מאקרו
> הממשלה מציגה רפורמה חדשה לצינון שוק הנדל"ן. הרפורמה עשויה להביא לזרימת כספים לשוק ההון כחלופה לנדל"ן.
> המאזן המסחרי, בנטרול גורמים עונתיים ותנודתיים, מציג זה חודש שני ברציפות נתון שלילי.
> מדד המחירים לצרכן, לחודש נובמבר 2010, עלה, ב-0.1%. צפי לאינפלציה של 2.5% ב-12 החודשים הקרובים

אגרות חוב
> מגמה מעורבת במדדי האיגרות חוב בבורסה של תל אביב.
> ירידה חדה בציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון, במיוחד, באיגרות החוב לטווחים קצרים.
> עדיפות לאפיק השקלי על פני הצמוד.


מאקרו

צעדים נוספים לצינון שוק הנדל"ן – חיובי לשוק ההון
שר האוצר ושר הבינוי והשיכון הציגו השבוע רפורמה חדשה שנועדה להילחם במחירי הנדל"ן. התכנית מורכבת משלושה שלבים.

השלב הראשון הוא הורדת הכדאיות ברכישת דירה להשקעה. בשנת 2009, 30% מסך העסקאות בדירות היו דירות להשקעה, דבר שהביא לעליית המחירים בשנים האחרונות, לפי משרד השיכון והבינוי. לכן הוחלט להגדיל את שיעור מס הרכישה על דירות להשקעה בשנים 2012-2011.

השלב השני הינו מתן פטור נוסף ממס שבח על דירות השקעה. על מנת להגדיל היצע דירות לשוק, ניתן פטור נוסף ממס שבח במכירת שתי דירות השקעה נוספות (כיום הפטור ניתן רק על דירה אחת, כל 4 שנים).

השלב השלישי הינו מתן פיצוי שנע בין 19,000 ש"ח לבין 46,200 ש"ח לדונם לכל חקלאי שישיב קרקע (זמינה לבנייה) למנהל מקרקעי ישראל, בנוסף יקבל הטבות נוספות.

להערכתנו, רפורמה זו הינה, באופן כללי, בשורה חיובית לשוק ההון. זאת, במיוחד בעקבות הפחתת כדאיות אחזקת נדל"ן כמקור השקעה. רפורמה זו יכולה להביא לכניסת כסף לשוק ההון כחלופה להשקעה בנדל"ן.

סחר החוץ
יבוא הסחורות בנטרול גורמים עונתיים ותנודתיים (ללא מטוסים, יהלומים וחומרי אנרגיה), הסתכם בחודש נובמבר 2010, ב-3.42 מיליארד דולר. מנגד, יצוא הסחורות בנטרול גורמים עונתיים ותנודתיים (ללא מטוסים, יהלומים וחומרי אנרגיה) ב-3.37 מיליארד דולר. כתוצאה, החודש נרשם גירעון במאזן הסחר בגובה של כ-50 מיליון דולר.

מתחילת השנה, העודף המסחרי החודשי, הממוצע, היה כ-150 מיליון דולר (בנטרול גורמים עונתיים ותנודתיים וללא מטוסים, יהלומים וחומרי אנרגיה). יתר על כן, עד חודש ספטמבר, לא נרשם גרעון במאזן המסחרי. רק בחודשיים האחרונים (אוקטובר ונובמבר) נרשם גירעון מסחרי.

הגרעון המסחרי נובע מהחלשות היצוא, אשר מאז חודש אפריל של 2010, פוחת ברציפות. ירידה מתמשכת זו הביאה לקיזוז של העליות היפות שנרשמו בתחילת השנה. רמת יצוא של הסחורות חזרה לרמה בה הייתה בדצמבר 2009.

לעומת זאת, ואולי באופן מפתיע, היבוא המשיך לצמוח ובחודש נובמבר עלה ב-0.7% יחסית לחודש הקודם, ועד כה רשם עלייה של 11.6% מאז תחילת שנה.

אין ספק כי נתוני הסחר חוץ שפורסמו, בעיקר אלה של הייצוא אינם חיוביים למשק.

מדד המחירים
מדד המחירים לצרכן, לחודש נובמבר 2010, עלה, ב-0.1%. הגורמים המרכזיים אשר השפיעו על סל ההוצאה הצרכנית בחודש הנדון היו עלייה במחירי הדלק ושמנים לכלי רכב, התייקרות שירותי התקשורת, הוזלה במחירי הירקות והפירות הטריים ובמחירי העופות.
ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 2.3%, ומראשית השנה עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 2.3%.

גם החודש, נרשמה ירידה במחיריהם של חוזי שכר הדירה המתחדשים. אמנם לא נרשמה ירידה חדה כמו בחודש אוקטובר, בו הוזלו מחירי החוזים המתחדשים ב-1.4%, אך אין ספק כי ירידה שנייה ברציפות (של 0.2%) בחוזי שכר הדירה המתחדשים הינה התפתחות חיובית.

במבט לחודש דצמבר, אנו צופים כי המחירים יעלו בשיעור של 0.1%. המדד בחודש זה יושפע, בין היתר, מהתייקרות של 0.3% במחירי המזון, התייקרות של 0.3% במחירי שירותי דיור בבעלות הדיירים (חוזי שכר דירה מתחדשים) התייקרות עונתית של כ-4% במחירים של פריטי הלבשה והנעלה והתייקרות בגובה של 1.2% במחירי הבנזין. מנגד, אנו צופים הוזלה של כ-3% במחירי הירקות והפירות, הוזלה עונתית של כ-0.5% במחירי הנסיעות לחול ושל כ-1% במחירי ההבראה והנופש בארץ.

בהמשך לכך, אנו צופים כי מדד המחירים לצרכן בשנת 2010 יעלה ב-2.4% וב-12 החודשים הקרובים בשיעור של 2.5%.

הפתעה חיובית זו במחירי שכר הדירה, צפויה להפחית את הציפיות האינפלציוניות במשק (במיוחד על רקע המדדים הנמוכים הצפויים בחודשים הקרובים) ובהתאם גם את נחיצות העלאת הריבית.

מה עוד היה השבוע בזירת המאקרו?
דיווח של בנק ישראל על הנכסים וההתחייבויות של המשק מול חו"ל, לרבע שלישי של 2010 מצביע כי עודף ההתחייבויות נטו של המשק מול חו"ל ירד ברבע השלישי של 2010 בכ-1.2 מיליארד דולר ועבר, בסוף ספטמבר, לעודף נכסים של כ-0.4 מיליארד דולר. הרכב תיק הנכסים בחו"ל, ברבע השלישי של 2010, מצביע על עלייה במשקל ההשקעות הישירות וההשקעות במניות בתיק על חשבון ירידה במשקלם של האשראי והפיקדונות בבנקים.

כניסות מבקרים לישראל. בחודשים ינואר-נובמבר, 2010, נרשמו כ-3.2 מיליון כניסות מבקרים לישראל, עלייה של 26% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2009.
יציאות ישראלים לחו"ל, בחודשים ינואר-נובמבר, 2010, נרשמו כ-4 מיליון יציאות ישראלים לחו"ל, עלייה של 7% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2009 וגבוה ב-1% מאותה התקופה ב-2008.

פדיון ותעסוקה במלונות תיירות לחודשים ינואר עד ספטמבר מראה כי פדיון מלונות התיירות עלה במונחים ריאליים ב-10% בהשוואה לתשעת החודשים הראשונים של 2009 כאשר הפדיון מתיירים גדל ב-18% והפדיון מישראלים ב-4%.

מספר המשרות הפנויות לחודש נובמבר 2010, ירד ל- 58.4 אלף לעומת 69.2 אלף בחודש אוקטובר. לעומת נובמבר 2009, גדל מספר המשרות הפנויות ב-43.5%.

שוק האג"ח

שבוע המסחר האחרון, בשוק הסולידי של תל אביב התנהל במגמה מעורבת, מחד, מדדי איגרות החוב הצמודות (הן הממשלתיות והן הקונצרניות) רשמו ירידות מחירים, מאידך מדדי האיגרות השקליות השקליות (הן הממשלתיות והן הקונצרניות) רשמו עלייה מזערית בהשוואה למחיריהם בשבוע הקודם.

לאור מדד המחירים שפורסם השבוע (תאם את הערכת מיטב, אך היה נמוך מהערכות השוק), נרשמה עליה בתשואה לפדיון באגרות החוב הממשלתיות הצמודות לאורך כל העקום. לדוגמא, מחיר איגרת חוב הנפדית בעוד כשנתיים (גליל 5427) השיל 0.1% מערכו. מחיר איגרת הנפדית בעוד כעשר שנים (גליל 5903) ירד ב-0.7%.

אגרות החוב הממשלתיות השקליות כמעט ולא רשמו תזוזה בסיכום השבועי. נתון זה מפתיע לאור העובדה כי איגרת החוב האמריקאית הנומינלית הנפדית בעוד כ-10 שנים רשמה עליית של 30 נ"ב בתשואה לפדיון בשבוע האחרון. כך, איגרת החוב הממשלתית הישראלית המקבילה (ממשלתי שקלי 0120) רשמה עליה צנועה בתשואה לפדיון של 3 נ"ב, ל-4.70%. כך, הפער בין האגרות המשיך להצטמצם והגיע לכדי 118 נ"ב.

לנוכח ירידות המחירים באיגרות הממשלתיות הצמודות והיציבות באיגרות הממשלתיות השקליות, הציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון ירדו בכל הטווחים. עם זאת, עיקר השינוי נרשם בטווחים הקצרים. הציפיות האינפלציוניות לשנתיים הגיעו לרמה של 2.88%, לעומת 3.05% בסוף השבוע שעבר.

באפיק הקונצרני, נרשמה בשבוע האחרון מגמה הדומה למתרחש בשוק האג"ח הממשלתי. ירידות מחירים נרשמו במדדי התל-בונד הצמודים, בעוד שהתל-בונד השקלי נותר כמעט ללא שינוי. הפער בין מדד התל-בונד 20 ו-40 לאיגרות הממשלתיות הצמודות ובין מדד התל-בונד השקלי לאיגרות הממשלתיות השקליות כמעט ולא השתנה.

באופן כללי, אנו ממשיכים להעניק עדיפות לאפיק השקלי הממשלתי על פני הממשלתי הצמוד. כמו כן, ישנה עדיפות למח"מ בינוני עקב הדיווחים הכלכלים הטובים המגיעים מארה"ב והצפי להמשך עליית התשואות שם באופק של 12 החודשים הקרובים.