ידידי, איש יקר המנסה לעזור לחברו בשעת צרה.
לא אכנס כלל להיבטים משפטיים או חוזיים - כי ראשית קיבלת תשובות איכותיות משחקן ומלירן, ושנית, ידיעותיי בעניינים אלו שואפות לאפס.
אבל, אתייחס מההיבט של האדם מהרחוב או מה אני חושב ביחס למקרה:
1. כשמגיע אדם מכובד לבנק (1.5 מ' ש"ח בחן' השקעות זה בהחלט לקוח מכובד בעיני הבנק) ומבקש לאפשר לו פעילות באופציות מעו"ף, הבנק די בדילמה כי מצד אחד באם אותו פקיד בבנק קצת מתמצה בענייני שוק ההון הוא יודע כי מרבית הסיכויים שהעניין לא ייגמר בטוב - או שהלקוח יפסיד הרבה כסף (סיכוי גבוה שזה יקרה) או שאם הבנק יתעקש ויערים קשיים הלקוח עלול לבצע זאת בכל מקרה, רק שזה יהיה בבנק אחר.
2. בוא ניקח דוגמה יותר פשוטה - מישהו יכול למנוע מאדם לשרוף את כספו בהגרלות לוטו (גם אם תשקיע כל פעם 100 אלף ש"ח ב- 15 הגרלות שבועיות, האם הסיכוי לסיים ברווח גדולים מהסיכוי באופציות ? להערכתי, לא), להיפך, לא רק שלא מונעים זאת אלא אף מעודדים את ההשתתפות בהגרלות, ובטח שלא מזהירים אותך או מחתימים אותך מראש.
3. ועוד דוגמה - כשאדם מהיישוב קונה רכב יד שניה דרך מודעה בעיתון או בלוח אינטרנטי, האם יעלה בדעתו לשלם אפילו 50 אלף ש"ח למוכר, מבלי שיבדוק תחילה את הרכב במכון מורשה (והדגש על מורשה), יקבל תסקיר מקצועי על מצב הרכב, ובמרבית המקרים אף ייקח את דוח המכון למוסכניק שאמין עליו לצורך חוו"ד נוספת.
אז על אחת כמה, כשמדובר ב- 1.5 מ' ש"ח האם סביר להסתמך על פקיד בנק ממוצע שעבר קורסים רבים בטופסולוגיה מתקדמת ועיקר התמצאותו בבנקאות טכנית, אך ללא שמץ מושג בנגזרים? (יש לי זוג ידידים, שהאשה מנהלת בכירה באחד הסניפים המרכזיים של בנק מבין שני הגדולים, בעלת שני תארים בכלכלה ומינהל עסקים, ומעל 20 שנות וותק בבנקאות - ולמרות זאת אין לה מושג ירוק באופציות מעו"ף, חוץ מאשר לדקלם שזה מסוכן).
ועוד דוגמאות כהנה וכהנה.
המסקנה שלי שיש כאן כשל קולוסאלי ברמה לאומית, שאין כל השקעה בהכשרה פיננסית מינימאלית מטעם המדינה (וזו בעיה רחבה בהרבה מעניין הסיכון שבאופציות).
הרעיון היחידי שעולה בדעתי, ולא שאני ממש חושב שיעבוד או נותן לזה סיכוי של יותר מ- 1% להצליח, אבל זה הדבר היחיד שיכולתי לחשוב עליו - זה לפנות עם סיפור המקרה למישהו שיכול לפרסמו, ולהביאו לידיעת הציבור. לא נראה לי כי יש סיכוי לקבל חזרה מהבנק את הכסף (כי הבנק מכוסה לחלוטין משפטית, וגם כי הרוויח מעט מאד מכל אותה פעילות שבה חברך הפסיד 1.5 מ' ש"ח, במקרה הטוב כמה אלפי שקלים, ומרבית הכסף הלך לקרנות גידור, סוחרי מעו"ף או מגדרים עלומי שם), אבל יש סיכוי כי פירסום המקרה אולי ימנע מאנשים אחרים לשרוף את כספם בדרך דומה, ואולי, אולי קטן מאד, יעורר משהו אצל המחוקק שיגביל את היכולת לעסוק בנגזרים ע"י חסרי ידע בתחום.
בברכה