בחודשים האחרונים אנו מתחילים לראות שינוי ברמת האופטימיות של המשקיעים ברחבי העולם, וכעת הם מתחילים לראות את האור בקצה המנהרה. כשזה קורה, בדרך כלל אנו רואים נהירה אל שוק המניות. למרות שנראה שאנו כבר בוודאי רחוקים מקריסה כלכלית, מובן כי לא כל הבעיות בעולם הולכות להיפתר כבר בעתיד הקרוב. חלק נכבד מהמשקיעים בעולם עדיין סבורים כך, ולכן למרות אופטימיות מסוימת שלהם, החששות מכניסה למיתון ממושך ודפלציה עדיין דוחפים רבים לעבר חופי המבטחים שמקנים האג"ח הממשלתיות, הזהב וסחורות אחרות.

מנגד, בישראל המצב שונה לגמרי. המצב הכלכלי בארץ ממשיך לעלות על פסים חיוביים יותר ויותר: האבטלה ממשיכה לרדת בצורה דרמטית וכבר קרובה מאוד לנקודה בה עמדה ערב פורץ המשבר, הצמיחה ממשיכה להפתיע ולהרים את הראש, וגם הצריכה הפרטית הולכת ומתגברת. לאור זאת, אין זה מפתיע, כי כאן הפחד כמעט התפוגג, והאופטימיות של המשקיעים נמצאת בשיא.

היות והערכנו תרחיש כזה, בחודשים האחרונים חזרנו והדגשנו את הצורך בהגדלת שיעור ההחזקה המנייתי בתיק. זה אכן היה מהלך חכם שהניב רווחים נאים, אבל כנראה שלא היינו היחידים בשוק שזיהו אותו. הריבית הנמוכה במשק והריצה של המשקיעים לעבר שוק האג"ח, הורידה מאוד את האטרקטיביות של האפיק הזה והגדילה את הסיכון להפסדי הון. בהיעדר חלופות השקעה נטולות סיכון, משקיעים רבים הגיעו גם הם למסקנה כי שוק המניות הוא המקום הנכון להיות בו עכשיו. התוצאה לא איחרה להגיע והמדדים המרכזיים ביצעו מהלך עליות מרשים מאוד בחודשיים האחרונים.
אז האם עדיין כדאי להישאר במניות או שהגענו לנקודת שיא? ובכן, מבחינה תמחורית, מניות רבות נסחרות במחירים הוגנים ולא יקרים מידי. אמנם, הסתכלות על מכפילי רווח למיניהם עשויה להטעות בתקופות כמו היום - החברות אולי התייעלו ונעשו רווחיות יותר, ומכאן המכפילים הנמוכים כביכול, אבל אין צמיחה אמיתית. מצד שני, אם החברות ימשיכו לשמור על רמת רווחיות גבוהה, הן יצליחו להשיג תזרימי מזומנים יפים אפילו בהיעדר צמיחה משמעותית בהכנסות. זה יצדיק את המחיר בו הן נסחרות. נוסף על כך, תשואת הדיבידנד שמניבות מניות רבות גבוהה מהרגיל, ואצל חלקן אפילו גבוהה מהאג"ח שלהן.

מנגד, ההעדפה של הנגיד להילחם בעליית מחירי הנדל"ן באמצעות העלאת ריבית, עשויה לפגוע בצמיחה של המשק הישראלי, ולכן גם למתן את ירידת האבטלה והגידול בצריכה. בנוסף, כבר ראינו כי יכולתו של הנגיד לתמוך בשקל מוגבלת, והתחזקותו עשויה להיות מכה קשה לייצואנים.
בסופו של יום, אנחנו ממשיכים להיות אופטימיים לגבי החזרה של המשק לצמיחה ולגבי מצבו של שוק המניות, אבל סבורים ששוק המניות הגיע לנקודת שיווי משקל מסוימת. המשמעות היא שמשקיע המבצע השקעה במניות יכול להמשיך להיחשף לשוק המניות הישראלי, אולם הכרחי לבחור את המניות לתיק בקפידה רבה. מומלץ להתמקד בחברות איכותיות הנסחרות במחירים אטרקטיביים ומחלקות דיבידנדים המניבים תשואה גבוהה מזו של אג"ח ממשלתיות.

דוגמאות מצוינות לחברות כאלו הן מניות הפיננסים דש איפקס, אי.בי.אי ואקסלנס. שלושתן לא היו שותפות לעליות המחירים של שאר המניות הגדולות במשק ב- 2010, וחלקן אף נסחרות היום נמוך יותר מהנקודה בה נסחרו בתחילת השנה. למרות זאת, שלושתן מציגות שיפור ניכר בפעילות וברווחיות, ובנוסף המשיכו להניב תשואת דיבידנד מהגבוהות מבין החברות הגדולות במשק.

להערכתנו, מגמת השיפור בפעילות החברות האלו צפויה להימשך ככל שתתבהר התמונה הפיננסית במשק הישראלי ויחד עם המשך הגאות בשוק ההון. המניות הללו עדיין נסחרות במכפילים נמוכים בהשוואה היסטורית, ולכן אנחנו רואים בהן אפשרות השקעה מעניינת.