בארץ
בחודשים יולי-ספטמבר עלה מספר משרות השכיר ב- 1.2% בחישוב שנתי והגיע ל- 2.907 מליון. לפי נתוני המגמה לאותה תקופה עלה השכר הממוצע למשרת שכיר ב- 2% במחירים קבועים, והגיע ל 8498 ₪. נתונים אלה מתפרסמים על רקע נתוני האבטלה שפורסמו ושהציגו עליה ל- 6.6% ברביע השלישי - עליה של 0.2%. עם זאת, בחינה של הנתונים מלמדת דוקא על תמונה מעודדת: מקור העליה בשעור האבטלה הוא העדכון כלפי מעלה של שיעור ההשתתפות (מ- 56.6% ברבעון א‘ ל- 57.8% ברבעון ג‘). תופעה זו מצביעה כי חלק מה"מיואשים" חוזרים לחפש עבודה, מתוך אמונה כי כיום הסיכויים טובים יותר למצוא עבודה.
העליה במספר המועסקים ובשכר הממוצע מעלים את ההערכות כי אלה יגרמו לעליה בצריכה הפרטית ובלחצי האינפלציה. הציפיות נותרו השבוע ברמה של 3.1% בטווח של 2-5 שנים.
מחקר מעניין בבנק ישראל מצא כי הגדלת היצוא בשקל אחד תגדיל את התוצר ב- 0.9 ש"ח ("מכפיל היצוא"). הממצא מדגים את תלותו של המשק ביצוא, ורגישותו לזעזועים בסחר העולמי. לעומת זאת ה"מכפיל הפיסקלי" (התרומה לתוצר עבור כל שקל עליה בהוצאה הציבורית) הוא רק 0.4 ש"ח, בין היתר עקב הייסוף בש"ח הנגרם עם העליה בצריכה הציבורית, המקשה על היצוא.
מט"ח
המטבע האמריקאי חזר להתחזק השבוע ועלה 1.4% מול האירו ו- 1.5% מול הין. האירו נחלש בעולם על רקע הימשכות החששות ממשבר החוב הריבוני בחלק ממדינות האיחוד, על אף צעדי החילוץ שננקטו כסיוע לאירלנד. בהמשך למגמת ההתחזקות של השקל מול המטבעות העיקריים חזר הבנק המרכזי לרכוש מט"ח, שעפ"י הערכות הגיע השבוע לכ- 250 מליון דולר. על אף הרכישות נחלש הדולר לרמה של 3.616 ש"ח והאירו לרמה של 4.785 ש"ח. על פי בנק ישראל שער החליפין הנומינלי אפקטיבי (הכולל את מטבעת שותפות הסחר של ישראל) התחזק בכ- 1.5% בנובמבר וב- 5.1% מתחילת השנה. יתרות המט"ח בבנק ישראל ירדו והגיעו נכון לסוף נובמבר לרמה של 68.3 מיליארד דולר, וזאת בעיקר עקב ירידת ערך מטבע האירו ביתרות.
מרווחי תשואה
מרווח התשואות הלא צמודות ל- 10 שנים בין ישראל לארה"ב הצטמצם לרמה של 142 נ"ב. התשואות בארה"ב זינקו במהלך השבוע לרמה של 3.296% ואילו התשואה בארץ עלתה במתינות יחסית לרמה של 4.72%. תלילות העקום השקלי ירדה השבוע, כאשר הבוקר (א‘) המרווח בין התשואה השקלית ל- 10 שנים וזו לשנתיים עומד על 195 נ"ב, כשביחס לריבית בנק ישראל הפער הגיע לרמה של 267 נ"ב.
ארה"ב
מדוח התעסוקה שפורסם השבוע עולה שתביעות ראשוניות לאבטלה הסתכמו ב- 421,000 , ירידה של 17,000 לעומת הנתון המתוקן מהשבוע הקודם. מאזן הסחר האמריקאי השתפר החודש, כאשר הגרעון ירד ל- 38.7 מיליארד $, טוב מהציפיות. הירידה הינה על רקע התחזקות היצוא בעיקר לסין ולמקסיקו, על רקע חולשתו של הדולר. הגרעון התקציבי, לעומתו, גדל עקב תחילתם של תשלומים עבור תוכנית הבריאות שאושרה השנה. הגרעון הגיע ל- 150.4 מיליארד $ (גרוע מהציפיות). חששות לגבי התרחבות הגרעון התקציבי, גם לאור הארכת הטבת המס לעשירים השבוע, העלו את התשואות בחדות, כמצוין לעיל.
עם זאת פורסמו מס‘ אינדיקטורים חיוביים: המכירות הסיטונאיות עלו מעל הציפיות ב- 2.2% באוקטובר, וסנטימנט הצרכנים של אונ‘ מישיגן עלה לשיא של ששה חודשים.
מדד מעו"ף
מדד ת"א 25 עלה 2.9% לשיא במהלך המסחר השבוע, לרמה של 1,298 נק‘. מדד הבנקים עלה ב- 2.8%, ות"א 75 עלה בשיעור 2.9%. מדד היתר 50 שירד בניגוד למגמה בשבוע שעבר, עלה בשיעור הגבוה ביותר השבוע, כשהשלים עליה של מעל 5%.
פרסומי מאקרו צפויים לשבוע הקרוב
14.12.10
- מאזן התשלומים- ישראל
- מדד המחירים ליצרן, החלטת הריבית - ארה"ב
15.12.10
- מדד המחירים לצרכן - ישראל
- מדד המחירים לצרכן, סקר הפד לתעשייה בניו-יורק, יצור תעשייתי - ארה"ב
16.12.10
- שיעור אינפלציה צפוי והתפתחות אמצעי התשלום - ישראל
- התחלות ואישורי בניה, מאזן התשלומים - ארה"ב
- מדד מנהלי הרכש, מדד המחירים לצרכן - אירופה