים ולתמוך בצריכה (עדות לכך ניתן לראות בחגיגות רחוב ספונטניות בארה"ב). מצד שני, האם יתכן שחיסולו של בין לאדן יביא דווקא לאנרכיה בקרב זרועות אל קעידה בעולם, האם הקרב על ירושת המנהיג יביא לגל טרור? שהפרשנים המדיניים יענו, בינתיים ארה"ב הזהירה את השגרירויות שלה בעולם מפעולות תגמול אפשריות. להערכתנו, כמו להערכת השווקים, לחיסול בנטו יש בעיקר משמעות חיובית לכלכלה.

עליית הסיכון של ישראל – הפעם יהיה קשה להתחמק
בזמן שבאירופה פרמיות הסיכון השתוללו מאמצע 2010 כשיוון, פורטוגל ואירלנד נקלעו למשבר חובות המשיכה פרמיית הסיכון של ישראל להיסחר במים שקטים, כמו מנותקת מהעולם, סביב רמה של 118 נק'. אלא שתחילת המהומות במצרים ואי היציבות האזורית שהתגברה משכה ב-27 לינואר את פרמיית הסיכון של ישראל למעלה עד לשיא של 176 נק' ב-24 בפברואר, הרמה הגבוהה מאז משבר הסאב-פריים. לאט לאט הבינו המשקיעים שלמרות היותנו במזרח התיכון הסיכון מאיתנו והלאה ופרמיית הסיכון החלה לרדת עד ל-135 נק' ביום שישי. אלא שההודעה על סולחה בין פתח וחמאס והכוונה להכריז ולקבל את הסכמתו הצפויה של האו"ם על מדינה בחודש ספטמבר, הלחיצו את המשקיעים והמדדים בת"א הגיבו בירידות בניגוד לעליות בשאר בורסות העולם. לאחר הכרזה על מדינה יתכן תרחיש שבו הפלסטינאים ינסו לממש את ההכרה ויתחילו מאבק מזוין שיזכה ללגיטימציה מהעולם. בתרחיש כזה הפעילות הכלכלית בישראל לא תוכל להמשיך כסדרה. רווחי החברות עשויים להיפגע, הכנסות המדינה יפגעו, הוצאות המדינה על ביטחון יעלו, תרשם יציאה של משקיעים זרים ויתכנו אף בתרחיש חמור סנקציות כלכליות, בין אם רשמיות ובין אם לאו. ולכן, בניגוד לפעמים קודמות, תתקשה ישראל לחמוק מעליית פרמיית סיכון. להערכתנו פרמיית הסיכון תתקשה לרדת לפני חודש ספטמבר, כל עוד אי הוודאות נשארת. מה שמוריד מהאטרקטיביות של האג"ח הישראליות.

מדיניות מוניטרית: הכרזה על מדינה פלסטינית סימן שאלה לגבי הריבית
החוזים העתידיים בארה"ב מאותתים כי העלאת הריבית שם נדחית שוב, הפעם מאפריל 2012 ליוני 2012. בינתיים, באירופה צפויים להתחלף שליש מחברי הועדה המייעצת לבנק המרכזי (7 מתוך 23), חילוף שעפ"י הערכות יכניס לוועדה בעלי אג'נדה אגרסיבית יותר לגבי הצמצום המוניטרי (העלאת ריבית). בישראל שוק ההון אינו מגלם העלאת ריבית גם החודש (החלטה ב-23 לחודש), למרות שממוצע החזאים כן צופה שבנק ישראל יעלה את הריבית ברבע אחוז ל-3.25%. האם עליית הסיכון של ישראל תגרום לשינוי מדיניות הריבית? נראה כי כל עוד השקל לא נחלש יעדיף בנק ישראל לתמוך בכלכלה הישראלית ולעכב את העלאות הריבית. עם זאת, בתרחיש החמור, שבו ישראל נכנסת למערכה צבאית והשקל נחלש עשויה דווקא לבוא העלאת ריבית מהירה יותר.

ירידת שיעור האבטלה בישראל תומכת בשקל
מפרסום נתוני מגמה ע"י למ"ס בשבוע שעבר, ירד שיעור האבטלה בישראל לרמה של 6% (נזכיר כי הנתונים הרבעוניים אמינים יותר). בדוח בנק ישראל האחרון הופיע ניתוח המבוסס על אפקט ביאלסה- סמואלסון לשער החליפין הריאלי, לפיו השיפור בפריון העבודה של עובדים בתעשיות הסחירות (שניתן לייצא את תוצרתן) ובעיקר השיפור בפריון בתעשיית ההיי-טק מוביל בתנאי תעסוקה מלאה וגורם ללחצים ריאליים התומכים בהתחזקות השקל. עוד נתונים שפרסם לאחרונה בנק ישראל: בחודשים ינואר- מרץ התרחב היצוא ב-6.2% ובקצב שנתי של 27.3%, למרות התחזקות השקל. יבוא חומרי הגלם עלה ב-8.6% מה שאולי מרסן חלק מהתחזקות השקל, אך מעיד על פעילות כלכלית ערה מאד בישראל. מה שבא לידי ביטוי גם בנתוני הייצור התעשייתי שעלה ב-7.1%.

מחירי הנדל"ן בישראל – לא עונים להגדרה של בועה
יש הרבה פרמטרים שמנסים דרכם לאמוד אם מחירי נדל"ן בועתיים, בניהם:

הזמן שבו עומדת דירה למכירה
מספר המשכורות הממוצעות הנדרשות לרכישת דירה ממוצעת
קצב התחלות הבניה ומספר העסקאות
מספר המתעניינים ברכישת בית או טוענים כי מתכוונים לרכוש בית (סקר קבלנים ומשקי בית)
מספר הפרסומות למכירות בתים
מספר האזכורים בתקשורת למילה בועה/נדל"ן
כמות הבתים ביחס לאוכלוסיה
ועוד, מה שמאפשר לכל אחד במדינה להשתתף בויכוח סוער על מחירי הנדל"ן ולמצוא טיעונים שמצדיקים את טענתו... אלא שההגדרה של בועה היא "מצב בו ערכם של ערכים פיננסיים גבוה בהרבה משווים הכלכלי האובייקטיבי, כלומר מנותק מהשווי הכלכלי הנגזר מהתועלת הכלכלית שניתן להפיק ממנו או מתזרים המזומנים העתידי שהוא צפוי לייצור לבעליו". מהבחינה הזאת לא מדובר בבועה: היוון של תזרים המזומנים משכ"ד (נניח כ-5,000 ₪ בחודש) בריבית משכנתאות קבועה (נניח כ-5%) פחות שיעור עליית מחיר שכר הדירה הצפוי, (כ-2% לפי מרכז יעד האינפלציה של בנק ישראל), השווי הכלכלי של דירה כזאת עומד על כ-2 מליון ₪. אם תעמוד הריבית למשכנתאות על-8% היה השווי הכלכלי של הבית 1 מליון ₪. כלומר בהתאם לשכ"ד הנוכחי (תזרים המזומנים) וברמת הריבית כיום מחירי הבתים אינם עונים להגדרה של בועה. אומנם יתכן שהרבה משקי בית אינם יכולים לעמוד במחירים אך אין זה אומר עדיין שמדובר בבועה. גם הרבה אנשים לא יכולים לעמוד ברכישת מניה מסוג A של ברקשייר שעומדת על 125 אלף דולר, זה עדיין לא אומר שהיא בועתית. הבועה היחידה שאולי קיימת היום במשק היא הריבית הנמוכה שאינה מתאימה על פניו לרמת הפעילות הכלכלית.

איך לקרר מחירי נדל"ן – דעתה של קרן המטבע
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה בשבוע שעבר מחקר מקיף העוסק בעליות המחירים החדות בשווקי הנדל"ן במדינות שלא נפגעו מהמשבר של 2008. סקירת צעדי המדיניות והשפעתן בשוודיה ואוסטרליה בראשית שנות ה-2000 מראה כי העלאת ריבית היא אומנם דרך בטוחה, אך במקרים רבים "יקרה" מדי במונחי פגיעה בצמיחה ותעסוקה. העלאת ריבית של 1% תגרום על פני 5 שנים הפחתה של 1% מהעלייה במחירי הדירות אך גם תגרום לפגיעה של 0.3% בצמיחה השנתית.
הדרך המומלצת ע"י הקרן היא מיסוי רווחי הון ודמי רישום בעסקאות נדל"ן, הגבלות שיעלו בזמני גאות, ויפחתו בזמני שפל.

הבנקים בארה"ב מתנפלים על אג"ח ממשלתיות
בנקים בארה"ב קונים אג"ח ממשלתיות בקצב המהיר ביותר מזה 9 חודשים כשמשקיעים בורחים לנכסים בטוחים בשל איתותים להאטה מסוימת בפעילות הכלכלית, בעיקר בשל השפעת עליית מחיר הנפט והמשך החולשה בשוק הנדל"ן האמריקאי. הפעם הקודמת שבה הייתה היסטריה סביב רכישות אג"ח ממשלתיות הייתה ביולי 2010, זמן קצר לפני שהפד הודיע על תוכנית רכישות אג"ח בסכום של 600 מיליארד דולר. האם גם הפעם המשקיעים מעריכים שמשהו עומד לקרות? התשואות ל-10 שנים ירדו מ-3.6% לפני 3 שבועות ל-3.3% היום. העלייה בביקוש מצד בנקים היא עוד הסבר לשאלה מי יקנה את האג"ח האמריקאיות כשהפד יסיים את תוכנית הרכישות ביוני. כמו כן צריך לזכור שסיום הרכישות אינן תחילת המכירות. הפד מתכוון לשמר את תיק הנכסים שלו ברמתו, כלומר בפדיון אג"ח הוא יקנה אחרות.

קריאה לצעירים בארה"ב לעזוב את ההורים
בין 750 אלף למיליון משקי בית חדשים ייווצרו בארה"ב בשנה הבאה בעיקר בשל צעירים שינצלו את מחירי הנדל"ן הנמוכים וההתאוששות בשוק העבודה, כדי לעזוב את בתי הוריהם, כך מעריך בנק ההשקעות UBS. זאת לעומת 357 אלף בלבד שעשו זאת בשנת 2010, שפל של כל הזמנים. הגדלת משקי הבית בארה"ב זו אולי הדרך היחידה (חוץ מהגדלת ההגירה) כדי לייצב את שוק הנדל"ן המוצף בבתים. נתוני מחירי הבתים שפורסמו בשבוע שעבר (מדד קייס-שילר) הצביעו על ירידת המחירים השנתית החדה ביותר מאז נובמבר 2009, זאת על רקע סיום תוכניות התמיכה ברוכשים. שוק נדל"ן התקוע בארה"ב הוא אבן נגף לכלכלה האמריקאית, כשענף שלם של בניה מושבת, אפקט העושר נפגע והמערכת הפיננסית מקוררת. אנו מעריכים כי לפחות בטווח הקצר ירידות מחירי הנדל"ן ימשכו ומקווים שהערכות של UBS יתממשו.

איתות לגבי עתיד הפעילות הכלכלית בארה"ב
היום יפורסם בארה"ב אחד האינדיקטורים הכלכליים החשובים ביותר עבור המשקיעים, מדד מנהלי הרכש בתעשייה. המדד שהוא למעשה סקר, הינו אחד האינדיקטורים המובילים הטובים ביותר לאיתות על העתיד הצפוי לכלכלה האמריקאית. המדד עמד בחודש מרץ על 61.2 נק', כאשר על ערך מעל 50 נק' מעיד על ייתכנות גבוהה להתרחבות. הערך שיפורסם היום צפוי עפ"י ממוצע החזאים לעמוד על 59.5 נק', כלומר, התמתנות קלה אך עדיין גבוה מאד. את סקטור התעשייה מושכים כעת בעיקר ביקושים מסין והשקעות בתוך ארה"ב. עוד צפוי להתפרסם היום נתון השקעות בתשתיות בארה"ב, שצפוי שהתרחבו בחודש מרץ ב-0.4%, ההתרחבות הראשונה מזה ארבעה חודשים.