פנו לכל ישראלי ממוצע ברחוב וזה יוכל לדקלם בקלילות את השפעותיה של דליפה גרעינית על הסביבה. בשבוע האחרון התקשורת לא פסקה לעסוק במשמעויות של האירועים הטרגיים ביפן ששיאם הגיע עם היוודע הדליפה הגרעינית בכורים בפוקושימה, מה שהפך את כולנו למומחים בנושא.
אופי הדיווחים (כרגיל במקרים הללו) נטע בשומע את התחושה שסוף העולם או טו טו מגיע. אלא שהאזנה סלקטיבית הראתה על הפער עצום בין הדיווחים ההיסטריים של התקשורת לבין חוות הדעת המלומדות של אלו שבאמת מבינים בנושא שהתייחסו לאירוע כמקומי וככזה שהשפעתו על הסביבה המרוחקת הינו מוגבל למדי.
לכן נראה שהפאניקה שאחזה בשווקים בתחילת השבוע שעבר נובעת בעיקר מעצם העובדה שזו הפעם הראשונה ששווקי הכספים בעולם היו צריכים להתמודד עם אירוע בכור גרעיני, אירוע שכמותו לא התמודדו מעולם. במבט לאחור, די ברור שתגובת השווקים הייתה די היסטרית, וגם אם ניתן להצדיקה במידה מסויימת בשל אלמנט אי הודאות, הרי שבמקביל ניתן גם לקבוע שהוא יצר הזדמנות קנייה נאה ביותר.
בשבוע שעבר ציינו שההיסטוריה מלמדת שאסונות מהווים בדרך כלל זרז לצמיחה כלכלית בשל הצורך לשיקום שעולה כאשר אלו מסתיימים. בנוסף, התייחסנו להשלכות שעתידות להיות לצונאמי מאחר ורק בתחילת השבוע החלה להתפתח הדרמה בפוקושימה. אלא שבאופן לא מפתיע, ברגע שהתגלתה הדליפה בכור הגרעיני, היא תפסה את מקומה בראש הכותרות על חשבון השפעותיו וקורבנותיו של הצונאמי.
יש סיכוי לא רע שהשפעותיה של הדליפה הגרעינית ישפיעו על הכלכלה הגלובלית לטווח הרבה יותר ארוך מאשר הצונאמי. הפחד מפני כל מה שקשור באנרגיה גרעינית / רדיואקטיביות וכו' יגרום בתקופה הקרובה לפריחתן המחודשת (אך הזמנית מאוד) של אלטרנטיבות האנרגיה המלוכלכות.
הגרף המצורף למטה שלקוח מהאתר של הסוכנות הבין לאומית לאנרגיה (IEA) מתאר את התפתחות השימוש במקורות שונים לייצור חשמל בעולם בין 1990 ל 2035. שלא במפתיע, גם ב IEA חוזים מעבר הדרגתי לעבר מקורות אנרגיה נקיים.
[attachment=0:2ar8mu3h]סקירה אפסילון.JPG[/attachment:2ar8mu3h]
אלא שאירועי פוקושימה עומדים כאמור לשנות לזמן מה את המגמה הזו. התגובה המיידית שנשמעה ברחבי העולם (גם אצלנו) היא הסתייגות מהקמת כורים גרעיניים בעתיד (גם באירן הכל ממשיך כרגיל למרות שהכור שלהם הוא לצרכי שלום). לדוגמה, הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה, ה EPA, כבר הקלה במידה רבה את המגבלות שמוטלות כיום על תחנות שמשתמשות בפחם לייצור חשמל.
אלו הם ימיהם השחורים של הירוקים. מאחר והפופוליזם שולט בשיח הציבורי, אף אחד לא יעז להשמיע בתקופה הקרובה קול שתומך בשימוש באנרגיה גרעינית. שינוי המגמה הזה יתמוך בנפט, פחם וגז טבעי ושאר מקורות אנרגיה שהמילה גרעין לא קשורה אליהם. רוצים הגנה מפני קטסטרופה ביפן ? קנו גז טבעי. חוששים מהתפשטות הקרינה הרדיואקטיבית ללוס אנג'לס ? קנו נפט. כנראה שאף אחד מהאירועים האלו לא יתרחש, אבל פאניקה זה דבר אחד ומציאות זה דבר אחר.
בזמן שהיינו עסוקים בבחינה של ענף הנפט, החלו להגיע גם החדשות מלוב. לאחר כישלון שיחות השלום בשבוע שעבר בניצוחו של צ'אבס, הטיל האו"ם סגר אווירי על לוב. קדאפי עוד הספיק להכריז על הפסקת אש, אלא שנכון לכתיבת שורות אלו, קדאפי כנראה מתכוון שהוא הפסיק את האש במנגל הפרטי שלו. כאילו שהאסון ביפן לא היה מספיק בשביל לתמוך במחירי הנפט, הגיע גם הדוגמן מטריפולי וחיזק את המגמה. מה עושים ? קונים ETF על נפט, פחם, גז טבעי ומניות של חברות בתחום. בימים האחרונים
הגדלנו את האחזקות בנכסים הללו בקרנות ("אפסילון (*2B)אג"ח כללי פלוס", "אפסילון (A1*) 10/90 דיבידנד," אפסילון (A1*) מק"מ פרימיום", "אפסילון (D4*) מניות דיבידנד פרימיום" ).
אלא שחייבים גם לסייג את הדברים. בסופו של דבר, זוהי מגמה קצרת טווח. לאחר שתשכך ההיסטריה, העולם ישוב להשתמש באנרגיה גרעינית מאחר והיא הכרחית על מנת לעמוד בקריטריונים שנקבעובאמנת קיוטו. ההקלה שממנה נהנים כעת מקורות האנרגיה המזהמים הינה הקלה זמנית מאוד.
בדומה לאיסור שהוטל לפני כשנה על קידוחים ימיים בשל האסון במפרץ מקסיקו וביטולו לפני כמה שבועות, כך אנו סבורים שיהיה גם עם האנרגיה הגרעינית. האישור לקידוחים ימיים חודש מאחר וחייבים לחפש עוד מקורות נפט מהסיבה הפשוטה שאלו מתכלים. כך גם עם אנרגיות ירוקות ובראשן אנרגיה גרעינית. אין שום אפשרות לטפל בזיהום האוויר והשפעותיו, אלא אם כן השינוי בהיקפי השימוש באנרגיות מזהמות יירד במידה משמעותית. אבל עד אז, כולנו שחורים. כמו שנאמר, . BLACK IS BEAUTIFUL
כמעט ששכחנו, אבל בשבוע שעבר פורסם מדד פברואר שהיה מעל הצפי. זה מפתיע כמה שזה לא מפתיע. כמובן שלא ננתח את המדד, מפני שהתחלנו לעשות זאת כבר בחודשי הקיץ של 2010. מה שנותר הוא להמתין עוד קצת במח"מים הקצרים. צפירת הרגעה תינתן בסקירות הבאות. להתראות בסוף השנה, בריבית של 3.5%, אולי יותר...
נכתב ע"י עידן אזולאי, מנכ"ל
אפסילון ניהול קרנות נאמנות (1991) בע"מ.