האמריקאים הם עם מיוחד. קיימות הרבה תופעות המתקיימות "Only in America". להלן כמה תופעות ואירועים שהתרחשו (וחלקם עדיין מתקיימים) בתחום הכלכלה:
• רק באמריקה עד לא מזמן יכולת לקנות דירה במשכנתא של כ- 95% משווי הנכס ולעיתים אף יותר, כמעט ללא הון עצמי, ערבויות ולעיתים אף ללא עבודה;
• רק באמריקה הממשל יכול להנפיק אגרות חוב, כאשר הבנק הפדראלי קונה אותן מידי חודש;
• רק באמריקה חברות חלום יכולות להיסחר במכפילי רווח תלת ספרתיים (עד שהבועה מתפוצצת כמובן), וחברות ערך אשר מציגות צמיחה משנה לשנה, יכולות להיסחר במכפילי רווח עתידייםחד ספרתיים (דוגמת HPQ ו- MSFT);
השבוע בחרנו להתמקד בתופעת ה- "Overshooting" או תגובת היתר של המשקיעים בשוק המניות האמריקאי לאירועים או דוחות של חברות.
דוגמא טובה לכך היא אירוע דליפת הנפט במפרץ מקסיקו. כתוצאה מהדליפה (שהתרחשה באחת מאסדות הקידוח הימי של חברת Transocean), כל חברות הקידוחים בענף איבדו אחוזים רבים מערכן - גם כאלו שלא היו מעורבות בדליפה, וגם חברות שפעילותן במפרץ מקסיקו זניחה יחסית. אחת החברות האלו היא חברת Noble (NE). כפי שניתן לראות בגרף הבא, כתוצאה מהדליפה (שארעה באפריל 2010), החברה איבדה קרוב ל- 40% מערכה, ללא סיבה מוצדקת (היא כלל לא הייתה מעורבת בדליפה וכ- 18% מהכנסותיה בלבד נובעות מאותו איזור). כיום, כ- 10 חודשים אחרי, החברה חזרה להיסחר ברמות מחירים ראויות יותר לאחר מהלך עליות של כ- 40%:
אז מדוע ירדה המניה בקרוב ל- 40% במהלך חודש מאי? פאניקה שהובילה לתגובת יתר של המשקיעים. אירועים כאלו לא חסר, והחכמה היא לדעת לזהות אותם.
וכאן אנחנו רוצים לדבר קצת (אבל רק קצת..) על דוחות סיסקו (CSCO). החברה פרסמה בשבוע שעבר דוחות טובים, כאשר עקפה את תחזיות האנליסטים הן בשורת הרווח, והן בשורת ההכנסות. החברה אף סיפקה תחזיות לעתיד בהתאם לקונצנזוס האנליסטים. אז למה המניה ירדה בכ- 15% והחברה איבדה כ- 20 מיליארד דולר מערכה בתוך ימים בודדים? מכיוון ששולי הרווחיות הגולמית ירדו מכ- 64% לכ- 62%. אכן טרגי, במיוחד שהמנכ"ל מסביר שהירידה נובעת מהשקת מוצרים חדשים. תגובת יתר כבר אמרנו?
אז האם סיסקו אבודה? כמובן שלא. מדובר בחברת ערך טכנולוגית מהשורה הראשונה, עם חפיר כלכלי רחב, מוניטין חזק, חדשנות ונוכחות בכל העולם. בנוסף לחברה תזרים מזומנים איתן ויתרות המזומנים והפיקדונות לז"ק שלה עומדות על כ- 40 מיליארד דולר, כ- 40% משווי השוק של החברה!
נתון מעניין נוסף הוא רמת התמחור של החברה. החברה נסחרת כיום במכפיל רווח עתידי של 11.7 לשנת 2011 (שמסתיימת עוד שני רבעונים ע"פ השנה הקלנדרית של החברה) ומכפיל רווח עתידי של 10.5 בלבד לשנת 2012. אם מנטרלים את קופת המזומנים הדשנה של החברה, המכפילים נמוכים הרבה יותר. בנוסף, בהתחשב בשיעורי הצמיחה החזויים של החברה (שצפויה להציג צמיחה בטווח הארוך של כ- 11% לשנה ברווח למניה), החברה נסחרת ביחס PEG של פחות מ- 1.
לסיכום, בחרנו לצטט משפט מוכר של המשקיע האגדי וורן באפט: "אנחנו משתדלים להיות פחדנים כאשר אחרים תאבי בצע, ותאבי בצע כאשר אחרים מפחדים". את האסטרטגיה הזו אימצנו במקרה של NE, כאשר אספנו את מניות החברה לקרן 'אפסילון (D4*) מניות דיבידנד פרימיום' במחירי שפל לאחר אסון הדליפה, ואת האסטרטגיה הזו ניישם בקרן זו גם במקרה של סיסקו. הרי לא בכל יום ניתן להשיג מניות חברת ערך שגם מציגה צמיחה נאה במחירים כאלו אטרקטיביים. ונסיים באמירת תודה (גם היא מבית היוצר של וורן באפט) למשקיעי סיסקו שמכרו מניותיהם. והרי ידוע ששוק המניות יעיל מאוד בהעברת נכסים מן המשקיע חסר-הסבלנות למשקיע הסבלני...
נכתב ע"י רו"ח ערן קלינסקי, אנליסט