אנו זוג צעיר ובעצמנו רוצים לרכוש דירה אך מתקשים לעשות כך בשל המחירים המטורפים באזור השרון / גוש דן.

כשאני בוחן את רמת המחירים והשוק אני מבין שבמהלך 3 השנים האחרונות היתה כאן עליית מחירים מטורפת כאשר במרבית התקופה הזו המחירים בשאר העולם נפלו בטירוף, אבל לא בכדי, הם נפלו מכיוון שהתפתחו בועות שאצלנו אפילו לא חלמו על יציבות ועליית מחירים.

אז מה בעצם קורה לנו היום?
לטעמי קורה לנו מה שקרה לשאר המדינות המפותחות אך בעיכוב (כרגיל):
אנו במהלך של גל עליות שסופו ככל הנראה עדיין לא נראה, אנשים סוחרים בדירות כאילו היו מתווכים מקצוענים ובמקביל לוקחים משכנתאות אסטרונמיות בשל ריביות נמוכות.
ספוקלנטים נכנסים לשוק ומקפיצים מחירים באזורים שעד לא מזמן נחתכו בטירוף (חיפה, אשקלון ועוד) ומגיעים לשיא של 50% מכמות העסקאות בשוק הנדלן המקומי (נכון לחודש אוגוסט 09).
זוגות צעירים רבים נאלצים לשכור דירות כי ידם אינה משגת.

זה יימשך לנצח? מתי יהיה השינוי?
אני חושב שאנו מתחילים להרגיש אותו עמוק עמוק בפנים מבלי שנרגיש אותו (עדיין) על פני השטח, אני אומר זאת על סמך מספר נתונים שאני מכיר ועל סמך ראייה אישית שלי את השוק:
1.היקף ההלוואות למשכנתאות גדל ב-14% בממוצע מ-08/08 ועד 08/09, משמע, לאנשים יש פחות כסף זמין לעומת עלות הנכס, משמע, קונים לוקחים הלוואות גבוהות (למרות מחיר הנכס הגבוה) מתוך ראייה קצרת טווח של ריבית נמוכה מבלי להתחשב בפערים עתידיים שעלולים להיווצר בין יכולתם לשלם את המשכנתא העתידית (לאחר חזרת השוק לריבית נורמאלית) לבין ההחזר החודשי העתידי שיידרשו לשלם לאחר עליית הריבית, הלכה למעשה, ייתכנו מקרים רבים של חדלות פירעון של לווים לאחר עליית הריבית, משמע, הכנסת דירות לשוק במחירים נמוכים לצורך פירעון משכנתאות
2. נתוני האבטלה בעולם ממשיכים לעלות, מחירי הדירות בשוק האמריקאי עדיין לא נמצאים במגמת עלייה, התחרות בין המדינות גדלה וכתוצאה מכך השווקים הקטנים (כדוגמת ישראל) ייתקשו להתחרות בשווקים שעד כה היו בשליטתם או שהחזיקו נתח משמעותי ממנו, משמע, התכווצות המשקים בעולם ובעיקר של המדינות הקטנות יותר בשל חוסר יכולתן להתחרות בשווקים גדולים שמחפשים להתניע מחדש את המשקים שלהם, הלכה למעשה, גידול באבטלה בארץ ומימוש נכסים של האזרחים כתוצאה מתקופת אבטלה (אה, שוב באיחור לעומת שאר העולם...)
3. בכל יום צצות עשרות כתבות באתרי האינטרנט ובעיתונים היומיים הרגילים והכלכליים על שוק הדיור המקומי שכותרתם בנוסח של: "האוזר הנחשק ביותר", "התשואה הגבוהה ביותר", " מה עדיף, קבוצת רכישה או קבלן?", "איפה אפשר למצוא שטחים חקלאיים לפני הפשרה" וכן הלאה וכן הלאה...
מה זה מזכיר לכם? מאיפה לעזעזאל זה מוכר לנו??
אה נכון, זה מוכר לנו כי זה מזכיר לנו את תחילת / אמצע שנת 2007, התקופה שלפני קריסת השווקים:
כל שכיר נהיה ברוקר, כל כתב נהיה מנהל בית השקעות וכל יועץ השקעות "הכה את השוק"...
ברגעים כאלה אני נהנזה להזכיר לעצמי את המשפט הגאוני של הגדול מכולם, הלו הוא באפט:
כשכולם חזירים, אני פחדן. כשכולם פחדנים, אני חזיר...

עכשיו תחליטו אתם האם השוק יעלה או יירד, בראייה הצרה והפרטית שלי, אני מקווה שמה שציינתי אכן יתממש (בתקווה שבעצמי לא אאבד חלילה את מקום עבודתי) ואוכל לחשוב על קניית דירה במחיר שפוי....

אשמח לשמוע את דעתכם על תפיסתי