יפן, בחריין ולוב, פורטוגל, אינדיקטורים בארה"ב - הכל ביחד. פסגות.
יפן לא צריכה להשבית שרתים
המצרים, הלובים והסעודים צריכים ללמוד מהיפנים עלטה תקשורתית מהי. בלי להפיל אף שרת, בלי לאסור באישון לילה אף בלוגר, יפן מצליחה לא לשחרר שום מידע. כלום. את התוצאה ראינו אתמול: התבטאות של האחראי על האנרגיה באיחוד האירופי אתמול, ולפיה היפנים "איבדו שליטה" על הכורים, הפילה את השווקים. לא מפחיד בכלל.
שר האנרגיה האמריקאי שדיבר גם הוא אתמול פתח את העדות שלו בקונגרס בכך שהוא פה והכורים היפנים שם. הוא המשיך שעשויה להיות שם "המסה חלקית", אבל הסביר שגם אם זה יקרה, זה לא אומר בהכרח שיהיה זיהום רדיואקטיבי. שתי תאונות גרעיניות שבות ומועלות כהשוואה לאירוע הנוכחי: צ'רנוביל שבאוקראינה ב-1986, והארוע בכור ב-Three Mile Island בארה"ב ב-1979. הראשון נחשב לתאונת הגרעין החמורה בהיסטוריה, 336K איש פונו מבתיהם (חלקם – לעד) בעקבות התאונה. מספר הנפגעים מונה גם הוא ככל הנראה מאות אלפים. האזור הצמוד לכור לא מיושב עד עצם היום הזה.
בתקלה ב-Three Mile Island שבמדינת פנסילבניה היתה המסה חלקית של הליבה, והיא תאונת הגרעין החמורה ביותר בהיסטוריה האמריקאית. גזים רדיואקטיביים שוחררו לאוויר, אבל רק כמות קטנה מהרכיב הקטלני. לא נרשמה כל עליה בתחלואת הסרטן באזור. לזה התכוון שר האנרגיה האמריקאי, כשאמר שגם אם יש המסה חלקית, זה עדיין לא אומר שזה קטלני.
שורה תחתונה: אף אחד לא יודע כלום. השווקים אתמול באירופה ובארה"ב לא נפלו על מידע חדש. הם נפלו על התבטאות מתלהמת של אדם שאין לו מושג. מצד שני, כשמתחילים לדבר על פינוי תושבים, על הפסקת חשמל בטוקיו ועל מושגים כמו "התכה חלקית", זה לא נשמע טוב.
הין היפני
בשיא מול הדולר, שנראה לאחרונה במלחמת העולם השניה.
הין מתחזק בגלל צפי (עוד לא התממש) להחזרת כספים ליפן בשביל מלאכת השיקום. גם כספים של הממשלה, גם של הפירמות וגם של המבטחים.
בשלושת החודשים שלאחר רעידת האדמה בקובה ב-1995, התחזק הין מול הדולר ב-19%. אם כי יש לציין, שהוא היה במגמת התחזקות משמעותית גם בחצי השנה שלפני הרעש (12% בחצי שנה).
הוא מתחזק עכשיו גם בגלל יציאה מהקארי-טרייד על הין. זה הולך כך: הלוואות ביינים יפניים והשקעה במטבעות או בנכסים נושאי תשואה גבוהה יותר, היה אחד הטריידים הפופולאריים בשנים האחרונות. ברגע שהין מראה סימני התחזקות כל כך משמעותיים, וכשיש תחזיות שהוא ימשיך להתחזק, הטרייד הזה הופך למאוד לא מוצלח. היציאה ממנו מייצרת ביקוש ליין = התחזקות היין. איןבאמת דרך לדעת עד כמה הגורם הזה משמעותי בהתחזקות הנוכחית. הקארי טרייד על היין היפני נחלש בשנתיים האחרונות כאשר הריבית הפכה אפסית בעוד מדינות.
אנחנו מעריכים שיפן בדרך להתערב בשוק המט"ח שלה. יתירה מזאת, לא מן הנמנע שההתערבות הפעם לא תהיה רק של הבנק המרכזי היפני, אלא שהאירופאים והאמריקאים ימכרו גם הם יינים.
יין חזק יוזיל את היבוא היפני שיבוא – מצוין, למדינה שתצטרך להגדיל את היבוא שלה עתה, אבל יקשה עלהיצוא של המדינה, שצפוי גם כך מאוד להיפגע. לא מן הנמנע, שיפן הידועה מזה שנים בעודף שלה בחשבון המסחרי, תעבור ברבעונים הקרובים לגרעון.
אבל ההופכי של יין חזק הוא דולר ומטבעות מתחרים אחרים חלשים יותר. יש מי שירוויח.
ובינתיים, בבחריין ובלוב
בחריין הכריזה על מצב חירום לשלושת החודשים הבאים, אחרי שחיילים מערב הסעודית וממדינות מפרץ אחרות הגיעו (בהזמנת הבחריינים) בשביל להגן על בית המלוכה ולהשליט סדר בנסיכות.
קדאפי בדרך להשתלט על הענינים בלוב. נצפה לאחרונה עם שמלה צהובה מבריקה – אנרגיות טובות.
הנפט עלה אתמול ב-0.8% על רקע הסיפורים הללו, ולמרות יפן.
אנחנו מעריכים שיפן משפיעה לשלילה על הביקוש לנפט רק בטווח הקצר. בבינוני, ההשפעה שלה תהיה חיובית.
והורדת דירוג לפורטוגל
ע"י מודיס, בשתי דרגות ל-3A, עם אופק שלילי.
בין השאר, ציינו במודיס שהעלאת הריבית הקרבה באירופה מעלה עוד יותר את החשש ליכולת הפרעון של החוב. או במילים אחרות, משפט מיותר של טרישה כבר גורם נזקים משמעותיים.
כפי שסיפרנו בשבוע שעבר, טרישה רמז בישיבת הריבית האחרונה של ה-ECB, בצורה שלא השתמעה לשתי פנים, שהריבית תועלה כבר באפריל. פרשנים רציניים בעולם ואזובי קיר בדרום רחוב אחד העם פירשנו שטרישה בדרך לעשות את אותה טעות שעשה ב-2008 כשהעלה את הריבית על סף המשבר הפיננסי (גם אז, בגלל עליה במחיר הנפט).
הסיכוי להעלאת ריבית באירופה באפריל ירד מאוד עם גל הצונאמי הראשון. לא סביר שזה יקרה, אבל הנזק כבר קיים. התשואות של כל מדינות ה-PIGS בשיא של כל הזמנים, ופורטוגל קרובה מאוד לנקודה בה תזדקק לסיוע מהקרן האירופאית (התשואה על אגרת לעשר שנים שם היום, 7.28%). ראשית, בגלל שמאז נזקקה אירלנד לסיוע לפני כארבעה חודשים, היה ברור שפורטוגל היא הבאה בתור. שנית, בגלל שפורטוגל קטנטנה. מגבית מהירה בקומות 15 ו-12 ופותרים לה את הבעיה. ספרד ומה יקרה כשהמשקיעים יפסיקו להתלהב מהעלאת ריבית קרובה במרחב האירו ויתחילו לחשוב על האם יש תקומה למטבע האחיד – אלו הסיפורים החשובים.
והאינדיקטורים הכלכליים
הם התחילו להיות חלשים יותר בארה"ב כבר בשבוע שלפני הצונאמי.
אתמול, נרשם שפל של כל הזמנים באישורי הבניה שניתנו.האמת, לאמריקאים יש מלאי דירות (בארה"ב כולה) שיספיק להם לעוד שנים. זה שהם כמעט לא בונים, זה חדשות טובות.
גם סקר הייצור של ניו יורק שפורסם שלשום היה חלש.
שורה תחתונה
הנה מה שהשווקים צריכים להתמודד איתו היום:
• יפן - האטה כלכלית + חוסר מידע, חוסר ידע, חוסר יכולת לחזות + אפשרות לאסון גדול עוד יותר. בינתיים, המניות איבדו שם 14% בלבד. ב-1995 הן איבדו בתוך שבעה חודשים 25% (למותר לציין, שאלף ואחד דברים אחרים היו שונים אז).
• סביבת נפט לא ודאית - בחריין נמצאת שתי תחנות אוטובוס מערב הסעודית, והדברים שם מאוד לא יציבים כרגע. נכון אומנם, שכרגע יפן מקזזת את ההשפעה הזאת חלקית, אבל אי הודאות גם בחזית הזאת לא עוזרת לאף אחד. בינתיים, בכל העולם עברו ממחשבות שניות על אנרגיה אטומית, לקבלת החלטות ממש. סין כבר הודיעה על הקפאת אישורי הבניה לכורים שרצתה להקים. כל שאר התנאים שווים, הרעש ביפן אמור לעלות את מחיר הנפט בעולם בטווח הבינוני.
• אינדיקטורים שהתחילו לגמגם קצת גם קודם
• הורדות דירוג באירופה וציפיה לבעיות חוב שיצוצו שוב ושוב על פני השטח. שלא לדבר על מיתון חוזר במספר מדינות אירו. מה שכן, קשה להאמין שהריבית באירופה תועלה בחודש הבא כפי שהובטח.
• כלכלת ארה"ב מונשמת באופן מלאכותי ע"י תוכנית QE שאמורה להסתיים עוד שלושה חודשים, וע"י תוכנית פיסקלית ענקית שצריך יהיה לשלם עליה.
• עוד משהו שהשוק צריך להתמודד איתו – כולם כבר חיכו למימוש. ברגע שיש מצת, ממהרים לנצל אותו. בינתיים, העליות במדדי המניות ברוב רובם של השווקים בעולם הפכו שליליים מראשית השנה. בארה"ב הם איבדו בסה"כ 3% מאז הרעש ו-6.4% מאז השיא המקומי שנרשם לפני חודש.
הבעיה: יש כאן מאסה קריטית של ארועים שעלולה לפגוע בהתאוששות הכלכלית של ארה"ב ושל מספר מדינות מערב אירופאיות. בעיקר בגלל שמלכתחילה ההתאוששות שם בוססה על אמצעים מלאכותיים. אל גורמי המאסה הקריטית הללו צריך להוסיף את העליה באינפלציה בעולם. מילא בעיות קשות בצמיחה העולמית, כמו ב-2008-2009. אם מוסיפים לכך גם חששות אינפלציוניים, הטיפול הופך בעייתי יותר.
אין לנו תחזית ששלל הארועים הללו אכן יגרמו להאטה משמעותית בצמיחה של ארה"ב. ב-2012, כאשר תרומת המדיניות הפיסקלית לצמיחה תהפוך שלילית – בהחלט כן, אבל לא עכשיו. מה שכן, ארועי השבועות האחרונים העלו את הסיכוי לכך.
ולבסוף: הסיפור היפני, גם אם עוד יסתבר כחמור יותר ממה שידוע היום, הוא זמני. לא זו בלבד, אלא שברגע שאי הוודאות תוסר (כנראה, תוך ימים), יוכל השוק להתמקד בהשפעה של תהליך השיקום. עד אז, בגלל העדר המידע, המשקיעים עדיין חוששים שלא גילמו את התרחיש הגרוע ביותר.
ורד דר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית – פסגות בית השקעות