סקירת מאקרו - נובמבר הצמיחה בכלכלה האמריקאית עדיין שברירית ולכן העלאת ריבית אינה נראית כרגע באופק. הממשל האמריקאי ממשיך להתערב בשוק, לעיתים אף בצורה מאוד אגרסיבית. זריקות עידוד אלו מזרימות מעט חמצן לשוק, אך למעשה דוחות את הבעיה האמיתית בעוד רבעון או שניים. בסופו של דבר מה שיגרום לכלכלת ארה"ב להתאושש יהיה התאוששות הצרכן האמריקאי ולא הזרמת הון עתק לשוק. בנוסף, הזרמות ההון הללו יש משפיעות באופן ניכר על שער החליפין של הדולר, ולכן אנו עדים להיחלשות של הדולר מול כמעט כל המטבעות בעולם (1.4 מול האירו).

ארה"ב
חודש אוקטובר ממשיך את המומנט החיובי בשוק המניות כהמשך ישיר לחודש ספטמבר. דוחות טובים של החברות והמשך העידוד הפיסקאלי של ממשלת ארה"ב נותנים רוח גבית לשוק המניות .
בסך הכול נתוני המאקרו מצביעים על המשך התאוששות, ועומדים בציפיות האנליסטים.
הצריכה הפרטית של משקי הבית המהווה כ – 70% מהתוצר עלתה בכ- 2.6% ברבעון השלישי, כך שהתוצר של ארה"ב עלה בכ- 2% בקצב שנתי ברבעון זה. ניתן לראות התאוששות מסוימת ברכישת דירות יד שנייה, אך רמות המחירים עדיין נמוכות יחסית לתקופה המקבילה בשנת 2009.
במהלך החודש הקרוב אמור הפד להזרים כסף נוסף לשווקים דרך תוכנית ה QE2 עליה הכריז בחודש שעבר. מיום הכרזת התוכנית אנו עדים לעלייה בצפי לאינפלציה לצד עלייה בשוק המניות, כלומר השוק מעריך כי צעד זה יצליח לעורר את שוק הצרכנים בארה"ב ויביא לעלייה בביקושים. כל זאת מתרחש לצד הבחירות לקונגרס ושליש הסנאט.
התשואות בארה"ב ממשיכות להיות נמוכות, אך תנודתיות לתקופה, וזאת בשל הציפיות האינפלציוניות אשר מתחילות להתעורר, במיוחד לתקופות ארוכות .

לסיכום:
הצמיחה בכלכלה האמריקאית עדיין שברירית ולכן העלאת ריבית אינה נראית כרגע באופק. הממשל האמריקאי ממשיך להתערב בשוק, לעיתים אף בצורה מאוד אגרסיבית. זריקות עידוד אלו מזרימות מעט חמצן לשוק, אך למעשה דוחות את הבעיה האמיתית בעוד רבעון או שניים. בסופו של דבר מה שיגרום לכלכלת ארה"ב להתאושש יהיה התאוששות הצרכן האמריקאי ולא הזרמת הון עתק לשוק. בנוסף, הזרמות ההון הללו יש משפיעות באופן ניכר על שער החליפין של הדולר, ולכן אנו עדים להיחלשות של הדולר מול כמעט כל המטבעות בעולם (1.4 מול האירו).

סין
התוצר של סין עלה ברבעון השלישי בקצב שנתי של 9.6%, הנמוך ביותר השנה.
החודש היינו עדים לעליה בריבית בסין של כ 25 נקודות בסיס לרמה של 5.56% להלוואות, ובנוסף עלייה ל 2.5% ריבית על פיקדונות. לעליית ריבית זו יש השפעה עולמית מאחר ומנוע הצמיחה העולמי עדיין נשאר בסין.

ברזיל
נתוני מאקרו מעודדיםעל רקע ניצחון בבחירות של מעמד הפועלים (היורשת של לולה– דילמה סורף). התוצר עולה בקצב של 7.55% לשנה ואילו האינפלציה ברמתה הנמוכה מאז סוף 2009, ירידה ביחס חוב לתוצר ( 40% ). נתונים אלה ממשיכים להצביע על התפתחותה של ברזיל וביסוס מעמדה כשוק שגדל בקצבים גבוהים.

הזירה המקומית
ציפיות : אינפלציה שנה קרובה : 2.6%-3%
ריבית בנק ישראל בעוד שנה : 2.8%
כצפוי ריבית בנק ישראל נשארה ללא שינוי, כאשר הנגיד ממשיך להילחם בשער הדולר מחד ובמחירי הנדל"ן מאידך. כרגע בנק ישראל נלחם במחירי הנדל"ן ומטיל הנחיות חדשות על הבנקים אשר יקשו על רוכשים פוטנציאלים לקבל מימון מן הבנק. המדד המשולב נשאר ללא שינוי והמגמה המסתמנת היא שהצריכה נשענת על צריכה פנימית ופחות על ייצוא, אשר הצביע על ירידה ברבעון השלישי. נראה כי הביקושים בשוק המקומי ימשיכו להוביל את הצמיחה בישראל גם בשנת 2011. היעד הממשלתי לגירעון בתוצר עומד כרגע על 2.9% במונחי תוצר, ואם אכן כך הדבר מדובר בהשפעה חיובית על אופי מימון הגירעון.

השוק הקונצרני
מדדי התל בונד ממשיכים להיסחר ביציבות וזאת לאור היציבות בתשואות הממשלתיות. המרווח ירד מתחת
ל-1.4% אל מול הממשלתיות. שוק ההנפקות ממשיך להיות רותח, כאשר החברות ממשיכות לנצל את התשואות הנמוכות על מנת לגייס כסף בזול וזאת למרות תקנות ועדת חודק שנכנסו לתוקף החודש. בנוסף, השוק הקונצרני הלא מדורג מתאפיין אף הוא בירידת תשואות כך שלמעשה פרמיות הסיכון ממשיכות לרדת.
חשוב לציין שלמרות שהמרווחים לא עומדים על שיא כל הזמנים, התשואות כן, וזאת הסיבה העיקרית לגיוסים הגדולים של החברות. הפחד של החברות הוא שחלון הזדמנויות זה ייסגר בקרוב.

טבלת מדדים מתחילת השנה