כבכל סוף שנה, רגע לפני שעוברים לשנה החדשה, ישנה חשיבות רבה ליהנות מהטבות המס שמעניקה המדינה בחיסכון הפנסיוני. מדובר בהטבות מס משמעותיות שעשויות להגיע לאלפי שקלים, ולעתים אף עשרות אלפי שקלים, שכתוצאה מחוסר ידיעה או מהיעדר תשומת לב אינן מנוצלות.
השנה, ה-31 בדצמבר חל ביום שישי, כך שמרבית סניפי הבנקים סגורים או פתוחים במתכונת חלקית. בהתאם לכך, מומלץ להקדים ולהפקיד מוקדם יותר.
הטבות המס העיקריות להן זכאים המפקידים (החל מעובדים שכירים, דרך עצמאיים ועד בעלי שליטה) הינן ניכוי וזיכוי. ניכוי הינו הקטנת ההכנסה החייבת במס; זיכוי הינו הקטנת המס לתשלום בשיעור של 35% מההפקדה. אם נדמה זאת לדו"ח רווח והפסד של עסק עצמאי, אזי הניכוי משתלב בחלק העליון של הדו"ח ומקטין את ההכנסה החייבת במס, ואילו הזיכוי נכנס בחלק התחתון של הדו"ח ומקטין את המס לתשלום.
בכל מקרה, מכיוון שהנושא מורכב ושונה בין אדם אחד למשנהו, מומלץ להתייעץ עם יועץ מס, יועץ פנסיוני או רואה חשבון לצורך מקסום הטבת המס.

עמית עצמאי- הטבות בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל
ציבור העצמאיים יכול ליהנות מהטבות המס בעת הפקדה לקופת גמל והפקדה לקרן השתלמות. עצמאים רבים אינם נוהגים להפריש במהלך השנה כספים לחיסכון בגיל פרישה ולכן התקופה הנוכחית חשובה מאוד.
על מנת ליהנות ממלוא הטבת המס בגין הפקדה לקרן השתלמות, אשר הכספים המופקדים בה ניתנים למשיכה שש שנים לאחר פתיחתה, עצמאי זכאי להפקיד 7% מההכנסה השנתית המזכה שלו, זאת עד תקרת הכנסה של 243 אלף שקלים בשנה (סכום מקסימלי של 17,010 שקלים). מתוך שיעור זה, 2.5% אינם מוכרים בניכוי, אולם יתרת ההפקדה (4.5%) תוכר כהוצאה מוכרת. בכל מקרה, לעצמאי עומדת הזכות להפקיד עד 17,040 שקלים בשנה ללא קשר להכנסתו המזכה וליהנות מפטור ממס רווח הון במשיכה.
יש לציין, כי עצמאי אשר פותח קרן חדשה ומצהיר כי הוא מפקיד בגין הכנסתו השנתית יכול לקבל וותק של תחילת השנה. כלומר, עבור הפקדה בסוף שנה נהנה העצמאי מותק של שנה שלמה. בנוסף, ניתן לפתוח בכל שנה קרן חדשה נוספת, להפקיד בה סכום סמלי ו"להרוויח" ותק של שנה שלמה. באופן זה, נוצר מנגנון באמצעותו בכל שנה, אחת הקרנות של העמית תהפוך לנזילה (זאת כאשר יחלפו שש שנים מפתיחת הקרן הראשונה).
חשוב לציין כי עצמאי יוכל לפתוח קרן השתלמות חדשה להפקדות רק אם יציג אישור על כך שהוא עצמאי, ע"י תעודת עוסק מורשה או אישור על פתיחת תיק מרשויות המס. לפיכך, עבור עצמאי שמתכוון להפקיד ממש בסמוך לסוף השנה, מומלץ שיכין מראש את האישור ויצרפו לטפסי ההצטרפות על מנת שהקרן אכן תיפתח והוא לא יפספס את שנת המס.
אפשרות נוספת להטבות סוף שנה לעצמאיים בעלי הכנסה מעסק, מקורה בהפקדות לקופת גמל. על מנת להנות ממלוא הטבת המס בגין הפקדה לקופת גמל, ניתן להפקיד עד 16% מהכנסתו השנתית המזכה של העצמאי, עד תקרת הכנסה של 194,400 שקלים, כלומר עד 31,104 שקלים. אותם 16% מתחלקים ל-11% שמותרים בניכוי (כלומר, הוצאה מוכרת) ו- 5% זיכוי בשיעור של 35% מההפקדה. מקסימום הטבת הניכוי והזיכוי לה זכאי עצמאי שהפקיד בהתאם לתקרה, מסתכמת ב- 13,025 שקלים (בהנחת מס שולי של 45%). חשוב לזכור כי עבור הניכוי לא משלם העצמאי מס הכנסה (ולכן ההטבה תלויה בגובה המס השולי) וכן לא משלם מס בריאות וביטוח לאומי.
בכל אופן, נציין כי עצמאי יכול להפקיד הן לקופת הגמל והן לקרן ההשתלמות גם מעבר לתקרה שמזכה במס ובכך להגדיל את החסכון/קצבה במועד הפרישה.

בעל שליטה - אפשרויות להטבות בקרן ההשתלמות
בעל שליטה בחברת מעטים הינו שכיר לכל דבר מבחינת שעורי ההפקדה והטבות המס החלות עליו בהפקדה לקרן השתלמות. עם זאת, חלה מגבלה בזקיפת ההפקדה כהוצאה של החברה. תקרת השכר החודשי שהפקדה בגינה פטורה ממס רווח הון ושאין עליה זקיפת הכנסה לעובד, הינה 15,712 שקלים בחודש. לחברה מותרת הוצאה של 4.5% מהשכר המבוטח, זאת במידה ובעל השליטה יפקיד במקביל לחברה שיעור של 1.5% ומעלה (שליש לפחות).
ניתן לבצע הפקדה של 7.5% עבור חלקו של המעביד ו-2.5% בחלקו של העובד, ולשמור על פטור ממס רווח הון ואי זקיפת הכנסה לבעל השליטה (כמו שכיר רגיל). במצב זה, אמנם תוכר לחברה הוצאה בשיעור של 4.5%, אולם כאשר המס השולי של בעל השליטה גבוה ממס החברות, כדאי לשקול אפשרות זאת.

שכיר - אפשר להפקיד גם בגין הכנסה נוספת
במקרה של הטבות מס לשכירים, חשוב להבחין בין עמית שמוגדר כעמית מוטב ובין עמית שאינו מוטב. עמית מוטב מוגדר כיחיד שהפקיד לחיסכון הפנסיוני בשנת המס לפחות 16% מהשכר הממוצע במשק. בשנת 2010 מדובר על סכום של 15,389 שקלים בשנה.
עמית מוטב זכאי להפקיד 16% משכרו הלא מבוטח, זאת עד תקרת שכר לא מבוטח של 97,200 שקלים בשנה. ההפקדה בשיעור של 16%, מתחלקת ל-11% שמותרים בניכוי (כלומר, הוצאה מוכרת) ו- 5% זיכוי בשיעור של 35% מההפקדה. בהנחה שהעמית הפקיד את המקסימום המותר על פי חוק, הרי שיזכה העמית להטבה בסך כולל של 4,909 שקלים (בהנחת מס שולי של 30%).
חשוב להדגיש כי במידה והשכר המבוטח עולה על 32,400 שקלים בחודש, העמית לא זכאי לקבל ניכוי. לעומת זאת, במידה והשכר המבוטח נמוך מ-32,400 שקלים בחודש, יקבל השכיר ניכוי עבור השכר הלא מבוטח עד תקרה של 8,100 שקלים בחודש או השלמה ל- 32,400 שקלים, לפי הנמוך מביניהם. במצבים מסויימים בהם השכר המבוטח נמוך מ- 8,100 שקלים בחודש, זכאי העובד לקבל הטבת מס נוספת בגין השכר הלא מבוטח עבור השלמת רובד ראשון.

המטרה - חיסכון לטווח ארוך
נותר עוד פחות מחודש ימים לנצל את חלון ההזדמנויות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות השנה, ולכן מומלץ למהר ולא לחכות לרגע האחרון. בשעות הצהריים של היום האחרון בשנה, 31 בדצמבר 2010, יסגר החלון ומי שלא ייהנה עד אז מהטבות המס, ישאירן בקופת המדינה.
מעבר להטבות שמעניקה המדינה, חשוב להדגיש את חשיבות החיסכון לטווח ארוך. מדובר בכספים שישמשו את העמית בתקופת הפנסיה או יסייעו בעתיד במידה ומדובר בקרנות השתלמות. בסופו של דבר, ההטבות הן אולי התמריץ, אבל הרווח האמיתי טמון בהגדלת מקורות החיסכון.