מאקרו, אגרות חוב וריביות
> נמשכות הפחתות הדירוג במדינות ה-PIIGS. השבוע, היה תורה של פורטוגל.
> ספרד מנפיקה בהצלחה חוב ל-10 ול-30 שנה.
> רווחי הון בשוק הסולידי הממשלתי.
> שיתוף פעולה כלל עולמי למכירת הין היפני.
מניות
> חרף אסוןהטבע ביפן, וירידה של 9% במדד ה-Topix בשבוע שחלף, שוק המניות היה רגוע מכפי שניתן לחשוב והתנהל תוך שיקולי סיכוי\סיכון.
> חברות הכרייה והבנייה רשמו תשואות חיוביות נאות בשבוע האחרון. ספקיות החשמל איבדו כ-19% מערכן.
> גם בהמשך, ישנם ענפים הצפויים להניב תשואה עודפת על מדד השוק כגון: כרייה, בנייה ותרופות.
לפני שבוע ספרד, השבוע פורטוגל
סוכנות הדירוג Moody's ממשיכה בגיסה האגרסיבית כלפי מדינות ה-PIIGS. ולאחר שספרד ויוון שילמו בהפחתות דירוג לפני שבוע, הפעם הגיע תורה של פורטוגל וזו "שילמה" בשבוע המסחר האחרון בהפחתת דירוג בגובה של 2 רמות מרמה של '1A', לכדי '3A', מרחק של 4 רמות מדירוג ספקולטיבי (זבל). יתר על כן, תחזית הדירוג למדינה נותרה על שלילי ולפיכך, הפוטנציאל להפחתה נוספת הוא ממשי.
לפי סוכנות הדירוג, הסיבות להפחתה היו פסימיות לגבי עוצמת הצמיחה, קצב הפחתת הגירעון הממשלתי שאינו משביע רצון והאפשרות כי הבנקים יצטרכו לגייס הון נוסף. ב-Moody's טוענים כי השנה תירשם התכווצות בפעילות הכלכלית ולכן בפני הממשלה יעמדו אתגרים קשים. יתר על כן, גם מידת הצמיחה בשנת 2012 תהיה צנועה מאוד.
בתוך כך, ספרד, ש-Moody's הפחיתה את רמת הדירוג שלה בשבוע שעבר, הנפיקה ביום ה' האחרון סך של 4.1 מיליארד אירו (5.8 מיליארד דולר) לשתי איגרות חוב טווחים של 10 (3.22 מיליארד אירו) ו-30 שנים.
האיגרת ל-10 שנים הונפקה בתשואה לפדיון של 5.162%, לעומת תשואה לפדיון בגובה של 5.2% בהנפקה הקודמת, ב-17 לפברואר. הביקוש לאיגרת היה גדול פי 1.81 מאשר הכמות המוצעת, והוגדר כהצלחה, לעומת יחס של 1.54 בהנפקה הקודמת.
האיגרת ל-30 שנה (911 מיליון אירו) הונפקה בתשואה לפדיון של 5.875%, לעומת 5.957% בהנפקה הקודמת, בחודש שעבר.
רווחי בשוק הממשלתי
מעבר להפחתת הדירוג, שבוע המסחר בשוק איגרות החוב הממשלתי, היה דווקא רגוע, בכל האמור לפער התשואה בין החוב של המדינות הבעייתיות, למול איגרת החוב של ממשלת גרמניה, כאשר המרווחים בכל המדינות הבעייתיות מתכווצים. כך, פער התשואה של יוון (מול גרמניה) לטווח של 10 שנים פחת ב-50 נ"ב לכדי 901 נ"ב. המרווח האירי פחת ב-9 נ"ב (לכדי 633 נ"ב), המרווח של פורטוגל הצטמצם ב-20 נ"ב לכדי 418 נ"ב והפער בין האג"ח של ממשלת ספרד לזו של גרמניה, לטווח של 10 שנים פחת ב-23 נ"ב לכדי 198 נ"ב.
בשוק האמריקאי, נרשמו השבוע רווחי הון, תוך השתטחות במבנה של העקום הממשלתי (10-2 שנים). האיגרת לטווח של 2 שנים רשמה עלייה של 0.1% במחירה, כאשר היא נסחרת בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 0.589%. האיגרת לטווח של 10 שנים רשמה ירידה של 13 נ"ב בתשואה לפדיון במהלך השבוע, או רווח הון של 1.1% ונסחרה בסופו בתשואה לפדיון של 3.27%.
להערכתנו, בטווח הקצר צפויה רמת תנודתיות גבוהה ב-UST ל-10 שנים אשר תושפע מהתפתחויות הגרעיניות ביפן ואולי מההתפתחויות בלוב. לאחר חלוף "הסערה" היפנית ישובו האינדיקטורים הכלכלים להשפיע על מגמות המסחר בשוק האג"ח הממשלתי האמריקאי ואלו יביאו לכדי הפסדי הון (עליית תשואות).
מהלך כלל עולמי למכירת הין היפני
כידוע, בעקבות האסון ביפן, ובמידה רבה הפוך מההיגיון הבריא, רשם הין היפני התחזקות כנגד מטבעות הסחר המרכזיים. להערכתנו, הסיבות להתחזקות הין היו צמצום בפעילותם של שחקני Short על הין היפני והערכה כי זרמי הון עצומים במט"ח צפויים להגיע ליפן בתקופה הקרובה (הן ככספי פיצויים והן של קרנות עולמיות לתיקון הנזקים).
כתוצאה, הין היפני שנסחר ברמה של 82.98 ינים לדולר ביום ה', ה-10/3, התחזק לכדי 78.89 ינים לדולר, בתוך שבוע. ההשפעה של התפתחות זו על הכלכלה היפנית היא בוודאי לא חיובית, הואיל וקטר הצמיחה המרכזי של המשק הואהיצוא.
בכדי לסייע ליפן בתקופה קשה זו, הודיעו שרי אוצר של ה-7-G, בפגישתם שהחלה ביום ה', כי המדינות החברות מתכוונות להצטרף למאמצי הבנק המרכזי היפני ולהתחיל ולמכור את ין היפני שברשותן, בכדי להחלישו. וכך, הבנק המרכזי האמריקאי, האירופי, האנגלי, הקנדי וגם שלושת הבנקים המרכזיים של החברות בגוש האירו, גרמניה, צרפת ואיטליה הודיעו על מכירות המטבע היפני ביום ו'.
בפעם האחרונה שבה התבצע שיתוף פעולה מסוג זה היה לפני עשור.
מדיווחים עולה כי סך ההתערבות, שנעשתה בשוק החופשי, הסתכמה ב-25 מיליארד דולר. כתוצאה, פוחת הין היפני והוא נסחר בסוף יום ו' בשער של 80.58 ינים לדולר, קרי היחלשות של 2.14% בערכו כנגד הדולר היפני.
לצערנו, אנו לא מאמינים גדולים מדי בהתערבות בשוקי המטבע ולכן לא צופים לא הצלחה כבירה להתערבות, בטח שלא בראייה ארוכת טווח.
מניות
אסוןהטבע ביפן – שוק המניות היפני רגוע מכפי שניתן לחשוב
כבר יותר משבוע שיפן מתמודדת עם אחד מאסונותהטבע הגדולים שידעה האנושות. אם לא די בכך, אזי הפגיעה בשש הכורים הגרעיניים בפוקושימה מאפילה על האסון הטבע ומכניסה אותו לקטגוריה, המאוד לא מחמיאה, של אסון גרעיני.
ההתפתחויות ביפן הובילו את מהדורות החדשות בעולם, ודי בצדק, על רקע אי ודאות העצומה לגבי הכלכלה, הנזקים והיקפם. האירועים הללו הביאו לכדי ירידות שערים חדות בבורסת טוקיו בשבוע האחרון.
יחד עם זאת, אי אפשר לומר כי המשקיעים לא היו סלקטיביים בהתייחסות לשוק המניות וכי כל המניות איבדו ערכם בשיעור דומה (מכירת חיסול).
לראיה, בעוד שמדד ה-Topix איבד יותר מ-9% מערכו בשבוע המסחר האחרון, מדד מניות הכרייה רשם עלייה של 6.7% בערכו, כלומר הניב תשואת יתר של כ-17% על פני תיק השוק. גם מניות סקטור הבנייה רשמו בשבוע האחרון עלייה של 2.3%.
מנגד, מחירן של מניות חברות התשתיות, ספקיות החשמל והגז, צנח בקירוב ל-19%, כלומר הניבו תשואת חסר של כ-10% לעומת תיק השוק.
לפיכך, המשקיעים היפניים (ואולי, גם הגלובליים) מבחינים בצורה ברורה בין ענפי המשק אשר צפויים להציג עלייה ברווחים כתוצאה מאסוןהטבע, לעומת ענפי תעשייה אשר יפגעו ממנו.
אין ספק, כי קשה לאמוד את מידת הפגיעה בסקטור העסקי היפני, במיוחד על רקע העובדה שקיימת, עדיין, אי-ודאות גבוהה בכל האמור לנזקי המשבר. כמו כן, הסקטורים הפגיעים הם: הבנקים, הביטוח והשירותים הפיננסיים, ספקיות שירותים בתחום החשמל מים וגז ונדל"ן.
מנגד, הסקטורים היפניים אשר צפויים להציג צמיחה גבוהה הם: ספקיות חומרי גלם ויצרניות בתחום, בנייה, תרופות וציוד הנדסי. להערכתנו, גם חברות גלובליות הפועלות בתחומים עלו עשויות להציג עלייה בפעילות העסקית בתקופה הרקובה.
על כן, בכל האמור ליפן יש חשיבות להשקעה סלקטיבית, ולא במדד המדינה. זו, עשויה להניב תשואה עודפת משמעותית, בהשוואה למדד המניות הכללי.