אנרגיה ירוקה היא אחד התחומים המעניינים והמרתקים שמעסיקים ויעסיקו בשנים הקרובות את מנהיגי המדינות, את עולם המדע וכמובן את העוסקים בשוק ההון. בשנים האחרונות דנים רבות על כך שמקורות האנרגיה המוכרים כדוגמת הנפט, פחם והגז הולכים ומתכלים ולכן על המדענים להיות יצירתיים ולפתח מקורות אנרגיה חלופיים כדי שלא נגיע למצב שלכל אדם יש מרצדס בחניה, אייפון בכיס וכרטיסי טיסה להוואי אבל אין דלק\חשמל כדי להפעיל את אותם צעצועים מתוחכמים. בעוד שמקורות האנרגיה הולכים ומתכלים, מספר האנשים בעולם שצורכים אנרגיה בעקבות תהליך העיור והגלובליזציה רק הולך וגדל.
ישראל מובילה את תחום האנרגיה הירוקה ויש לקוות שמציאת הגז בקידוחים שבתחומי ישראל לא תפגע בהשקעות לפיתוח מקורות אנרגיות חלופיות.
אנרגיה ירוקה או בשמה הלועזי והיותר סקסי קלינטק מהווה את כל אותם מקורות ודרכים להפקת אנרגיה שלא באמצעות נפט, פחם וגז. הדוגמאות המוכרות הן אנרגיה סולרית, ביודיזל, אנרגיה שמופקת מרוח, ביקוע גרעיני ואנרגיה גיאותרמית. ישנן הרבה חברות ששואפות להוביל את התחום החשוב והיוקרתי הזה ואחת מהן היא אורמת הישראלית אבל גם לה נכון להיום אין מקום במדד המעו"ף לעומת שלוש חברות חיפושי גז ונפט שהן אבנר, דלק קידוחים וישראמקו ושתי חברות נוספות שעיקר פעילותן קשור לנפט, בז"ן ופז נפט. עובדה זו מרמזת על כך שלמרות שתחום האנרגיה הירוקה הוא מאוד סקסי ורבים תולים בו את המשך הצמיחה וההתפתחות העולמית הוא רחוק מאוד מלהפוך למרכזי ביחס לתחומי האנרגיה המסורתיים.
נשאלת השאלה האם גרף המחירים של מדד האנרגיה הירוקה ירוק בעצמו. להלן גרף השוואתי המציג את התשואות ב-3 השנים האחרונות של:
מדד אנרגיה נקיהECO- - גרף ירוק
Snp500 -גרף כחול
נפט- גרף אדום
מהתבוננות בגרף ניתן להגיע לכמה מסקנות:
1. ישנה קורלציה בין שלושת הנכסים הנ"ל והיא ברורה: כאשר שוק המניות עולה ישנה תחזית לצמיחה כלכלית והצפי הוא שהביקוש לנפט יעלה ולכן מחירו עולה. בזמנים כאלו עולה לכותרות הצורך בפיתוח אנרגיה ירוקה מה שגורם לעלייה במדד ה ECO. כמובן שבזמן ציפייה למיתון ולהאטה כלכלית נקבל תמונת ראי וזה מה שקרה במשבר של 2008.
2. מדד ה snp500 הגיע לשיא של 1564 נקודות בחודש אוקטובר 2007 (לא רואים בגרף) וצלל בכ 57% לשפל של 667 נקודות שנקבע ב- 6.3.2009. מחיר הנפט הגיע למחיר שיא של 143 דולר לחבית בתאריך 4.7.2008 וצלל ביותר מ76% למחיר של 34 דולר ב- 26.12.2008.
מחירו של מדד האנרגיה הירוקה ECO הגיע לשיא ב 26.12.2007 וירד ב80% עד שקבע תחתית ב-9.3.2009.
3.ניתן לראות שהירידה במחיר הזהב השחור היתה כמעט זהה לירידה שהיתה במדד האנרגיה הירוקה. השאלה היותר מעניינת היא מה קרה למחירים מאז ההתאוששות שהחלה בשנת 2009:
מדד ה snp500 עלה בכ 93%.
מחיר הנפט עלה ב 199%.
מדד ה ECO עלה ב 87%.
ניתן לאמר שהגרף של מדד האנרגיה הירוקה הוא הכי פחות ירוק בהשוואה לגרף של מחיר הנפט ולמדד ה- Snp500 למרות שבתקופת המשבר היה זה הוא שירד יותר ונשאלת השאלה מדוע. עשויים להימצא הסברים רבים לתופעה, מרגולציה ממשלתית בתחום ועד להסבר שכל עוד מחיר הנפט נמוך מ-100 דולר לחבית אין לחץ ממשי של הממשלות בעולם להאיץ את הפיתוחים של אנרגיות ירוקות למרות שבחודשים האחרונים הממשל האמריקני הודיע על השקעה של מיליארדי דולרים בתחום.
אנחנו בבית ההשקעות תטא1 מבצעים אנליזה לפי ניתוח טכני שמבוסס על מה שקורה בפועל ולא על מה שצפוי להתרחש. בואו ננסה לנתח את הגרף של מדד ה- ECO:
על הגרף ניתן לראות את המהלך היורד בתקופת המשבר ואת מהלך ההתאוששות שנמשך כ-3 חודשים ומאז המדד כבר כמעט שנתיים נמצא ברצועת דישדוש רחבה שהגבול העליון הוא 120 והתחתון 80. נכון להיום המדד נמצא בשער 110 כלומר מרחק 10% מהרצועה העליונה ברגע שתיפרץ הרצועה העליונה המדד יבצע מהלך חד למעלה של כ50% וזה עשוי להתרחש בתקופה קצרה של כחודשיים. ודי ברור שעלייה במחיר הנפט תאיץ את המהלך.