מדד חודש אוקטובר צפוי להערכתנו להמשיך את גל המדדים הגבוהים ולעלות ב-0.3%, אך זה צפוי להתקרר בנובמבר ולהישאר מרוסנים עד לחודש מרץ 2011 (כולל) ותסתכם בתקופה זאת (נוב'-מרץ) רק ב-0.4%.
אינפלציה חזויה לשנת 2010: 2.7%
הסעיפים הבולטים במדד אוקטובר צפויים להיות:
עליה של 0.2% במחיר הדלק, מתונה מעליית מחיר הנפט בשל התחזקות השקל.
מחירי הירקות- למרות שהמחירים חזרו לרדת מאמצע החודש, הם בממוצע עדיין אינם נמוכים עפ"י בדיקותינו מממוצע מחיריהם בחודש ספטמבר.
עליות עונתיות במחירי ההלבשה וההנעלה
הוזלה של טיסות לחו"ל.
הסעיפים הבולטים במדד נובמבר צפויים להיות:
התייקרות מוצרי מזון רבים בניהם: שמן, שומשום, קפה, מוצרי חלב (הרחבה מטה).
עלייה עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה
המשך עליה מתונה במחירי הדיור
התייקרות של 3.12% במחירי הדלק
הוזלת טיסות לחו"ל
התייקרויות צפויות במחירי המזון:
שמן ומוצריו מהווים באופן ישיר כחצי אחוז ממדד המחירים לצרכן. חברתשמן תעשיות, חברת השמן הגדולה בישראל, המחזיקה בנתח שוק כספי של 34% בשוק המבורקד, הודיעה כי תייקר בימים הקרובים את מחיר השמן בשיעור ממוצע של 20%.
להתייקרות השמן, מעבר להשפעתה הישירה על מדד המחירים, צפויה להיות השפעה רוחבית גם על תעשיות מזון רבות ובכך להוביל להתייקרות מוצרים כמו סרדינים וטונה בשמן, סלט חומוס, שקדי מרק, צ'יפסים, חטיפים ועוד. במוצרי מזון רבים אחוז השמן נע בין 10% ל-30%.
מוצרי חלב (ללא חלב נקי, הנתון לפיקוח מחירים) מהווים כ-1.9% ממדד המחירים. תשלובת החלב של תנובה מהווה כ-57% משוק החלב. מכאן שהודעתה של תנובה כי תעלה בקרוב את מחיריהם של חלק ממוצרי החלב שלה ישפיעו משמעותית על מדד המחירים. רוב המוצרים צפויים להתייקר בשיעור של 4.5%-1.6%. בולט מחירו של הקוטג' שיזנק ב-4.5%. אם נניח עליה ממוצעת של 2% במחירי מוצרי החלב, ההשפעה הכוללת על מדד המחירים לצרכן צפויה לעמוד להערכתנו על כ- 4 מאיות האחוז. מכיוון שלא נמסר תאריך מדויק להעלאה, הנחנו התחלת העלאה באמצע חודש נובמבר עם השפעה עד לאמצע דצמבר.
עליית מחירי פולי הקפה והשומשום בעולם עשויים להתגלגל גם הם לצרכן. מספר רשתות קפה כבר הודיעו כי יעלו את מחירי הקפה בשיעור של כ-10%. סעיף בתי הקפה מופיע במדד יחד עם ארוחות במסעדות, ומהווים ביחד 2.1% ממנו. אך בשל הקושי לבודד את משקל בתי הקפה ובשל אי הוודאות לגבי ההעלאות בפועל ומועדן, לא שיקללנו את סעיף הנ"ל במודל. אך שימו לב, גם מסעדות עשויות להעלות בקרוב מחירים בעקבות גל ההתייקרויות בסעיפי המזון. להמחשה, מקדונלדס העולמית הודיעה לפני מספר ימים כי תייקר את מחיריה באירופה ובארה"ב, זאת בעקבות התייקרות מחירי הסחורות בעולם, עדיין לא ברור אם התייקרויות אלו יגיעו גם לישראל.
ארגון מגדלי העופות מנסה כבר תקופה לדרוש עלייה בשיעור 10%-7% במחיר הביצים, ובנוסף עשויות להיות עליות נוספות במחירי המזון, כולל בשר.
אינפלציה קדימה:
מדד חודש אוקטובר צפוי להערכתנו להמשיך את גל המדדים הגבוהים ולעלות ב-0.3%, אך זה צפוי להתקרר בנובמבר ולהישאר מרוסנים עד לחודש מרץ 2011 (כולל) ותסתכם בתקופה זאת (נוב'-מרץ) רק ב-0.4%.
ב-12 החודשים הבאים אנו צופים עלייה של 2.5% במדד המחירים הכללי, גבוה ממרכז היעד של בנק ישראל, אך גם דורשים פרמיית סיכון אינפלציוני של- 0.4% - 0.3%, בשל גורמי מאקרו מאיימים, כגון:
גורמי מאקרו שלוחצים את מדד המחירים לעלייה: ריבית ריאלית שלילית, ירידת שיעור האבטלה (ברבעון השני ל-6.2%), שיעור הצמיחה המהיר (4.7% במונחים שנתיים ברבעון השני) ותחזית לצמיחה של 4% ב-2010, ירידה באי הוודאות הכלכלית בעולם (באה לידי ביטוי בעליות בשווקי ההון וירידה בפרמיות הסיכון על אג"ח מדינות), זינוק במחירי הסחורות בעולם, מגמה של עליית מחירי שירותי הדיור, דיפוזיה של עליות המחירים מהחודשים הקודמים אל סעיפים אחרים במדד והחזרה להאצה (חודשית) בכמות הכסף שגדולה גם ככה(M1).
מנגד, עשויים ללחוץ על המחירים למטה בתקופה הבאה: התחזקות השקל לעומת הדולר, תיקון כלפי מטה של העליות החדות בסעיף שירותי הדיור וירידות מחירי הירקות.
בסה"כ, הכוחות שמושכים לעליות מחירים להערכתנו, כאמור, עדיין חזקים יותר ועל כן אנו דורשים פרמיה להשקעה באפיק שאינו צמוד.