לבקשת החברים להלן הסבר קצר וממצה בנידון

יה"ש - יחידות השתתפות, מעבר להיותן נייר ערך שכיר בבורסה הינן (בשונה ממניות רגילות) תעודות שותפות בחברה המנפיקה, כלומר הן מקנות למחזיק בהם ב"יום הקובע"- 31/12 של כל - שנה חלק יחסי (בהתאם לגובה האחזקה) ברווחי/הפסדי החברה.

כל האמור כאן חל רק על מחזיק ביחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט ולא במשהו אחר (מניות או אופציות לחיפושי נפט).


להלן עיקרי היבטי המיסוי הנובעים מהשקעה והחזקה של יחידות השתתפות, לחיפושי נפט:


* רוכשי יחידות השתתפות מחולקים לשני סוגים: מי שהחזיק ביחידה ביום 31 בדצמבר של שנת המס – "מחזיק זכאי", ולמי שביום זה, כבר אינו מחזיק בה.

* מחזיק זכאי נחשב כשותף בשותפות, משמע התוצאות העסקיות של השותפות יחולקו בין כלל המחזיקים הזכאים, וייוחסו לכל אחד מהם, לפי חלקו.

* בעבר עצם החזקת היחידות נתנה הטבת מס, בשל העובדה כי לרוב היו תוצאות השנתיות של השותפויות – הפסד, כך שכל מחזיק זכאי, "זכה" לחלק בהפסד, והיה יכול לנכותו מכל מקור אחר אפילו משכר.

* סכום הניכוי המותר כאמור לעיל לא יעלה בשום מקרה על גובה ההשקעה בפועל באותן יחידות.

* יחידת השתתפות נחשבת נייר ערך, ובמכירתה יחושב רווח הון. העלות לצורך רווח ההון הינה עלות היחידה בניכוי סכומים שנוכו (הפסדים) כמחזיק זכאי לאורך השנים, ובתוספת סכומים שנוספו (רווחים).
רווח ההון יחשב ראלי כולו.

* חלק רווח ההון השווה לסכומים שנוכו כהוצאה פירותית שוטפת, יחויבו במס רווחי הון בשיעורים שוליים.

כדי שלא יווצר מצב בו המחזיקים יצטרכו לשלם מכיסם מס על רווחים שלא חולקו להם בפועל, נוהגות החברות לחלק רווחים למחזיקים בגובה מקורב של המס אותו הן מנכות מהמחזיק בגין חלקו ברווחים.

מאחר וכל המס שאמור להיות משולם מנוכה במקור ע"י החברות או הבנק, הרי שהמשקיע הקטן, שאינו מגיש דוחות למס הכנסה , לא אמור להיות מושפע בצורה ישירה מהעניין. משקיעים גדולים ו/או המגישים דוחות למס הכנסה, מנסים כל שנה להעריך האם החברה אותה הם מחזיקים רווחית או מפסידה ובהתאם לכך למכור את הניירות או לרוכשם בסמוך לתום השנה.

לפיכך אנו צפויים בימים הקרובים לראות מחזורים ערים ותנודות גבוהות בניירות אלו גם אם לא פורסמה כל ידיעה כלכלית הקשורה אליהם.