ישראל
• בחודש נובמבר עמד היקף היבוא על 4.9 מיליארד דולר, והיקף היצוא עמד על 4.2 מיליארד. עפ"י נתוני המגמה חלה עלייה בקצב של 8% ביבוא בשלושת החודשים האחרונים בחישוב שנתי, לעומת עלייה בת 5.5% בשלושת החודשים שקדמו. העלייה כללה עלייה ביבוא חומרי גלם, מוצרי צריכה, ומוצרי השקעה, תוך עדכון נתוני החודש הקודם. היצוא ירד בשיעור של 6.5% בחישוב שנתי עפ"י נתוני המגמה בשלושת החודשים האחרונים, לעומת ירידה בת 11.7% בשלושת החודשים שקדמו. הירידה הכוללת נבעה מירידה ביצוא התעשייתי ברמת הטכנולוגיה העילית, ברמת הטכנולוגיה המעורבת עילית, וברמת הטכנולוגיה המסורתית, אשר קוזזו ע"י עלייה בייצוא התעשייתי ברמת הטכנולוגיה המעורבת מסורתית.
• השכר הממוצע לשכיר עמד בחודש ספטמבר על 8536 ₪. מספר משרות השכיר ברבעון השלישי נותר יציב, והשכר הריאלי עלה בקצב שנתי של 1.2% עפ"י נתוני המגמה.
• בחודש נובמבר חלה ירידה של כ-15.7% במספר המשרות הפנויות. שיעורן של המשרות הפנויות ירד אף הוא לרמה של 2.6%, למול המשך עלייה במספר המועסקים הכולל.
• העודף בחשבון השוטף ברבעון השלישי עלה ל-2.3 מיליארד דולר. בהמשך לעודף של 2.1 מיליארד ברבעון השני. העלייה בעודף נבעה מעלייה בעודפים בחשבון השירותים, מעבר לעודף בחשבון הסחורות, ומצמצום הגירעון בחשבונות ההכנסות, אשר קוזזו ע"י ירידה בעודף בחשבון ההעברות השוטפות.
• עודף ההתחייבויות נטו של המשק מול חו"ל ברבעון השלישי ירד ב-1.2 מיליארד דולר, ועלה לעודף נכסים של 0.4 מיליארד דולר. עודף הנכסים של המשק במכשירי חוב, נותר יציב ברבעון השלישי ועומד על 49 מיליארד דולר.
אינפלציה
מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר עלה בשיעור של 0.1%, בדומה לקונצנזוס, ומעט מתחת לתחזיתנו (0.2%). הסעיפים אשר בלטו בעלייה היו סעיף הלבשה והנעלה על רקע התייקרות עונתית, סעיף תחבורה ותקשורת על רקע עלייה במחיר הדלק והתקשורת. מנגד, הסעיפים אשר בלטו בירידה סעיף ריהוט וציוד לבית, תת סעיף ירקות ופירות.
מדד חודש דצמבר צפוי לעלות בשיעור של 0.1%, על רקע התייקרות במחירי המזון, התייקרות הדלק, התייקרות עונתית במחירי ההלבשה והנעלה, אשר צפויים להתקזז ע"י ירידה בסעיף חינוך, תרבות ובידור, סעיף ריהוט וציוד לבית, והמשך חולשה בסעיף הדיור.
העקום
במהלך התקופה הנסקרת שהה עקום האינפלציה ברמה דומה, וללא שינויים מהותיים. לקראת סוף התקופה, ועם פרסום מדד נובמבר ירדה האינפלציה הגלומה באופן חד בחלק הקצר של העקום, ובהמשכו של העקום באופן פוחת והולך.
לאחר תנועת העקום "הסתדרה" האינפלציה הגלומה באופן המייצג אינפלציה של 2.8% ל-12 החודשים הקרובים, שהייה מעט מתחת ל-3% בשש-שבע השנים הבאות, וירידה לכיוון ממוצע של כ-2.6% בשלוש השנים שלאחר מכן.

להערכתנו, האינפלציה הגלומה בחלק הבינוני-ארוך גבוהה מידי, ומייצגת פרמיית סיכון שאינה מתאימה לעוד חמש-שש שנים.

ארה"ב
הממשל האמריקאי הצליח להעביר בסנאט פשרה המאריכה את הטבות המס של ממשל בוש, ודמי אבטלה למובטלים מעל 13 חודשים, בשנתיים נוספות. המשמעות היא חמצן נוסף לעסקים ולצריכה. ה"מחיר" בא בדמות של כ-858 מיליארד דולר שיגויסו כחוב ויכבידו על התשואות של האג"ח, וכנגזרת על המשכנתאות. מה שמתחבר עם רמיזותיו של הפד בדבר תכנית ההמשך בסאגה בלתי נגמרת - QE3.
• הצריכה הפרטית – ממשיכה להתחזק, כפי שהערכנו בסקירה הקודמת על בסיס מדדי המוכנות לרכישה. האשראי ממשיך לצמוח, גם אם בעיקר על רכישות בני-קיימא. יחד עם זאת, בגלל העלייה בהכנסות ממשיך יחס החוב להכנסות לרדת. קצב המכירות ממשיך להתחזק, ותחושות הצרכנים בקשר להווה ולעתיד משתפרות.
o האשראי הצרכני צמח באוקטובר ב-3.4 מיליארד דולר, בהמשך לעלייה בת 1.2 מיליארד בספטמבר, וצפי להתכווצות של 2 מיליארד. האשראי המתגלגל (כרטיסי אשראי) צנח ב-5.6 מיליארד, וכנגד האשראי הלא-מתגלגל (רכישות בני-קיימא) זינק ב-9 מיליארד.
o מדד הסנטימנט הצרכני לחודש דצמבר עלה לרמה של 74.2, בהמשך לרמה של 71.6 בנובמבר, וצפי לרמה של 72.
o המכירות הקמעונאיות בחודש נובמבר עלו בשיעור של 0.8, בהמשך לעלייה של 1.7% באוקטובר ומעל לצפי. בנטרול רכבים עלו המכירות בשיעור של 1.2% בהמשך לעלייה של 0.8% באוקטובר.
o מדד המחירים לצרכן עלה בחודש נובמבר בשיעור של 0.1%, ומתחת לצפי. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד בשיעור של 1.1%. מדד הליבה עלה אף הוא בשיעור של 0.1%, וב-12 החודשים האחרונים עלה בשיעור של 0.7%.
• מגזר הייצור – מגזר הייצור נראה טוב בנובמבר, ומסמן כי גם דצמבר צפוי להראות נתונים חזקים, עם עלייה חזקה במדד הפילי-פד בכלל, וברכיביו המובילים בפרט.
o הייצור התעשייתי עלה בנובמבר בשיעור של 0.4%, בהמשך לירידה בת 0.2% באוקטובר, ובהתאם לצפי. הייצור בנטרול חשמל עלה בשיעור של 0.3%, והתפוקה עלתה מעט לרמה של 75.2%.
o מדד פילדלפיה-פד למגזר הייצור זינק בדצמבר לרמה של 24.3 נקודות, בהמשך לרמה של 16 נקודות בנובמבר, ומעיד על עלייה משמעותית בפעילות הייצור. שיפור ניכר ברכיבים המובילים של צבר והזמנות חדשות.
• הגירעון המסחרי באוקטובר ירד לרמה של 38.7 מיליארד דולר, למול גירעון של 44.6 מיליארד בחודש ספטמבר, וצפי לגירעון של 44 מיליארד. המשך הירידה בגירעון נבעה מירידה בהיקף היבוא (בעיקר ביבוא מוצרי נפט), אשר נתמכה בעלייה בהיקף הייצוא.
אירופה
סוכנות הדירוג פיץ' הורידה את הדירוג של אירלנד בשלוש דרגות מדרגה של A+ לדרגה של BBB+.

• הגירעון בחשבון השוטף ירד ברבעון השלישי לרמה של 16.5 מיליארד אירו, המהווה כ-0.7% מהתמ"ג. למול גירעון של 23.1 מיליארד ברבעון השני, המהווה כ-1% מהתמ"ג.
• הייצור התעשייתי עלה בשיעור של 0.7% באוקטובר, ובכך צמצם את הירידה בשיעור זהה בספטמבר. בין המדינות הבולטות בירידה בייצור היא אירלנד, ומנגד מהבולטות בעלייה היא כמובן גרמניה ו....יוון?!.
• שיעור האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים בחודש נובמבר בגוש האירו עמד על 1.9%, ללא שינוי מאוקטובר.
• בחודש אוקטובר עמד העודף המסחרי על 5.2 מיליארד אירו, בהמשך לעודף של 2.4 מיליארד בספטמבר.
אסיה
היחסים בין שתי הענקיות האסיאתיות סין והודו מתחממים עם ביקורו של וון ג'יבאו ראש ממשלת סין בהודו. כבר היום סין מהווה שותפת הסחר הגדולה ביותר של הודו עם היקף של כ-60 מיליארד דולר. אמנם סין מנהלת עודף של כ-20 מיליארד מול הודו, אולם זו האחרונה מקווה כי התחממות היחסים תוביל להשקעות סיניות בתשתיות בהודו, ופתיחה של השווקים הסינים בפני כלכלת השירותים ההודית.

למרות עלית מדרגה נוספת באינפלציה בסין, העלתה האחרונה את יחס הרזרבות ב-50 נקודות בסיס נוספות, ובחרה להשאיר את ריבית הבסיס על כנה.
• הייצור התעשייתי בסין צמח בנובמבר בשיעור של 13.3% למול נובמבר אשתקד, צמיחה גבוהה ב-0.2% מאשר בחודש אוקטובר.
• סך המכירות הקמעונאיות צמחו בנובמבר בשיעור של 18.7% למול נובמבר אשתקד, צמיחה גבוהה ב-0.1% יותר מאשר באוקטובר.
• האינפלציה השנתית בסין עלתה בנובמבר לרמה של 5.1%, למול 4.4% באוקטובר. רכיב המזון זינק בשיעור של 11.7% מפחידים.
• היקף הסחר הסיני עלה בנובמבר לשיא של כ-284 מיליארד דולר, עם זינוק של כ-35% בייצוא, וכמעט 38% ביבוא אל מול אשתקד. כנגזרת ירד העודף המסחרי של סין לרמה של כ-23 מיליארד דולר, לעומת כ-27 מיליארד באוקטובר.
הזוית הפיסקאלית
בחודש נובמבר נבע לממשלה גירעון של 0.4 מיליארד ₪ מפעילותה. מתחילת השנה עומד הגירעון על סך של 15.9 מיליארד ₪, לעומת גירעון של 28.1 מיליארד באותה תקופה אשתקד. הגירעון ב-12 החודשים האחרונים ירד בחודש נובמבר, לרמה של 27.7 מיליארד ₪, לעומת 29.6 מיליארד בחודש אוקטובר.
הוצאות המשרדים עמדו בחודש נובמבר על 16.3 מיליארד ₪. מתחילת השנה עלו הוצאות המשרדים בשיעור של 2.5% לעומת אשתקד, למול תכנון לעלייה בת 3.1% בלבד.
ההכנסות ממסים בחודש נובמבר עמדו על 16.9 מיליארד ₪, לעומת 16.3 מיליארד בנובמבר אשתקד. סך ביצוע סעיף ההכנסות עומד על 180 מיליארד ₪, שהם 98.3% מהתקציב המתוכנן, למול הכנסות של 162 מיליארד שאותה עת אשתקד.
הזוית המוניטארית
פרסום הפרוטוקולים של החלטת ריבית דצמבר הראה כי כל המשתתפים הצביעו בעד השארת הריבית על כנה, ביחד עם העלאת המרווח בחלון האשראי אשר סביב ריבית הבסיס לרמה של 0.5% מרמה של 0.25%.
להערכתנו מספר גורמים אשר הצטברו במהלך התקופה הנסקרת עשויים לשכנע את בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש ינואר על כנה:
• פרסום מדד נובמבר אשר עמד על עלייה של 0.1%, ואשר סעיף הדיור בתוכו נותר יציב. תחת מסגרת זו התכנסה האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים לרמה של 2.3% בלבד.
• ירידה באינפלציה הגלומה אל מתחת לרף ה-3% לאורך החלקים הקצר והבינוני. תחת מסגרת זו ירדה הריבית הריאלית לרמה של מינוס 0.8%, מרמה של 1.2% בהחלטת הריבית האחרונה.
• היחלשות משמעותית של המטבעות המובילים אל מול השקל.