ש_ל שלום רב,
קודם כל אני רוצה לומר שמה שאני כותב זאת הדעה שלי בלבד ואין לראות זאת כהמלצה , אני נותן ורושם את הדברים מזווית הראיה שלי ומדעתי האישית , ואני בטוח שיהיו כאלו שחושבים ורואים את הדברים אחרת.
ברור לי שכל אחד רוצה וצריך לבחון את השקעתו לפי אהבת/שנאת הסיכון שהוא חש כלפיי המוצר או החברה ושכל אחד אמור וצריך לעשות בכספו מה שטוב לו ולבני ביתו.
אוקיי מתחילים..
דרבן- קצת פרטים על החברה , החברה הינה חברת השקעות העוסקת בייזום,בנייה והשכרת מבנים למסחר,תעשיה, ומשרדים.
לחברה שווי שוק של 915,633 אלפי ש"ח , החזקות בעלי העניין כ - 80% ( ובראשם כמובן אליעזר פישמן ) , המוסדיים מחזיקים בכ - 6.5% והציבור מחזיק ביתרה כ-13.5% .
לחברה יחס הון למאזן של כ28% ( מראה שהחברה לא ככ ממונפת כפי שנהוג לחשוב והיחס הנ"ל נחשב לטוב יחסית לסקטור , מראה שהבעליםבאמת שמו והביאו הון עצמי ) , וכמו כן התשואה להון הינה 13.7% . הנתונים נכונים לתאריך 09/2009
לחברה כ 6 סדרות אגח שונות שהקצרות בהם ( כפי ששאלת ) למשל דרבן ג' נותן תשואה ברוטו של 4.67%+מדד למחמ של 1.73 , ודרבן ז' נותן תשואה של 4.81 ומחמ של 2.6 ..למראית עין זה נראה שעדיפה הקצרה יותר אך אם שמים לב לתשואה נטו ניתן לראות הבדלים גדולים יותר לטובת אגח ז' למרות שעדיין אין עדיפות ברורה לבחירה בין השניים.
ולכן הם נראים כהגדרתך כחנייה נוחה למרות והייתי אולי יכול לישון איתם בשקט למרות שהייתי רוצה למצוא אותם במחירים נוחים יותר וקיימת אפשרות סבירה שזה יקרה .( אך מצד שני לימדו אותי לא להיות גרידי ולדעת להסתפק לפעמים במה שיש.. )
מבני תעשיה- גם כאן מעט פרטים על החברה ,החברה עוסקת ביזום ובהקמת מבנים לתעשיה, מלאכה ,מסחר ומגורים- להשכרה ולמכירה ובניהול עבודות פיתוח תשתית ובניה.
שווי שוק של החברה 1,979,633 א' ש"ח , החזקות בעלי העניין מהוות כ 85% ( שבעיקרם כלכלית י-ם 67% !! ולא פישמן ) דלק נדלן , וטאו. שלמוסדיים כמעט 1% החזקה והציבור מחזיק ביתרה כ 14% .
לחברה יחס הון למאזן של כ 21.8% שזה כבר מגיע לגבול של המקובל בענף ובסקטור ( כלומר ממונפת דיו ) והתשואה על ההון היא של 6.8% . גם כאן הנתונים מ 09/2009.
לחברה קיימות סדרות אגח שונות ובהתייחס לשאלתך אז הם נותנים תשואות דומות לאגחים שהוזכרו מעלה לדוגמאמבני תעשיה ז' נותן תשואה של 3.94% למחמ של 1.5.
אז נשאלת השאלה ההגיונית והטריוואלית מה עדיף ??
כאן נכנסת לעניין הערכה שלך לגבי פרעון החוב ואסביר מדוע ..
לא סתם כתבתי פרטים על החברה ומי בעלי העניין כי במידע הזה אתה בעצם יודע מי במצב של בעיה יהיה חייב לך את הכסף ולמי פונים..אז בדרבן אין בעיה כי פונים לאליעזר פישמן אשר הוא בעל עניין שם , ואם אתה מאמין בו או לא זאת שאלה שאתה צריך לשאות את עצמך..
נכון שפישמן נתפס בעיני רבים כאוהב סיכון וכולם זוכרים לו את הנפילה מלפני מספר שנים עם המטבע התורכי ,אבל חייבים לציין כי אליעזר פישמן תמיד עמד בהתחייבויותיו !!!
אז אני אישית מאמין בו גם הפעם ( אבל שוב זו רק דעתי האישית )
עכשיו לגבימבני תעשיה , במידה ויקרה משהו בחברה זה לא שתוכל לבוא לפישמן ולבקש את הכסף כי הוא לא בעל עניין שם אלא כלכלית י-ם ולכן אני לא סבור שבעלי המניות או מחזיקי האגח של כלכלית יתלהבו ככ להעביר כספים מכלכלית למבני תעשיה והם אולי יעמדו על הרגליים האחוריות ( תראה למשל את הרעש שהיה במקרה של אלעזרא שרצה כסף מחברת הבת אלבר )
למרות שגם כאן אני מאמין שהאגחים ישולמו כסדרם.
כעת לכלכלית ולסיכום יחדיו , אני כבר מזמן טוען ועונה לכל מי ששאל שהאגחים של החברות הללו ישולמו!! ואף היו תקופות עם תשואות מדהימות ( שאנחנו נתגעגע אליהם די בקרוב ) שכולם פחדו אני ראיתי זאת בתור הזדמנות בלתי חוזרת.
אני אישית סבור שאנחנו נראה עוד מספר הסדרים אצל חברות שונות ( וזה לא בהכרח רע ) אבל אני מאמין ש ה"חברה הגדולים " ובראשם פישמן ותשובה יעמדו בהתחייבויות שלהם כלפי הנושים וזאת דווקא עקב מה שקרה ללב לבייב עם מקרהאפריקה שבו המוניטין שלו ירד פלאים( וספק אם אמון הציבור יחזור להיות בו כמו בימים עברו או לפחות ייקח זמן עד שזה יקרה) והם לא ירצו ללכת באותו המסלול שלו.
אז כן האגחים של כלכלית נראים טוב מאוד בעיניי אבל אוטוטו המרווחים נסגרים ואז נצטרך לחפש אגחים עם תשואות שיחפו על הסיכון כי בכל זאת עדיין הכל יכול לקרות בשוק כפי שראינו.
מקווה שעזרתי לך במעט לעשות טיפה סדר , אני שוב מציין שזו רק דעתי וזווית הראייה שלי ואני בטוח שיש כאלה שחושבים הפוך ממני לגמרי ולכן אין לראות בדברים כהמלצה.
גילוי נאות - לא מחזיק בשום אגח שהוזכר פה , אך מאמין גדול באגחים הללו ( מצד שני אני גם לא נביא.. )
בהצלחה, לברון