אהלן גיא,
מעבר לתשובה היפה של לברון, אני אחדד מס' נקודות:
1. מהו הרכב האג"ח הרצוי לתיק סולידי (הכוונה היא מאיזה סוג) או אולי בכלל עדיף שיקלי?
תשובה: מעבר לתשובה של לברון, שהרכב התיק הוא תלוי טווח השקעה ואופי המשקיע (ניתן להגדיר סולידי בצורות שונות) חשוב להבין שגם תיק שמורכב בעיקר מאג"ח שקליות יכול להיות סולידי.
אם אתה מתכוון לסולידי במובן שהחזר הקרן מובטח - התשובה עשויה להיות X.
אם אתה מתכוון לסולידי במובן שהתנודתיות בתיק תהיה נמוכה - התשובה תהיה שונה.
אם אתה מתכוון לסולידי במובן של שמירה על ערך הכסף - התשובה היא בכלל אחרת.
תשובה 2: כפי שכתבתי כאן מספר פעמים בחודש האחרון, התשואות לפדיון בשוק הסולידי שוב נמצאות ברמות נמוכות מדי לטעמי. המשמעות היא משולשת:
א. ישנה אפשרות להפסדי הון במקרה של עליית ריבית/ עליית מחירים עקב סיבוב נוסף של משבר וכו'.
ב. במידה ואתה מחכה עם האג"ח עד לפדיון אתה מקבע לעצמך תשואות נמוכות למדי.
ג. אין פיצוי על רמת אי הוודאות ששוררת בשוק - מה יהיה קצב ההתאוששות השנה? האם תחול נסיגה? האם מדינות יבצעו שמיטת חובות? מה יהיה עם החברות שעומדות בפני פרעונות כבדים השנה?.
2. האם לדעתך/כם כדאי להפוך את התיק לנזיל (דרך כלל) כך שאם יש "נפילה" בבורסה אני יכול להיות עירני מעט ולצאת החוצה כמעט בזמן?
תשובה: גם קרן נאמנות היא נזילה, אם כי כמובן שהיא פחות נזילה מאג"ח שניתן למכור ולקנות במהלך כל היום.
אם שוק ההון אינו העיסוק המרכזי שלך ואין לך כוונה להפוך אותו לכזה - רוב הסיכויים שאם אכן תהיה נפילה לא תזהה אותה בזמן. אגב, גם אנשים מקצועיים עם נסיון רב ומקצועיות מוכחת לא מצליחים להמנע מנפילות.
ככה שלא הייתי בונה על זה :-)
והערה אחרונה - הסכום שמדובר בו הוא סכום קטן יחסית, ולכן חשוב שבעתיים להמנע מקניות כשהשוק נמצא ברמת תשואות נמוכה (מאחר ולא ניתן יהיה להשאיר סכום כסף משמעותי בצד שיאפשר לנצל ירידות. מה לעשות, בשוק ההון הגודל כן קובע...
נ.ב.
כשכתבת קרן השתלמות אני מניח שהתכוונת לקרן נאמנות, נכון?.
בהצלחה,
שילה