שלום אורי,

שיטת הסטופ-לוסט הינה שיטת מסחר וככול שיטת מסחר היא טובה, אני לא אומר את זה באיורניה, אני באמת מאמין שכל שיטת מסחר היא טובה - עבור משקיעים מסוג מסויים ועבור השקעות מסוג מסויים.

מי שעקבי בשיטה שלו ומצליח בה - בוודאי חושב שהשיטה שלו היא השיטה המנצחת.

למעשה ניתן לראות "מנצחים" בכל שיטת מסחר, בין אם זה שיטת השקעות הערך ובין אם השיטה הטכנית (שניתן לומר שנמצאות בשתי הקצוות של הספקטרום). גם השקעות לטווח ארוך וגם השקעות לטווח קצר עובדות, נכון? יש לנו משקיעים לטווח ארוך שעושים כסף ויש לנו דיי-טריידרים שעושים כסף...

הדברים אינם סותרים, פשוט כל אחד מתמקד במה שהוא יודע, במה שהוא מכיר ובהשקעות שמתאימות לסוג וסגנון המסחר שלו.

הבעיה מתחילה כאשר מנסים להכיל סגנון אחד על השקעה שמתאימה לסגנון אחר... חוסר ידע וחוסר הבנה הם שני הגורמים הגדולים ביותר והמשפיעים ביותר על הפסד - לדעתי, ולא סיכון. למעשה אני מאמין כי סיכון הוא דבר יחסי וכי הוא לא פר השקעה אלא פר משקיע...

אבל לא נכנס לזה כאן.

אז נכון שמיצוע, או מכירות קיזוז (כפי שאני נוהג לעשות) יכולות להעמיק את ההפסד והם בניגוד מוחלט לשיטת הסטופ-לוסט. אבל אני מבצע אותם מול השקעות מסוג אחר...

כאשר אני יודע להעריך נאמנה את הערך התחתון האמיתי של נייר (בעיקר אג"ח) אני יכול לומר כי כל השקעה מתחת למחיר זה הינה למעשה חסרת סיכון כול עוד אני מוכן להחזיק אותה לאורך זמן!

וכן יש דרכים לדעת את המחיר האמיתי הנמוך של נייר...

הכל נמצא בנתונים הפיננסיים של החברה.

למיצוע יש ערך, אך צריך לדעת איך ומתי להשתמש בו. מיצוע גם יכול לשמש לקיזוז הפסדים ולא בהכרח לקבלת רווח סופי... אך שוב לא נוכל להיכנס לכול זה כאן.

נקודה אחרונה למחשבה - למרות שבמניות ביצוע של מיצוע הואקשה יותר (שכן יכולת החישוב של שווי הוגן קשה יותר) מיצוע יכול להפיק רווחים גם כאן.

כאשר אתה משתמש בסטופ לוסט אתה מקבע את ההפסד ויוצא מהנייר. כניסה אליו היא שוב עניין של קבלת החלטה.

לעומת זאת נניח שיש חברה מרוויחה, עם הון עצמי חיובי שמחיר השוק שלה מייצג שווי שוק הנמוך מההון העצמי!

למעט אם אתה מעריך שהיא יכולה לרשום הפסד מסויים לאורך זמן ובהנחה שאין חשש לתזרים מזומנים עתידי - האם לא סביר להניח כי יבוא תיקון (שארי אם מפרקים היום את החברה, והערכים נכונים, בעלי המניות יקבלו יותר כסף משווי המניות שבידיהם).

ראה מקרה חברת ב. יאיר! - שם רף השווי הגבוה היה 3000 והרף הנמוך 2500 והגיע לחישוב הערך שלי מהר מאוד והיום מתנדנד (למעשה לאחר הדוח האחרון הגבול העילון גבוה יותר).

ואם נסתכל על מקרה שאני צופה לעתיד - מניות חברת כור - נסחרות בדיסקאונט גדול. כן הם יכולות עוד לרדת וכן עדיף לתפוס את הנקודה הנמוכה ביותר - אבל תזמון של השוק אינו אפשרי, ולכן הברירה היא כניסה והמתנה ואם המחיר יורד בצורה מעותית ההשקעה רק נעשת אטרקטיבית יותר ולכן הרחבת ההשקעה רק מתבקשת.

באגחים ניתן לציין מספר רב אף יותר של ניירות, נכון שהיום כבר יותר קשה למצוא אותם, אבל בהחלט לא בלתי אפשרי...