סוף שנת 2010 מתקרב ומגיעה שעתם של המסכמים והחזאים. סיכומי 2010 בוודאי יעסקו בשלל נושאים, כמו משבר החובות במדינות ה- PIIGS, נסיקתן של מניות הגז מול איום מסקנות ששינסקי, התשואות הנמוכות בשוקי האג"ח ועוד. בטור הזה בחרנו להתמקד בסקטור שהיווה את אחת ההפתעות של השנה החולפת ועשה זאת ללא רעש וצלצולים, כדוגמת שוק חיפושי הגז והנפט למשל.


סקטור רשתות המזון היה מאז ומתמיד סקטור "משעמם", שעליו נמנו עד לפני כמה שנים רק שני שחקנים: שופרסל והריבוע הכחול. סקטור זה התאפיין בתנודתיות נמוכה (בטא נמוכה) ותשואת דיבידנד גבוהה יחסית, והוא הציג את הביצועים העודפים שלו היסטורית בשלב האחרון של שוק שורי ובתקופות של ירידות בשווקי המניות כסקטור דפנסיבי.

שנת 2010 הייתה שנה יוצאת דופן לסקטור מכמה היבטים: מספר המניות בסקטור הגיע לשיא של חמש, עם הצטרפות צים שיווק, שהינה הבעלים של הרשת הפרטית כמעט חינם, שהונפקה לציבור בספטמבר האחרון.




כל מניות הסקטור הציגו תשואה עודפת על מדד ת"א 100 שעלה, נכון ל- 9 בדצמבר, בכ-12.5% בהשוואה לעלייה ממוצעת (לפי ממוצע ישר) של כ-41% של קמעונאיות המזון. המניות הבולטות היו טיב טעם (70.9%) ורמי לוי (54.5%), אך אפילו המניה הגרועה בסקטור, אלון הריבוע הכחול, היכתה את מדד ת"א 100 עם תשואה של 15.2%.




להערכתנו, ההתנהגות החריגה של מניות הסקטור נבעה מכמה סיבות:

תחליף אג"ח: מרבית חברות הסקטור (מלבד טיב טעם) מחלקות דיבידנדים בתשואות גבוהות, המהוות תחליף אטרקטיבי לתשואות הנמוכות שמציע אפיק האג"ח הקונצרני.
פעילות מקומית: העובדה שמדובר שחברות שכל פעילותן מקומית עזרה להם בשנה שבה החברות המוכרות לשווקים הבינלאומיים סבלו מסביבת מט"ח בעייתית.
צמיחה גבוהה: חלק ממניות הסקטור הציגו תוצאות האופייניות לחברות צמיחה ולא לחברות ערך. המניות הבולטות בסקטור הציגו צמיחה מרשימה בהכנסותיהן וברווחיהן בעקבות הרחבת שטחי המסחר וצמיחה פנימית. כך לדוגמא גדלו ההכנסות והרווח הנקי של רמי לוי בכ-24% ובכ-26% בהתאמה, וטיב טעם עברה מהפסד לרווח.
סיבות ספציפיות: טיב טעם עברה לבעלות חברת הארגז. החלפת הבעלים הביאה לתהליך של turnaround, אשר ייצר ערך רב לחברה ללא קשר למצב הענף.



ומה הלאה?

להערכתנו, החגיגה של 2010 לא תחזור על עצמה בשנת 2011, עקב רמות התמחור בהן נסחרות החברות והאיומים בפניהם החברות צפויות לעמוד. החברות בענף נסחרות ברמות מכפילים גבוהות היסטורית של 13-16, דבר המשקף להערכתנו שווי מלא לחברות.




כמו כן, יש לזכור כי שנת 2011 צפויה להיות שנה נוספת של פתיחה מסיבית של סניפים (כניסת המשביר לצרכן ודן לענף לדוגמא), אשר עלולה להביא לעודף בשטחי מסחר ולשחיקה ברווחיות החברות בענף.