אפתח ואומר שאין בכוונתי להגיד משהו רע על האתר או מי מצוות העוסקים בו. מדובר בפלטפורמה שאחרים השקיעו וממשיכים להשקיע בה ממיטב כספם, מרצם וזמנם, על מנת שאני ושכמותיי נוכל ללמוד ואף להרוויח לעיתים.

התלבטתי רבות האם יש מקום לפתוח נושא שכזה לדיון בפורמט "ציבורי" באתר, או אולי עדיפה היתה הודעה פרטית לגורמים האחראיים. בסופו של דבר, וגם לאחר קבלת כמה פידבקים בצ'ט כשהנושא נפתח, החלטתי שראוי שהנושא יובא בפני כלל משתמשי האתר, וכך גם אולי אף יתפתח דיון בנושא ודעות נוספות יושמעו.

בתקופה האחרונה, וקשה לשים את האצבע על נקודת מפנה ספציפית, ישנה תחושה שהרמה באתר הולכת ופוחתת. חשוב לי להדגיש כי אני בפירוש לא מדבר על רמת האתר, אלא על הרמה בו. אני אישית משתמש באתר זה בעיקר בצ'ט ולעיתים מרפרף בהתכתבויות בפורומים השונים. אני משתמש באתר כבר זמן רב ובהתאם גם יצא לי לראות ולחוות בו מגוון שינויים, בין אם מדובר במנהלים שבאו והלכו, או ברעיונות ישנים וחדשים (דוגמת תיק השקעה "מודרך", מנהל קבוע בצ'ט, או סרגל הכלים החדש אליו מתווספות אופציות חדשות בימים האחרונים). אם לפני מספר חודשים ניתן היה להיות נוכח בחדר הצ'ט ולנהל שיחות מועילות ומפרות, שנסבו סביב מגוון רב של מניות, ניתוחים שחלקם אף בזמן אמת, המלצות ומגוון הסברים – בתקופה האחרונה ישנה תחושה כי לא מעט מהנוכחים בצ'ט מתנהגים באופן שאינו מכבד את האחרים בו, מרגישים בו כאילו היה במה ללא מעט שטויות וקשקושים, אך בעיקר אינם יודעים כיצד לנקוט בתרבות דיון ודיבור.

נכון, גם אני משקיע ומושקע בסקטור הגז-נפט, גם אני נוטה לעסוק בו ולדבר עליו לא מעט, אולם ישנה תחושה כאילו תחום זה מאפיל לחלוטין על העיסוק במניות אחרות או באופני השקעה נוספים. הבעייתיות המרכזית בתחום היא שעיסוק בו מוביל לחרושת של שמועות, ספקולציות ובעיקר הרבה מאד רעשי רקע שלא עושים כבוד לפורום.

בדיוק באותה הנשימה – גם אני מנהל שיחות חולין בצ'ט, מוסיף ציניות והומור ועוסק בדברים שאינם בהכרח קשורים בהשקעה... כולנו רואים בצ'ט כפורום חברתי ולא רק כלכלי, כולם משתטים בו לעיתים אך לא כולנו עושים זאת בצורה מכובדת ויודעים מתי יש לעצור.

השילוב שבין התנהלות בחוסר כבוד, הגובלת לעיתים אפילו בהאדרה עצמית שמטרתה העיקרית היא קבלת יחס מאחרים בכל מחיר, לבין עירוב שמועות חסרות בסיס, ספקולציות וירידה לרמה של שפה נמוכה במיוחד, גורמים ללא מעט מאנשי המפתח שבאתר להדיר את רגליהם ממנו. אני מניח שאיני היחיד שהפחית את הנוכחות שלו בשל ההתנהלות הזו, או לפחות פחת בו החשק להשתלב בשיחות ובהתנהלות, כמו גם העובדה שאיני היחיד שחש שמגוון משתמשים קבועים וותיקים ממעטים להיכנס לצ'ט בחלק משעות המסחר.

אני חושב שהאחריות על ההתנהלות הזו היא בראש ובראשונה, וכמעט באופן בלעדי, בידי המשתמשים באתר – אנחנו, שקיבלנו חינם אין כסף פלטפורמה מצוינת שהולכת ומשתפרת באופן רציף (לפחות מאז שנחשפתי אני אליה) מתחילים לזלזל. הסיבה להצלחת האתר היא החומר האנושי שבו, העובדה שאנשים מפרים האחד את השני, מייעצים ומתייעצים, יודעים לשבת על הגדר ולקרוא על מנת להחכים, או לשאול ולקבל מגוון עצות. הבעיה היא שלא מעט מאותם גורמים שנהנים מהאדרה עצמית מתחילים לתת עצות סרק, או להתערב בשיחות בין חברים אחרים, ובכך נותר טעם רע שבהחלט גורם לחשוב פעמיים לפני שאלות נוספות, או מביא להתמעטות ההתייחסויות של גורמים רציניים.

איני יודע אם הסיבה היא השינויים שהתרחשו באתר, דוגמת חוסר הנוכחות של מנהל קבוע בצ'ט, אשר מוסיף לתחושה מסוימת של חופש אצל משתמשים שונים, או שפשוט מדובר בתוצאה טבעית של גידול משמעותי במשתמשי האתר. חשוב היה לי להעלות את הנושא על הכתב, ולפנות לטווח הרחב ביותר של המשתמשים, על מנת להשיג את התוצאה המשולבת שבין פריקת התחושה השלילית לבין פתיחתו של דיון, ואולי אף הצפת הבעיה לגורמים "גבוהים" יותר באתר שייתכן ולא היו מודעים לה, או לפחות לעוצמתה.

שיהיה שבוע מוצלח לכולנו,
פיני (PiniMa)