ישראל
• בחודש אוגוסט עמדה הכמות המבוקשת לדירות על 3310 , אל מול 2810 בחודש שעבר, מספר חודשי ההיצע ירד ל 7- על רקע העלייה בביקוש החודש.
• רכישות בכרטיסי אשראי בחודש אוגוסט עלו בשיעור של 1% , בניכוי עונתיות, עפ"י המגמה עלו הרכישות בשלושת החודשים האחרונים בקצב שנתי של 9.2% בהמשך לעלייה בת 6.8% בשלושת החודשים הקודמים.
• השכר הממוצע לשכירים ישראלים עלה בחודש יולי בשיעור של 0.1% .במחירים קבועים ובניכוי עונתיות. מספר משרות שכיר עלה ב 0.2%-
• בנק ישראל העלה את תחזית הצמיחה של המשק לשנת 2010 לקצב שנתי של 4% לעומת קצב של 3.7% בתחזית אפריל. כמו כן, הוריד בנק ישראל את קצב הצמיחה הצפוי ב 2011- מ 4%- לרמה של 3.8% . בנק ישראל צופה כי ב - 2011 השפעת ההאטה במשק האמריקאי תבוא לידי ביטוי נרחב יותר על הכלכלה הישראלית דרך צמצום רכיב הייצוא . בנק ישראל צופה כי שיעור האבטלה יסתכם בשנת 2010 ב 6.3%- ויוסיף לרדת לרמה של 6% ב 2011-.
אינפלציה
מדד חודש ספטמבר אשר לרוב נמצא בצד השלילי של הסקאלה, צפוי לעלות להערכתנו בשיעור של 0.1% . התייקרויות צפויות בסעיף המזון. ההתייקרויות בסעיף זה יכללו גם את המשך השפעת התייקרות הלחם, התייקרות נוספת של הלחם, והתייקרות משמעותית בתת סעיף ירקות טריים. התייקרויות נוספות יהיו בסעיף הדיור, ובהשפעת התייקרות הנסיעה במונית על סעיף תחבורה ותקשורת. מנגד, הוזלות צפויות לחול בסעיף הלבשה והנעלה על רקע הוזלה עונתית, בתת סעיף תרבות ובידור, גם כאן על רקע הוזלה עונתית של החופשות והטיסות, והשפעת הוזלת הדלק ב 1%- על סעיף תחבורה ותקשורת.
תחזית האינפלציה
[center:257t50sl]ספטמבר[/center:257t50sl] [left:257t50sl]אוקטובר[/left:257t50sl]
[right:257t50sl]מדד חודש[/right:257t50sl] [center:257t50sl]0.1[/center:257t50sl] [left:257t50sl]0.4[/left:257t50sl]
[right:257t50sl]אינפלציה 12 חודשים קדימה[/right:257t50sl] [center:257t50sl]2.9[/center:257t50sl] [left:257t50sl]2.7[/left:257t50sl]
[right:257t50sl]אינפלציה 12 חודשים לאחור[/right:257t50sl] [center:257t50sl]1.8[/center:257t50sl] [left:257t50sl]2.2[/left:257t50sl]
אנו ממשיכים לראות סימנים של עליות מחירים הנובעות מהמשך הצמיחה המהירה יחסית, מסגירת פערי התוצר, ומהריבית הנמוכה במשק. כמו כן מעליות צפויות של כ 5%- במחירי החשמל ומדרישות שכר מופרזות של ההסתדרות 10.5% לשלוש שנים) אשר היענות להן, עלולות גם הן עלולות לדרבן את עליות המחירים). מנגד, השפעת היחלשות הדולר אינה צפויה להיות מהותית לדעתנו על האינפלציה, שכן, ראשית, לרמות המחירים קשיחות כלפי מטה ,בטח בתנאי המשק הנוכחיים, שנית, שער החליפין האפקטיבי לא השתנה מהותית למרות היחלשות הדולר בעולם.
במהלך התקופה הנסקרת לא חל שינוי משמעותי בעקום האינפלציה, והציפיות נשארו על רמות גבוהות של 2.8-2.9% לאורך העקום כולו.
מלחמת עולם שלישית?
עם פרוס השנה האזרחית הזהרנו כי אחד הסיכונים שאנו רואים הוא מלחמות סחר ומלחמת מטבעות, במיוחד בין סין וארה"ב. בהמשך השנה הבענו סקפטיות ביחס "לנכונותה" של סין לייסף את המטבע באופן משמעותי. ובכן הסיכון הזה קרוב להתממש, באם ארה"ב תחליט להטיל מכס ענישה על סין כפי שהקונגרס שוקל. בחרנו לכתוב את הפסקה הזו דווקא בין ההתייחסות לישראל ולכלכלה הגלובאלית, משום שמחירו של הדולר גם ביחס לשקל אינו בלעדי לקורה במדינת ישראל )ע"ע ריבית( , רחוק מכך. מחירו של הדולר יורד על רקע ירידת מחירו מול מספר רב של מטבעות, ונובע הרבה מהחשש לפיחות על רקע ההרחבה הכמותית השנייה שצפוי לשגר הפד, הגירעון המסחרי הגדול, ומצבה הרחוק מלהרשים של כלכלת ארה"ב. כמובן שלארה"ב מצידה יש אינטרס מובהק לדולר חלש – הגברת הייצוא וההשקעות, אינפלציה במדד המחירים לצרכן, עליית מחירי נכסים, ושחיקת החובות האדירים.
* אינפלציה – חרף ירידת הדולר, אנו ממשיכים לראות כוחות התומכים הרמת אינפלציה קרובה לגבול היעד העליון.
* מוניטארי – בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית לחודש נובמבר על כנה נק ישראל צפוי להשאיר את הריבית לחודש נובמבר על כנה.
* גלובאלי חשש להתגברות מלחמות סחר ומטבעות בעולם. למה ? תשאלו את אוסטרליה. הקו הנוקשה של הקונגרס האמריקאי בעייתי וכדאי שיישקל מחדש.
ארה"ב
• הצריכה הפרטית – המדדים המנטרים את נכונות הצרכנים לרכוש מצביעים על מגמות מעורבות בתוצאות . בכל מקרה, מדובר בתוצאות נמוכות . מנגד, ניכרת עלייה ביכולות הרכישה של הצרכנים עם התבססות העלייה בהכנסות משכר.
- מדד ביטחון הצרכנים לחודש ספטמבר ירד לרמה של 48 , בהמשך לרמה של 53.5 באוגוסט, וצפי לרמה של 5.
- מדד הסנטימנט הצרכני לחודש ספטמבר עלה לרמה של 68.2 בהמשך לרמה של 66.6 באמצע החודש, וצפי לרמה של 6
- האשראי הצרכני התכווץ באוגוסט ב 3.3- מיליארד דולר, בהמשך להתכווצות של 3.6 מיליארד ביולי, וצפי להתכווצות של 4 מיליארד. האשראי המתגלגל (כרטיסי אשראי) ירד ב 5- מיליארד, וכנגד האשראי הלא-מתגלגל (רכישות בני-קיימא( עלה ב 1.7- מיליארד.
- ההכנסה הפרטית עלתה בחודש אוגוסט בשיעור של 0.5% בהמשך לעלייה בת 0.2% בחודש הקודם, ומול צפי לעלייה בת 0.3% רכיב ההכנסה משכר עלה בשיעור של 0.3% בהמשך לעלייה בת 0.4% ביולי.
- הצריכה הפרטית עלתה בחודש אוגוסט בשיעור של 0.4% בהמשך לעלייה בת 0.4% בחודש הקודם.
• שוק העבודה – המגזר הממשלתי ממשיך להעיב , גם בחודש ספטמבר, ושולח את המשק לחודש נוסף של איבוד מקומות עבודה, נטו. המגזר הפרטי מייצר מקומות עבודה, אך לא בקצב הצפוי, והדרוש. מנגד, מספר דורשי העבודה החדשים נמצא במדמת ירידה, וירידה מתחת לרמת ה 450- אלף עשויה להעיד על שינוי מגמה.
- הממוצע החודשי של מספר דורשי העבודה החדשים בשבוע האחרון של ספטמבר ירד לרמה של 455.75 אלף.
• בחודש ספטמבר איבד שוק העבודה 95 אלף משרות, בהמשך לאיבוד 57 אלף משרות בחודש אוגוסט. במגזר הפרטי נוצרו 64 אלף משרות, למול צפי ל 85- אלף. המגזר הממשלתי איבד 159 אלף משרות, ועדיין סבל מפיטורים במשרות זמניות של המפקד הממשלתי. שיעור האבטלה נותר על רמה של 9.6% , השכר נותר יציב החודש ומעט מתחת לצפי.
• מגזר הייצור – ממשיך להציג התרחבות, אם כי הרכיבים המובילים ממשיכים להעיד כי ההתרחבות צפויה להיעצר בקרוב מאוד. אולם, דולר חלש עשוי להזרים "דם חדש" ולשנות את מגמת ההאטה.
- למגזר הייצור ירד בספטמבר לרמה של 54.4 , למול מדד ה ISM- רמה של 56.3 בחודש אוגוסט, ובהתאם לצפי. רכיבי המדד מציגים ירידה בהזמנות החדשות רק מעט מעל התייצבות, התכווצות ברמות הצבר, ועלייה ברמות המלאי.
- הזמנות חדשות ממפעלים עלו בחודש אוגוסט בשיעור של 0.5% בהמשך לירידה בת 0.1% ביולי, ומתחת לצפי לירידה של 0.3% . הצד . החיובי והחשוב בדוח, הוא כי בנטרול תחבורה עלו ההזמנות ב 0.9%-
• שוק הדיור – שינוי המגמה מקבל אישוש, אולם המספרים עדיין נמוכים וחלשים על מנת "להילחם" בהררי המלאי.
- חוזים פתוחים של בתים קיימים עלו בחודש אוגוסט בשיעור של 4.3% , בהמשך לעלייה בת 4.5% ביולי.
• למגזר השירותים הפתיע ועלה בספטמבר לרמה של 53.2 מדד ה ISM- מעל לרמה של 51.5 בחודש הקודם, ומעל לצפי. רכיב ההזמנות החדשות שעלה, עשוי לתמוך בהמשך ברכיב הצבר שעבר בינתיים להתכווצות.
אירופה
עלו בעת האחרונה על רקע מספר גורמים: עלויות הגיוס של מדינות ה PIGS- אי הצלחת הממשל בפורטוגל להעביר בפרלמנט קיצוץ תקציבי משמעותי.
- הלאמה של הממשל האירי את הבנק האנגלו-אירי בהיקף אדיר של כ 40- מיליארד דולר.
- . הורדת דירוג של ספרד ע"י מודי'ס ב"נוץ" לרמה של Aa1
• שיעור האבטלה בגוש האירו עמד בחודש אוגוסט על 10.1%
• שיעור האינפלציה ל 12- החודשים האחרונים בחודש ספטמבר בגוש האירו עלה ל 1.8%- מרמה של 1.6% בחודש אוגוסט.
• המכירות הקמעונאיות בחודש אוגוסט ירדו בשיעור של 0.4% בהמשך לעלייה בת 0.1% בחודש הקודם.
אסיה
המדינות המתפתחות צפויות לסבול מלחצי ייסוף נוספים על רקע הערכות לגל של העלאות דירוג במדינות אלה, אם כי, מנגד, עלויות הגיוס של המדינות הללו צפוי לרדת.
• האוסטרלי ירד לרמה של 47.7 בספטמבר, רמה המייצגת מדד ה PMI- התכווצות. חלק גדול מן האשם מוכן על כתפי התחזקות הדולר האוסטרלי בעת האחרונה.
מדד מנהלי הרכש הסיני עלה בספטמבר לרמה של 53.8 , 2.1 נקודות מעל מדד חודש אוגוסט והמדד הגבוה ביותר מאז מאי.
• יפן הורידה את ריבית הבסיס מרמה של 0.1% לרמה של 0 בניסיון להילחם בהתחזקות היין.
• יפן יוצאת עם תוכנית תמריצים של 60 מיליארד דולר, במטרה לעודד צריכה, ואת שוק העבודה, כחלק ממאבקה באיום של היין המתחזק. הזוית הפיסקאלית.
בחודש ספטמבר נבע לממשלה עודף של 0.9 מיליארד ₪ מפעילותה, אולם את העודף ניתן לשייך לדחיית החזרי מס בגין החגים. מתחילת השנה עומד הגירעון על סך של 13.6 מיליארד ₪, לעומת גירעון של 23.2 מיליארד באותה תקופה אשתקד. הגירעון ב 12- החודשים האחרונים ירד בחודש ספטמבר, כאשר ירד לרמה של 30.3 מיליארד ₪, לעומת 34.1 מיליארד בחודש אוגוסט.
הוצאות המשרדים עמדו בחודש אוגוסט על 18.3 מיליארד ₪. מתחילת השנה עלו הוצאות המשרדים בשיעור של 4.7% לעומת אשתקד, למול תכנון לעלייה בת 3.1% בלבד. ההכנסות ממסים בחודש ספטמבר עמדו על 17.7 מיליארד ₪, לעומת 15.3 מיליארד בספטמבר אשתקד. סך ביצוע סעיף ההכנסות עומד על 80.5% מהתקציב המתוכנן. כמצוין לעיל כמיליארד ₪ בהכנסות נטו ממסים נובעות מדחייה בהחזרי מס בגין החגים, אולם, גם בהתחשבות בכך מדובר בגיוסים חזקים.
הזוית המוניטארית
בנק ישראל העלה את הריבית במשק בשיעור של 0.25% כמצופה.
• מחירי הדירות אשר נעלמו מהנקודות העיקריות בהודעת הריבית האחרונה חזרו אל המקום המכובד. בנק ישראל המתין לבחון את השפעת העלאת הריבית של חודש אוגוסט, אולם, שהמחירים המשיכו לעלות (גם אם בקצב איטי יותר) והאשראי לדיור המשיך להתרחב באופן משמעותי, חזר הבנק להתייחס לכך.
מדד חודש אוגוסט הפתיע ועלה בשיעור של 0.5% גבוה מציפיות החזאים. הציפיות לאינפלציה ב12- החודשים הקרובים בקרב החזאים, ושוק ההון ממשיך להיות גבוה, וקרוב לרף העליון של יעד האינפלציה.
• מרבית האינדיקאטורים ממשיכים להראות על המשך התרחבות הצמיחה במשק ברביע השלישי. שיעור האבטלה היורד תואם את העלייה בשכר הריאלי והנומינאלי, ומעידים על צמצום פער התוצר.
במסגרת הודעת ריבית זו, הודיע בנק ישראל כי המחלקה הכלכלית שלו צופה אינפלציה של 2.5% ב12- החודשים הקרובים, תוך העלאה הדרגתית של הריבית לרמה של 2.7%.
תנאים תומכים העלאת ריבית קרובה:
• הריבית הריאלית עודנה שלילית, וציפיות האינפלציה עדיין נושקות לגבול היעד העליון, כל זאת תחת תנאי משק שצפוי לצמוח בשיעור של כ 4%- בשנה הנוכחית וכ 3.8%- בשנה שלאחר מכן.
• בדיוק עכשיו כאשר מתחיל המאבק בין האוצר להסתדרות על גובה עליות השכר במגזר הציבורי, על הנגיד לאותת להסתדרות כי לא ייתן לאינפלציה להרים ראש.
תנאים כנגד העלאת ריבית קרובה:
• למרות ששער החליפין האפקטיבי לא יוסף באופן מהותי, ההתמוטטות של הדולר, וזרימת הון ספקולטיבי קצר מועד לתוך המדינה מהווים איום שיש לתת עליו את הדעת בהחלטות הריבית. הנגיד בוודאי אינו מעוניין לאותת לספקולנטים כי הוא מכביד את הרגל על דוושת הריבית.
• העלאת ריבית נוספת של 0.25% כבר בחודש הקרוב אינה תואמת קצב העלאת ריבית לרמה של 7% בעוד 12 חודשים.
• אי הודאות בעולם לא פגה, ותהליך "התנתקות" בין קצבי הצמיחה של כלכלות שונות בעולם צפוי להגביר את אי הודאות על רקע מלחמות סחר ומטבעות העלולות לאיים על המשך הצמיחה בעולם.
להערכתנו, בנק ישראל לא יעלה את הריבית במשק לחודש נובמבר, תחת התנאים הידועים כיום.
האפיק האג"חי במהלך התקופה הנסקרת ירדו התשואות באפיק הממשלתי באופןחד, בעיקר על
רקע ירידת התשואות בארה"ב. באפיק השקלי ירדו התשואות בעיקר בחלק הבינוני והארוך, ובשיעור פחות בחלק הקצר. גם באפיק הצמוד ירדו התשואות בשיעור דומה, ולאורך העקום כולו.
במהלך התקופה הנסקרת ירדו התשואות על האג"ח האמריקאיות ל 10- שנים ותשואת האג"ח המקבילה הישראלית עקבה אחריה, אם כי לא באותה עוצמה, בין השאר על רקע העלאת הריבית בישראל. המרווח הממוצע בתקופה הנסקרת עומד . על 1.88
תשואות האג"ח הקונצרניות ירדו בתקופה הנסקרת (המחירים עלו(, בשיעורים דומים לאג"ח הממשלתיות (פרמיית הסיכון נשארה דומה(. המלצות ליועצים שקלי-צמוד- בתמחור האינפלציה הגלומה הנוכחית אנו ממשיכים להיות אדישים בין האפיק השקלי לאפיק הצמוד, בחלק הארוך אנו עדיין מעדיפים את האג"ח הצמודות על רקע המשך הדילול בגיוס אג"ח צמודות ממשלתיות.
מח"מ- האג"ח הארוכות עדיין אטרקטיביות, אולם, הסיכון גבר משמעותית, ואנו ממליצים להתחיל בתהליך התקצרות. לציבור המשקיעים הרחב אנו ממליצים על החלק הבינוני. בסקירה הקודמת כתבנו כי אין כדאיות בהחזקה סינצאית, אולם, לאחר רווח של 0.5% וירידה בקמירות אנו מעדיפים שוב את ההחזקה הסינתטית.
אג"ח קונצרניות – המרווחים באג"ח הקונצרניות תואמים את רמות הסיכון הקיימות תחת ההנחה כי המחזור הכלכלי ימשיך להיות חיובי, גם אם אנמי. חלק גדול מהחברות מחזר חוב, ועסקיהן התייצבו. הסיכון העיקרי טמון להערכתנו באג"ח הקונצרניות הארוכות ובעלות המרווחים הנמוכים מאוד כדוגמת אג"ח של בנקים, בעיקר על רקע של תנודתיות עודפת.