2011 נפתחת עם מספר נושאים מקרו-כלכליים בוערים, שלכל אחד מהם בוודאי תהיה השפעה על שוק ההון בשנה הקרובה: תוכנית ההרחבה הכמותית בארה"ב והשלכותיה, הצמיחה המהירה מידי של סין ובעיית האינפלציה במדינה, התרחבות המשבר באירופה והעלייה הנמשכת במחירי הסחורות.

הכלכלה האמריקנית חולה, והסיבה היחידה לכך שארה"ב אינה במיתון היא שהממשלה לווה כסף ונותנת אותו לאזרחים בצורת הטבות מיסוי בכדי שיצרכו ויגדילו את הצמיחה. המורפיום הזה עולה אמנם הרבה מאוד כסף, אבל על פניו הוא מצליח לשמור את אמריקה עם הראש מעל המים. יחד עם זאת, הוא לא מצליח לפתור את הבעיות בכל התחומים, למשל מחירי הנדל"ן שממשיכים לצנוח והאבטלה שעדיין נמצאת ברמתה הגבוהה מאז ומעולם. יתרה מכך, ההטבות האלו מקטינות מאוד את תשלומי המיסים ולכן מגדילות בצורה משמעותית את הגירעון האמריקני.

בינואר הקרוב עשוי לפוג המרשם, כאשר יתכנס הקונגרס עם רוב רפובליקני. עד אפריל, ארה"ב תגיע לתקרת החוב המותרת שלה, וכדי שהרפובליקנים יסכימו להעלות אותה, הדמוקרטים יצטרכו להסכים לקיצוצים נרחבים. אם הם אכן יהיו דרסטיים, הצמיחה המלאכותית הזו תיעצר וארה"ב עשויה לשוב למיתון.

גם באירופה התמונה לא ממש ורודה, ומשבר החובות ממשיך להתרחב גם למדינות נוספות. עד עתה רק יוון ואירלנד הזדקקו לסיוע כספי, אך כבר ברבעון הראשון תעמוד קרן הסיוע המיוחדת של האיחוד האירופי במבחן כאשר אג"ח של ממשלות ספרד, פורטוגל ויוון יגיעו לפירעון והן יצטרכו ללוות הרבה יורואים נוספים. עד עתה אין הסכם באשר לסיוע שיקבלו המדינות האלו.
נשאלת השאלה האם גרמניה תסכים לסחוב על גבה את המדינות הנכשלות האלו? סביר להניח שלא בכל סכום, ובכל מקרה הן יהיו חייבות להסכים לכל תוכנית הקיצוצים המתוכננת. יכול להיות שגם זה לא יספיק, ומחזיקי האג"ח של המדינות האלו יאלצו להשלים עם הסדר חובות כלשהו שידרשו הגרמנים.

הצלע השלישית במשחק היא סין, הצומחת בשיעורים מהירים מאוד, אך נתקלת בקצב אינפלציה הולך ומתגבר של כמעט 5%, המקשה מאוד על חיי מעמד הפועלים במדינה. למרות שזה נשמע מוזר, הממשל הסיני מעוניין להאט את שיעור הצמיחה באמצעות הידוק האשראי והעלאות ריבית, על מנת להילחם באינפלציה הגואה.

אז מה צפוי לנו ב- 2011?

נראה, כי למרות המורכבות של הכלכלה האמריקנית יש סיכוי טוב שהיא תמשיך להתאושש, אירופה תקצץ תקציבים וסין תצמצם את האשראי ואולי תמשיך בעוד כמה העלאות ריבית מפתיעות. למרות שהתוצאה עשויה להיות פגיעה בצמיחה הגלובלית, ההתאוששות הכלכלית בעולם צפויה להימשך, אם כי בקצב קצת יותר מתון. לכן, אנחנו בהחלט ממשיכים לראות אור בהמשך המנהרה בשנה הקרובה, ולהערכתנו, גם השנה אנו עשויים להמשיך לראות זרימת כספי השקעה לכיוון שווקי המניות והסחורות כתוצאה מהיעדר אלטרנטיבות סולידיות.