נתונים שפרסם אתמול בנק ישראל מראים כי ב־30 הימים האחרונים צנחה האינפלציה הצפויה ל־12 החודשים הבאים לנקודת שפל היסטורית: 0.7%-
המשבר הכלכלי ממשיך לספק שיאים: בפעם הראשונה נרשמה בישראל ציפייה לאינפלציה שלילית. נתונים שפרסם אתמול (ד') בנק ישראל מראים כי ב־30 הימים האחרונים צנחה האינפלציה הצפויה ל־12 החודשים הבאים לנקודת שפל של כל הזמנים: 0.7%-. לשם השוואה, רק בחודשי הקיץ, יולי ואוגוסט, נע שיעור האינפלציה הצפויה סביב רמה ממוצעת של כ־3%.
הציפיות האינפלציוניות הן אחד הגורמים המרכזיים בהחלטה החודשית על מדיניות הרבית של בנק ישראל. את האינפלציה הצפויה מחשב בנק ישראל כהפרש שבין הריבית הנומינלית על איגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות לבין הריבית הריאלית על איגרות החוב הצמודות. בימים כתיקונם נחשבת דרך חישוב זו לאמינה, אולם בתקופת משבר נרשמות בשוק איגרות החוב תנודות חדות, הפוגעות בחישוב האינפלציה הצפויה.
עוד דרך להערכת האינפלציה העתידית היא חישוב ממוצע של תחזיות האנליסטים. נתון זה מצביע כיום על ציפיה לאינפלציה חיובית של 0.7%, וגם במקרה זה מדובר בנתון הנמוך ביותר שנרשם בישראל. לשם השוואה, בחודשי הקיץ העריכו מומחי שוק ההון כי האינפלציה הממוצעת ב־12 החודשים הבאים תסתכם ב־3.1%.
הירידה החדה בציפיות האינפלציוניות תרמה מאוד לזינוק הריבית הריאלית, המחושבת כיחס שבין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה הנגזרת משוק ההון. הריבית הריאלית, הנחשבת לאחד הגורמים המרכזיים במערך קבלת ההחלטות של הסקטור העסקי, מסתכמת כיום בכ־3.2%. עד לפני חודשיים נעה סביב 0.5% בלבד.


http://www.calcalist.co.il/local/articl ... 64,00.html