כלכלת ארה"ב מתאוששת, ואיתה גם שוק המניות האמריקאי. זו הייתה שנה שאופיינה בתנודתיות גבוהה, רצופת עליות ומורדות, שהסתיימה בצורה חיובית. מבחינת ביצועי המדדים המובילים בארה"ב, מדד ה- 500 S&P רשם תשואה שנתית של כ- 14%, מדד הדאו ג'ונס רשם תשואה שנתית של כ- 12%, ומדד הנסד"ק בלט עם תשואה שנתית של כ- 20%.
בחרנו להתמקד בשוק האמריקאי, שכן ארה"ב עודנה הכלכלה המובילה בעולם, היא זו הנותנת את הטון ואליה כל העיניים נשואות. בנוסף, בשנה החולפת הגדלנו בצורה משמעותית את החשיפה למניות בארה"ב, ולפיכך ארה"ב מהווה שוק חשוב ביותר עבורנו.
שנת 2010 במבט לאחור
מבחינת מאזני החברות ותוצאותיהן הכספיים בשנת 2010, המגמה הייתה ברורה:
1. יתרות המזומנים בקרב החברות טיפסו לרמות שיא.
2. חברות רבות הגדילו את הדיבידנדים וביצעו רכישה חוזרת של מניותיהן.
3. שיעורי הרווחיות, הודות לתוכניות התייעלות ופיטורי עובדים, הגיעו לרמות גבוהות ביותר.
4. רוב החברות הכו את תחזיות האנליסטים רבעון אחר רבעון והציגו תוצאות חזקות.
5. החברות הציגו צמיחה במכירות, בעיקר הודות לצמיחה חזקה בשווקים מתעוררים.
6. החברות הציגו צמיחה ברווח למניה, הודות לתוכניות ההתייעלות ולשיפור שולי הרווח.
להלן גרף המסכם בצורה טובה את הפרמטרים הנ"ל, כפי שהשתקפו בנתוני חברות ה- 500 S&P מאז פרוץ המשבר:
איור א'.
מבט קדימה לשנת 2011
במבט קדימה לשנת 2011, אנו רואים מגמות ואירועים נוספים שיכולים להשפיע לחיוב על רווחי החברות:
1. הארכת הטבות המס ( (Bush tax cut. תושבי ארה"ב ימשיכו ליהנות בשנתיים הקרובות מהטבות מס שבין השאר יעודדו אותם לצרוך. מכיוון שכ- 70% מהתוצר האמריקאי מקורו בצריכה פרטית, ההערכות מדברות על תוספת של כ- 1% לצמיחה ב- 2011. לתוספת של 1% ל- GDP יש השפעה חיובית של 4% על הרווח למניה של החברות בארה"ב.
2. שולי הרווחיות הגבוהים של החברות ויתרות המזומנים הגבוהות שבמאזניהם מצביעים על כך שהחברות קרובות למיצוי תוכניות ההתייעלות שלהן ויתכן שבקרוב יחלו לגייס עובדים ולבצע השקעות הוניות שיתמכו בכלכלה.
3. גיוסי החוב העצומים של החברות, שגייסו מיליארדי דולרים (גם כשהן לא היו זקוקות לכך) תוך ניצול עלויות המימון הנמוכות וקיבוען לשנים קדימה. גיוס הון בתשואות נמוכות עוזר לחברות לשמור על מחיר הון נמוך, ובכך הופך אותן לאטרקטיביות יותר בעיני בעלי המניות. החברות ניצלו את הכסף שגויס למימון פעילותן, אך גם לרכישות מאסיביות של מניותיהן (שנסחרו במכפילים נמוכים במיוחד) ולחלוקת דיבידנדים. הרכישה החוזרת של המניות תעזור לחברות להציג שיפור ברווח למניה, למרות ירידה פוטנציאלית בשולי הרווחיות (לאחר שנמתחו לרמות גבוהות בשנת 2010).
4. איכות האשראי בבנקים בארה"ב במגמת שיפור, ישנה ירידה עקבית בשיעור חדלות הפירעון וההפרשות לחובות מסופקים, והם נראים מוכנים סופסוף לחזור להלוות כספים ולהגדיל את הנזילות בשוק.
5. עסקאות רבות של מיזוגים ורכישות המצביעות על אופטימיות רבה בשוק.
6. אפקט כדור השלג. ברגע שמניות עולות והשוק מתרומם (ותודה לברננקי על (QE2, תחושת העושר חוזרת, הציבור חוזר לצרוך, רווחי החברות צומחים וחוזר חלילה (בבועה נטפל אח"כ..).
7. המשך צמיחה חזקה בשווקים מתעוררים. מכיוון שחברות אמריקאיות רבות הינן גלובאליות, הן צפויות ליהנות מצמיחה זו.
למרות ששולי הרווחיות של החברות צפויים להישחק לאחר שהגיעו לרמות גבוהות מאוד בשנת 2010, המשך צמיחה חזקה בשווקים מתעוררים, התאוששות בכלכלה האמריקאית ורכישה חוזרת של מניות – כל אלו צפויים לתמוך ברווח למניה של החברות שצפוי לצמוח ולתמוך ברמות מכפילים גבוהות יותר בשנת 2011. חשוב לציין גם את הסיכונים שמאיימים עלינו בשנת 2011. החששות העיקריות שלנו, שיכולות להעיב ולהשפיע לשלילה על שוק המניות, הן התפשטות משבר החובות באירופה והתפרצות אינפלציונית.
אז האם זה עדיין זמן טוב להשקיע במניות בארה"ב? בהתבסס על הפרמטרים הנ"ל, אנו סבורים שכן. נסיים במילה על תמחור החברות. נכון לסוף שנת 2010, החברות עדיין נסחרות במכפיל ממוצע של כ- 13.5, הנמוך מהממוצע בטווח הארוך (ראו בגרף הבא). לפיכך, אנחנו עדיין אופטימיים וסבורים שיש עוד מקום לעליות גם בשנת 2011, הבאה עלינו לטובה, דבר אותו אנו מיישמים כמובן הן בקרנות המנייתיות שלנו (כגון אפסילון (D4*) מניות דיבידנד פרימיום) והן בקרנות המעורבות שלנו (כגון אפסילון (B2*) אג"ח כללי פלוס**).
נכתב ע"י רו"ח ערן קלינסקי, אנליסט
אפסילון בית השקעות בע"מ.