אני בכל זאת הייתי נזהר.
הפעם הבאה שתהיינה ירידות מחץ זה יהיה הרבה יותר גרוע מ- 5% ליום, כפי שהיה בתקופת המשבר האחרון. גם אז היו ירידות של 5-6% ליום.
הפעם הבאה תהיה מלווה בירידות של 8% ליום.
עובדה אחת אני אזכיר לכולכם. אתם ודאי זוכרים ארוע מלפני מספר חודשים בו נפתחה הבורסה בארה"ב עם 10% ירידה (לפחות על המסכים), ואז טענו שזו היתה טעות. ובכן, אם זו לא היתה טעות, זה היה סוג של ניסוי, ואם מישהו חושב שכאשר יגיע הרגע מי שצריך להרוויח הרבה מירידות לא יזיז את השוק ב- 8 % ליום, שיחשוב פעמיים.
כאשר ירצו למנוע מצב של שיפוץ הם ימנעו ולא צריך הרבה בשביל זה, מספיק לשפוך למדורה את השמן הראשון - וזה יבוא מאליו.
ועוד דבר, לא ממליץ לאף אחד לכתוב שוקתות על בסיס קבוע כאסטרטגיה חודשית, אלא אם כן הוא רוצה מתישהוא להימחק או למחוק את כל הרווחים בחודש אחד. למה? כאשר יגיע היום שבו השוק יפול 5% כבר כותב השוקת נמצא בבעיה. האם לחתוך הפסד או לא? אם הוא חותך הפסד זה אומר שההפסד הושלם וזה יהיה מאד כואב, לכן ברגעהאמת מה שקורה לסוחר שוקתות זה שהוא מסרב לחתוך ולמעשה הוא מאמין כי השוק יחזור אחורה, ולכן למה להפסיד? ואז באה הירידה הנוספת. עכשיו, אם תשאלו כותבי שוקתות מנוסים הם יגידו לכם שבזמן אמת כל ההכנות הנפשיות שהם עשו לעצמם לא עוזרות. לכולם ידוע, שכאשר יש ירידה של 5% ביום, רוב הסוחרים מאמינים כי השוק יעלה למחרת לפחות ב- 50% מהירידה, ולכן נוצר כאן מצב פסיכולוגי מאד קשה לשם קבלת החלטה. סטטיסטית, הרבה פעמים כאשר השוק ירד במכה הוא גם החזיר אותו יום למחרת או יומיים לאחר מכן, זה נקרא ארוע איזמל. לכן, לחתוך הפסד ולמחוק מספר חודשים של רווח או לחכות עוד יום ולגלות שהמדד יתהפך הופכת להיות סוגיה מאד לא קלה למימוש בזמן אמת, קל וחומר כאש זה קורה למי שכתב חשוף (בעיקר אלה שכותבים רחוק מאד בתחילת החודש) שפתאום ירידה כזאת גורמת להפסד רצח.
אני הייתי נזהר במיוחד בתקופה הנוכחית - ודי לחכימא ברמיזא.