בנק ישראל ממשיך לנסות לתמוך (ללא הצלחה) בשער הדולר כאשר יתרות המט"ח לחודש יוני גדלו בעוד 1.825 מיליארד דולר, לאחר שהבנק רכש במהלך החודש עוד כ-3.17 מיליארד דולר. בכך, לראשונה, יתרות המט"ח של הבנק עברו את ה-200 מיליארד דולר, או 48.8% מהתמ"ג.
נזכיר כי בעקבות הנפילה בשער הדולר לשפל של 3.11 שקל לדולר באמצע ינואר האחרון הודיע הבנק על תכנית רכישות בסך 30 מיליארד דולר במהלך 2021 ולפני מספר חודשים אמר הנגיד שייתכן והתכנית אף תחצה רף זה. מאז אמנם הדולר חזר להיסחר ברמות גבוהות יותר מ-3.3 שקלים, עדיין נמוך באופן יחסי אבל יותר טוב ליצואנים לעומת שער של 3.11, אלא שמאז הוא חזר שוב לרדת. היום שערו היציג נקבע על 3.270 שקלים.
בדיסקונט אומרים היום כי להערכתם הדולר יתחזק מול השקל: "ככל שמשבר הקורונה "פחות יתפוס כותרות" תשומת לב המשקיעים תוסט יותר לפערי הביצועים בין כלכלת ארה"ב לכלכלות המערב". לדעתם, ארה"ב משאירה אבק לכולם וזה יתבטא גם בדולר.
הדולר נחלש בגלל הדפסת הכסף של הפד' - וזה גדול על בנק ישראל
האמת היא שהסיבה לירידה בשער הדולר (שהיא גם למעשה ייסוף של השקל) גדולה על בנק ישראל - הדולר נחלש אל מול המטבעות בעולם בעקבות הדפסת הכסף האין סופית של הפד' בעקבות הקורונה,. לכן גם האינפלציה כבר מרימה ראש בארצות הברית - ואלה נתונים מאקרו כלכליים שקצת גדולים על בנק ישראל.
עד משבר הסאב פריים 2008 עמד מאזן הפד' על פחות מטריליון דולר (כ-0.9 טריליון דולר). ברגע אחד, בעקבות המשבר, זינק מאזן הפד' בכ-1.5 טריליון דולר נוספים, ובשנים הבאות המשיך הפד להזרים כסף לשווקים - עד שהגיע ב-2014 לכ-4.5 טריליון דולר. בעקבות התפרצות מגפת הקורונה וההשפעה ההרסנית על העולם, כאשר נרשמו ההתכווצויות הגדולות ביותר בכלכלות העולם מאז מלחמת העולם השנייה, הזרים הפד' לשווקים תוך שלושה חודשים עוד 3 טריליון דולר ומאז מאזן הפד' ממשיך לטפס לאיטו (באופן יחסי) והגיע כבר לכ-8.1 טריליון דולר.
מה יהיה שער הדולר באמצע ובסוף השנה?
נזכיר כי בלידר שוקי הון אמרו לביזפורטל כי הם סבורים שבאמצע השנה הדולר יעמוד על רמה של כ-3.24 שקל ובסוף השנה כבר ירד לשכר של 3.15 שקל. מנגד, במיטב דש חשבו שהדולר יגיע לכיוון של 3.35 שקל או 3.4 שקל ועד סוף השנה יתחזק לרמה של 3.5 שקל.
יוסי פריימן מנכ"ל פריקו, חברת ניהול הסיכונים, אמר בראיון ל-ביזTV - "הכלכלה האמריקאית לא במיטבה והדולר ילחץ מטה בטווח הארוך. מנגד השקל ימשיך להתחזק ועוד נראה את הדולר יורד מתחת לרמה של שלושה שקלים ומגיע אף ל-2.8 שקלים".
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי אמר לביזפורטל כי "התחזית היא טווח ממוצע של 3.25 עד 3.35 עד סוף השנה. לדעתו שער 3.30 שקל לדולר הפך להיות 'הנורמלי החדש', ואילו אסטרטג השווקים של בנק דיסקונט, שמואל קצביאן, אמר בסוף ינואר כי "הרכישות של בנק ישראל לא יחלישו את השקל מעבר למגמה הכללית של התחזקות הדולר".
ואילו בבנק הפועלים דווקא החמיאו לבנק ישאל ואמרו כי "רכישות המט"ח של בנק ישראל הן משמעותיות בהיקפן, אבל הן מתקשות להתמודד עם השפעות שמקורן בעליות ערך של שוקי ההון" וכי "סביר להניח שללא רכישות המט"ח של הבנק המרכזי, ובהינתן עליות השערים בשוקי המניות, השקל היה מתחזק אף יותר ואולי אף יורד מתחת לרמה של 3 שקל לדולר".
יוצא הדופן מהבחינה הזו הוא יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, שטען בראיון לביזפורטל כי "הדולר יתחזק חזרה ל-3.4 שקלים ויותר. אף אחד לא יכול לנצח בנק מרכזי שנחוש לבצע פיחות במטבע".
ומה חושבים מעבר לים?
סיליוס קיונאקיס, ראש אסטרטגיית המט"ח של הבנק השוויצרי לומברד אודייר (Lombard Odier) סבור שהדולר יישאר ברמות של 3.24 שקלים, אך בהחלט רואה אפשרות לירידה לכיוון 3.2 שקל לדולר. בבנק יתייצב על בין 3.2 ל-3.3 שקל לדולר. "לאחר בחינת השקל לאורך הרבעון הראשון של 2021, אנו נשארים מושקעים בו לטווח הארוך".
ואילו בבנק יוליוס בר אמרו כי הסכנה הכי גדולה לכלכלה הישראלית זה "שיהיה כאן טוב מדי". כלומר, מבצע החיסונים המתקדם והזינוק הכלכלי המשמעותי ביחס לעולם, יכולים ללחוץ על שווי השקל, שימשיך להתחזק על חשבון הדולר ויפגע בעיקר ביצואנים.
טריידים ליולי
הלכתי בינתיים על מרווח פוטים מחוזק בקול קנוי
3cf אתמול, 16:11ארהב הפגישה היום בנתון
https://bestoptionsimulator.com/simulator/strategy822389