מאקרו
> מדד המחירים לצרכן, לחודש אוקטובר 2010, עלה בדומה להערכתנו, ב-0.3%.
> מחירי שכר הדירה המתחדשים הפתיעו לטובה, רשמו הוזלה של 1.4%.
> במטרה להלחם במחירי הדירות, פרסמו השבוע שרים מהממשלה רפורמה נוספת אשר מטרתה להגדיל את היצע הדירות.
> התוצר המקומי התרחב ב-3.8% בחישוב שנתי ברבע הנוכחי לעומת הרבע השני. תרומה נכבדה הגיעה מההוצאה הממשלתית.
> המדד המשולב למצב המשק בחודש אוקטובר עלה ב-0.1%.
אגרות חוב
> מגמה מעורבת במדדי האיגרות חוב הממשלתיות בבורסת תל אביב, המדדים הקונצרנים רושמים עליות מחירים.
> ציפיות האינפלציה ירדו באיגרות לטווח הקצר ונותרו ללא שינוי בחלקים הארוכים.
> להערכתנו, ישנה עדיפות לאיגרות החוב השקליות הממשלתיות, על פני הצמודות.
> מצורף לוח חדש לאינפלציה הגלומה בשוק הקונצרני, לפי מנפיקים.
מדד המחירים לצרכן – חודש אוקטובר
השבוע, פורסם מדד המחירים לצרכן, לחודש אוקטובר 2010. המדד, עלה בדומה להערכתנו, ב-0.3%.
הגורמים המרכזיים אשר השפיעו על סל ההוצאה הצרכנית בחודש הנדון היו:
התייקרות של 7.5% במחירי ההלבשה אשר תרמה כ-0.15% למדד הכללי, הירקות התייקרו בשיעור של 7.3% ותרמו כ-0.13% למדד הכללי, הוזלה חדה של 1.4% שנרשמה במדד שירותי דיור בבעלות הדיירים (חוזי שכר הדירה המתחדשים) הביאה לגריעה של כ-0.25% מהמדד, וההוצאות על נסיעות לחו"ל הוזלו ב-4.2% וגרעו כ-0.13% מהמדד הכללי.
ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 2.5%, ומראשית השנה עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 2.2%.
"ההפתעה" (הנעימה) של חודש אוקטובר הייתה הירידה החדה שנרשמה במחיריהם של חוזי שכר הדירה המתחדשים. כך, לאחר רצף של 7 חודשים אשר בכל אחד מהם נרשמה עלייה (ראה תרשים), בחודש אוקטובר הוזלו מחירי החוזים המתחדשים ב-1.4%. בעקבות שינוי זה, ב-12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 4.7% במחיריהם של חוזי שכר הדירה המתחדשים.
אמנם, אין בהוזלה זו משום להניח כי גם בחודשים הבאים נראה המשך המגמה. זאת, במיוחד לאור העובדה כי מחירי שכר הדירה מתאפיינים ברמת תנודתיות חודשית מאוד גבוהה ואוקטובר נוטה להיות חודש חלש. עם זאת, אין ספק כי יש בכך להקל על בנק ישראל, בכל האמור לחשש האינפלציוני.
במבט קדימה, לחודש נובמבר, אנו צופים כי המחירים יעלו בשיעור של 0.1%. המדד בחודש זה יושפע, בין היתר, מהגורמים הבאים:
(1) התייקרות של 0.4% במחירי שירותי דיור בבעלות הדיירים (חוזי שכר דירה מתחדשים).
(2) התייקרות עונתית של כ-2.5% במחירים של פריטי הלבשה והנעלה.
(3) התייקרות בגובה של 3% במחירי הבנזין.
(4) הוזלה של כ-4% במחירי הירקות והפירות.
(5) הוזלה עונתית של כ-2% במחירי הנסיעות לחול ושל כ-1% במחירי ההבראה והנופש בארץ.
בהמשך לכך, אנו צופים כי מדד המחירים לצרכן בשנת 2010 יעלה ב-2.3% וב-12 החודשים הקרובים בשיעור של 2.5%.
הממשלה מצטרפת למלחמה בדיור
ראש הממשלה, שר האוצר ושר השיכון פרסמו השבוע רפורמה חדשה במטרה להקל על רכישת דירה ולהלחם בעליה במחירי הדיור.
הרפורמה, שגובשה יחד עם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, תכלול שלושה שלבים שמטרתם להביא לגידול בהיצע הדירות בתקופה הקרובה.
השלב הראשון ברפורמה הינו הנחה של 15% ברכישת הקרקע במכרזים של מנהל מקרקעי ישראל, לקבלנים שישלימו בנייה של לפחות 80% מכמות הדירות בפרויקט בפרק זמן שלא יעלה על 30 חודשים.
השלב השני הינו הפחתת מס השבח על קרקעות שנרכשו לפני שנת 2001 מ-45% ל-20%. הפחתה זו תינתן בשנת 2011 בלבד ומותנית בכך שהבנייה על הקרקע תסתיים תוך כ-30 חודשים.
השלב השלישי, הינו מתן אפשרות לרשויות המקומיות לגבות באופן ישיר את היטלי הפיתוח מהקבלנים לצורך בניית מוסדות ציבור ושטחי ציבור. חסם זה הקשה עד היום על הרשויות להנפיק היתרי בנייה ובכך עיכב פרויקטים למגורים.
באוצר, נאמר, כי רפורמה זו הינה רק התחלה של מספר רפורמות מתוכננות אשר מטרתן לעודד בניית יחידות דיור נוספות במרכז ובפריפריה.
התוצר ברבע השלישי עולה ב-3.8%
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה השבוע אומדן ראשון של התוצר המקומי הגולמי לרבע השלישי של שנת 2010.
לעומת הרבע השני, ברביע הנדון צמח התוצר המקומי ב-3.8% בחישוב שנתי (במחירים קבועים ולאחר ניכוי השפעת העונתיות), לאחר שנרשמה התרחבות של 4.5% ו-3.9%, בשני הרבעים שקדמו לו.
השינוי בתוצר, ברבע השלישי השנה, משקף התרחבות בולטת בהשקעות בנכסים קבועים (9.7% בחישוב שנתי, מנוכה עונתיות) ובהוצאה לצריכה פרטית (1.3% בחישוב שנתי, מנוכה עונתיות).
עם זאת, ההפתעה בנתוני החשבונאות הלאומית הגיעה מצמיחה משמעותית שנרשמה בצריכה הציבורית.
זו רשמה עלייה חדה במיוחד של 10.2% (במחירים קבועים ולאחר ניכוי השפעת העונתיות), לעומת הרבע הקודם (וללא יבוא ביטחוני ביותר מ-8%). באופן כללי, אנו נצפה להתרחבות בעוצמה של כ-3%. ככל הנראה, הפער נובע בעיקר מגידול ניכר בצריכה הביטחונית המקומית.
אין ספק כי התפתחות זו תרמה רבות לנתון הרבעוני הואיל והצריכה הציבורית מהווה כ-24% מהתוצר. כלומר, העלייה החדה בצריכה הציבורית שנרשמה הביאה לבדה לתוספת של כ-2.4% לצמיחה. במילים אחרות כ-60% מהגידול בתוצר המקומי ברבע השלישי, הוא תוצאה של הצמיחה החדה בצריכה הציבורית.
מנגד, התמורות בסחר החוץ היו פחות מוצלחות. ירידה נרשמה הן ביבוא והןביצוא של הסחורות והשירותים.
היבוא ירד ברבע השלישי השנה ב-4.6% (במונחים שנתיים), לאחר גידול של 5.9% ברבע הקודם.היצוא ירד ברבע השלישי של 2010 ב-9.6%, לאחר התרחבות של 13.9% ברבע הקודם.
התוצר העסקי צמח ברבע השלישי של שנת 2010 ב-3.9% בחישוב שנתי, לאחר עליות של 5.1% ברבע השני ושל 4.8% ברבע הראשון בשנת 2010.
המדד המשולב – הפעילות המשקית ממשיכה לאבד מומנטום
המדד המשולב למצב המשק בחודש אוקטובר רשם צמיחה צנועה של 0.1%. נתון זה, שהוא דומה למידת ההתרחבות שנרשמה בחודשים אוגוסט וספטמבר, מצביע על אבדן המומנטום בפעילות, בהשוואה לעצמה שנרשמה במחצית הראשונה של השנה.
העלייה המתונה במדד החודש משקפת עלייה במדדי יבוא מוצרי הצריכה וביבוא התשומות. זו קוזזה בצמצוםיצוא הסחורות והשירותיים, ובירידה במדדי הפדיון במסחר ושירותיים והיצור התעשייתי.
התרחבות צנועה זו של המדד המשולב באוקטובר שהוא החודש הראשון של הרבע אינו חיובי במיוחד ועלול להביא שרמת הצמיחה של הרבע הרביעי אף תהיה נמוכה מזו שנרשמה ברבע השלישי.
מה עוד היה השבוע בזירת המאקרו?
התפתחויות בתיק הנכסים הפיננסיים של הציבור ברביע השלישי 2010 מראים כי שווי תיק הנכסים של הציבור עלה ריאלית בכ-1.3% לרמה של 2.4 טריליוני ש"ח. משקלם של הנכסים הסחירים עלה ברביע השלישי בכ-2% לכ-53% על חשבון ירידה במשקלם של הפיקדונות והמזומנים בבנקים.
מספר המשרות הפנויות לחודש אוקטובר. בחודש זה חלה עלייה במספר המשרות הפנויות במגזר העסקי, 68.2 אלף לעומת 55.0 אלף בחודש ספטמבר. לעומת החודש המקביל אשתקד, גדל מספר המשרות הפנויות ביותר מ-50%.
ייצוא השירותים לחודש ספטמבר.יצוא השירותים בחודש הנדון עלה ב-8.5% לעומת החודש הקודם (מנוכה עונתיות). יצוא השירותים העסקיים עלה ב-20.1% לעומת החודש הקודם, וההכנסות מתיירות נכנסת עלו ב-11.9% לעומת החודש הקודם.
היצור התעשייתי לחודש ספטמבר רשם ירידה בשיעור של 3.8% (מנוכה עונתיות) בהשוואה לחודש הקודם. בחודשים יולי-ספטמבר 2010, חלה ירידה של 7.2% בייצור התעשייתי (נתוני מגמה, שינוי שנתי). בנוסף נרשמה ירידה של 0.4% במספר משרות השכיר, ושעות העבודה בתעשייה, נותרו ללא שינוי.
מדדי פדיון לכל ענפי המשק לחודש ספטמבר פורסמו השבוע. בחודשים יולי-ספטמבר 2010, על פי נתוני המגמה, חלה עלייה בפדיון בסך כל ענפי המשק בשיעור מזערי של 0.7% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 4.2% בחודשים אפריל-יוני 2010. בפדיון בענפי התעשייה, נרשמה עלייה בשיעור של 2.7% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 9.4% בחודשים אפריל-יוני 2010. פדיון ענפי המסחר והשירותים התרחב בשיעור מזערי של 0.4% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 2.5% בחודשים אפריל- יוני 2010
שוק האג"ח
שבוע המסחר האחרון, בשוק הסולידי של תל אביב התנהל במגמה מעורבת. מדדי אגרות החוב הממשלתיות הצמודות והשקליות נותרו כמעט ללא שינוי, בהשוואה לשבוע שעבר. בקרב המדדים הקונצרניים, התל-בונד 20, 40 ו-60 עלו, כל אחד ב-0.3%, התל-בונד השקלי הוסיף 0.5% לערכו.
השבוע, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר. לא הייתה הפתעה במידת העלייה של המדד כללי, אך הוזלת מחירי השכירות הייתה הפתעה חשובה והייתה ככל הנראה הגורם המרכזי שהוביל לירידה של הציפיות האינפלציוניות באיגרות החוב לטווחים הקצרים, מרמה של 3.12% ביום חמישי שעבר לכדי 3.0% ביום חמישי האחרון.
בסיכום שבועי בסיכום שבועי, איגרת החוב הצמודה הנפדית בעוד כשנתיים (גליל 5427) רשמה עליית מחיר של 0.1% (כלומר, פחות מהמדד), כאשר איגרת החוב השקלית הנפדית בעוד כשנתיים שמרה על מחירה.
החלק הארוך של העקום הממשלתי השקלי (וגם הצמוד), הושפע בשבוע המסחר האחרון, בעיקר מירידה חדה במחירי איגרות החוב ל-10 שנים בארה"ב (עלייה של התשואה לפדיון). ה-UST ל-10 שנים נסחרה ביום ה' בצהריים (שעון ישראל) בתשואה לפדיון של 2.96%, בהשוואה ל-2.62% ביום ה' לפני שבוע. כלומר, עלייה של 34 נ"ב בתשואה לפדיון, במהלך השבוע. יחד עם זאת, ה-120 השקלי לא ספג את כל עליית התשואה לפדיון, אלא רשם עלייה של 5 נקודות בסיס בלבד, לכדי 4.54% - מימוש דה-לוקס.
לפיכך, פער התשואה שבין ה-UST ל-10 שנים לבין ה-120 הצטמצם במהלך השבוע ב-28 נ"ב לכדי 158 נ"ב, לעומת 186 נ"ב לפני שבוע.
כך, במהלך השבוע איבדה האיגרת השקלית, ה-120, 0.3% מערכה.
נציין גם באיגרת החוב הממשלתית הצמודה נרשמה עלייה של 5 נ"ב בתשואה לפדיון במהלך השבוע. כלומר, הציפיות האינפלציוניות בחלקים הארוכים נותרו ללא שינוי. הגליל ל-10 שנים (5903) איבד בשבוע האחרון 0.2% מערכו.
לעומת האפיק הממשלתי שאיבד כיוון בשבוע שחלף, באפיק הקונצרני, נרשמו בשבוע האחרון עליות מחירים. הפער בין מדד התל-בונד 20 ו-40 לאיגרות הממשלתיות הצמודות כמעט ולא השתנה. לעומת זאת, הפער בין התל-בונד השקלי לממשלתי השקלי הצטמצם השבוע ב-10 נ"ב ובכך מחק את הפער שפתח בשבוע שעבר.
בראיה לתקופה הקרובה, עדיין יש להערכתנו עדיפות ברורה לאפיק השקלי (טווחים בינוניים). זאת, לאור העובדה כי הציפיות האינפלציוניות בשוק הן גבוהות (למרות הירידה בשבוע האחרון), בהשוואה להערכת האינפלציה שלנו ל-12 החודשים הקרובים (2.5%). יתר על כן, בארבעת החודשים הקרובים צפויה עלייה של 0.4% או 1.2% במונחים שנתיים שהיא רחוקה מאוד מהציפיות האינפלציוניות.