אופטימיות מנייתית, למרות דו"ח תעסוקה חלש, אירופה גם עזרה, סין פחות. פסגות.


על הפרק:
• מסיבת העיתונאים החודשית של טרישה
• דו"ח המשרות החודשי של ארה"ב
• השווקים ירדו על נתונים טובים בחודש החולף; עלו על נתונים חלשים בסוף השבוע
• השווקים משדרים אופטימיות
• סין בדרך להעלאת ריבית נוספת

דברי טרישה מניחים את דעת המשקיעים
בשבוע האחרון התשואות של המדינות הבעייתיות באירופה נרגעו מעט. לא בגלל שמצבן של המדינות שופר – להיפך, S&P בעטה בגופות של יוון ושל פורטוגל שמונחות על הרצפה, והודיעה שהיא עשויה להוריד את דירוג האשראי שלהן ברבעון הקרוב – אלא בגלל שהיתה תקווה שבמסיבת העיתונאים החודשית של טרישה, הוא יודיע על הרחבת הרכישות של אג"ח PIGS. ויש מאיפה להרחיב. בחצי השנה האחרונה רכש ה-ECB אג"ח ממשלות בעיתיות בהיקף של 67 מיליארד אירו בלבד – פחות מהיקף הרכישות החודשי של ארה"ב.
שלא כמו הפד, ה-ECB אינו מדווח מתי יקנה, כמה, ואג"חים של אילו מדינות. בכך הם מקווים להיעזר באלמנט ההפתעה לטובתם, ולשמור על גמישות בפעילות. מנגד, זה עלול לייצר תנודתיות גבוהה יותר.
שלא כמו הפד, הוא גם מעקר את כל מה שהוא מדפיס, כך שלא אמורה להיות השפעה אינפלציונית של המהלך שלו.

טרישה אמר שהם משאירים בשלב זה את צעדי הרחבת הנזילות לבנקים עליהם הכריזו בשיאו של המשבר. רק לפני חודש דיברו ב-ECB על זה שהם צריכים להכריז על אסטרטגית יציאה מהמדיניות המרחיבה. נדחה. בניגוד לתקווה, הוא לא אמר שירכוש יותר אג"ח של PIGS, בוודאי לא כמה יותר, אבל גם לא אמר שזה לא יקרה.
מה שהוא עשה היה חשוב יותר: ביום חמישי רכשו אג"ח אירלנד ופורטוגל.

התוצאה היתה ירידה של התשואות על אג"ח ה-PIGS: ירידה של 1.1% על האיגרות לעשר שנים של אירלנד ושל פורטוגל ב-1.1% בתוך שלושה ימי מסחר, ל- 8.15% במקרה של אירלנד, ול-5.9% במקרה של פורטוגל - רווח הון של קרוב ל-10%. לא רע בשביל חצי שבוע. בגרמניה, לעומת זאת, עלו התשואות בימים אלו ב-0.2%, ל-2.86% - בכל זאת, מישהו יצטרך לשלם את החשבון בסופו של דבר.

היתה גם השפעה על המטבע – מיד נגיע לזה.

דו"ח תעסוקה חלש מאוד בארה"ב, אבל השוק מתגבר
חלש זו לא מילה. 39 אלף משרות בלבד נוספו למשק האמריקאי בנובמבר. 50 אלף במגזר הפרטי. הצפי היה לתוספת של 140 אלף. שיעור האבטלה עלה ל-9.8%, בעוד הצפי היה שיוותר ב-9.6%. נזכיר, ששיעור האבטלה כבר היה ב-9.5% (לפני חמישה חודשים). נציין שהתחזית שלנו מאז שרירה וקיימת גם היום – אנחנו מעריכים ששיעור האבטלה עוד יחזור להיות דו ספרתי.

זה לא רק שדו"ח התעסוקה היה חלש מהצפי – קורה שנתון מפתיע – אבל הוא לא התאים בכלל לשלל האינדיקטורים המאוד חיוביים שיצאו מארה"ב בחודש האחרון. התגובה המיידית של השוק היתה ירידת החוזים העתידיים (הנתון מתפרסם לפני תחילת המסחר) וירידה גם בתשואות. אלא שעד סיום המסחר, המגמה גם במניות וגם באג"חים התהפכה. הנה כמה סיבות לכך:

• הקשר בין נתוני המקרו לבין השווקים אינו ישיר, ובוודאי שאינו בו זמני - בשלושת השבועות שחלפו מאז הוכרז באופן רשמי על תוכנית ההרחבה הכמותית, היו הנתונים מצוינים, אבל שוק המניות איבד 3.5%. עכשיו, לאחר נתון חלש, הוא עלה.
• לא מאמינים לנתון – מכיוון שהנתונים כל כך לא מתאימים לשאר האינדיקטורים שפורסמו בשבועות האחרונים – לרבות אינדיקטורים שקשורים ישירות לשוק העבודה, רווחה הערכה שהנתונים הללו יעודכנו לאחור.
• גם אם כן מאמינים, רק טוב יכול לצאת מזה – בימים אלו ממש עוסקים בקונגרס במו"מ מתקדם על הארכת הפחתות של המס הישיר. כתבנו על זה רבות בעבר: ברירת המחדל - אם הרפובליקאים לא יגיעו להסכמה עם הדמוקרטים – ששיעורי מס הכנסה ומיסי חברות יועלו בראשית שנה הבאה. הדמוקרטים מוכנים להאריך את הפחתת המס אבל לא ל-3% העשירים ביותר. התחזית הרווחת: בסוף הפחתות המס יוארכו לכולם. נתון חלש מעלה את הסבירות שזה אכן מה שיקרה.
• לא רק בתחום הפיסקלי, גם בתחום המוניטרי נתון חלש נתפס כמסייע. בשבוע שעבר ציינו שהשוק מתחיל (מאוד בשוליים) לתמחר קיצור תוכנית ההרחבה הכמותית עקב הנתונים החזקים והביקורת האדירה. ציינו אז שתמחור שכזה נראה לנו שגוי. בראיון שנתן ברננקי הוא חיזק אותנו ולא פסל על הסף תוכנית נוספת. עם זאת, צריך לציין שהתשובה של ברננקי היתה על פי הספר. כל נגיד שנשאל האם יעשה..... (השלם את החסר) תמיד יענה: "איני פוסל על הסף שום צעד".
• הדולר מאוד נחלש – שילוב של נתון חלש בארה"ב עם דברי ההרגעה של טרישה, הוביל להחלשות בת למעלה מאחוז בשערו של הדולר לעומת סל המטבעות. מאוד עזר למניות, ועזר גם למחיר הנפט להתקרב ל-90$, רמה בה ביקרנו לאחרונה לפני שנתיים.
• הכן תיקך ל-2011 – אחזקת המניות של האמריקאים ברמות שפל. הציבור לא נמצא שם בכלל, המוסדיים גם כן בחשיפה נמוכה יותר. 34% מתיק הנכסים של משקי הבית והמלכ"רים נמצא היום במניות. זאת לעומת ממוצע של 39% בשנים האחרונות (שכוללות: 30% ב-2008 ו-42% ב-2006). גם הפסימיים לגבי 2011, מוצאים שצריך להגדיל את החשיפה. זאת, ללא קשר מיידי לנתון מקרו כזה או אחר.
• נימוק זה, דרך אגב, אינו חל על ישראל. המניות מהוות 24% מתיק הנכסים של הציבור בישראל (בהגדרה שכוללת בארץ גם את המגזר העסקי, אך לא את הבנקים) לעומת ממוצע של 23% בערך בשנים האחרונות (שכוללות: 14.4% ב-2008 ו-28% ב-2007).

ובאותו ענין – ה-VIX בשפל
[תזכורת: מדד ה-VIX מבטא את התנודתיות הצפויה של מדד המניות בחודש הקרוב, כפי שהיא נגזרת ממחירי האופציות על השוק. יכולת החיזוי של המדד את התנודתיות בפועל לא מאוד גבוהה. למעשה, המדד מתואם עם התנודתיות שהיתה, שזו דרך אחרת לומר שהאופציות מתומחרות בהנחה שמה שהיה הוא שיהיה, מבחינת התנודתיות.]

כאמור, גם הפסימיים מכינים את התיק ל-2011 ומגדילים רכיב מניות. התוצאה היא ירידה חדה ב-VIX בשבוע האחרון, לרמה הנמוכה ביותר מזה חצי שנה. בפעם הקודמת זה קרה דקה לפני שפורסמה סדרת אינדיקטורים מאוד חלשים מארה"ב, ודקה אחרי שנגמרה תוכנית ההרחבה הכמותית הקודמת – שתי התפתחויות שהובילו לירידה בת 15% במדד המניות.
ירידה חדה ב-VIX פירושה ירידה בעלות הביטוח של התיק מפני ירידות – עוד סיבה להרגיש יותר בנוח עם הגדלת הפוזיציה. עם זאת, לא לטעות – יכולת החיזוי של המדד הזה לא יותר טובה מיכולת החיזוי של כל מדד אחר – כלומר, לפעמים התחזית עובדת, לפעמים המציאות טועה.

סין – אינפלציה גבוהה
האינפלציה ב-12 החודשים החולפים היתה 4.4%. ההערכה היא שבחודשים הקרובים היא תעלה לכיוון ה-5.5%. בעיקר בגלל זינוק במחירי המזון, שמהווים בערך שליש ממדד המחירים לצרכן (בישראל, חצי מזה). סיבה נוספת היא הפיחות של היואן הסיני, שמעלה את מחירי היבוא של סין. כן, פיחות. לא ייסוף.

סין נמצאת יחד עם שוקי המניות והסחורות בקטגוריה של הנהנות מהחלשות הדולר. כשהדולר נחלש בעולם, סין יכולה לייסף מעט את היואן שלה מולו, לקבל על זה קרדיט מהאמריקאים, ועדיין להנות מהחלשות היואן מול מטבעות אחרים. מאז החלישה סין את ההצמדה של היואן לדולר, לפני חצי שנה, התחזק היואן ב-2.5% מול הדולר, אבל נחלש ב-3% מול סל של המטבעות הרלבנטיים ליבוא הסיני.

כתוצאה מכל אלו, דיבר פקיד סיני בסוף השבוע על העלאת ריבית נוספת הצפויה בסין. קצת העיק על השווקים, אבל התגברו.

ורד דר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בפסגות בית השקעות