צהרים טובים.
דיון מרתק !
אוסיף על הנקודות החזקות שהועלו את הקשר בשורת הרווח בין נדל"ן (בעיקר משכנתא אך גם עניינים נלוים) ובין רווחי הבנקים. הנוסטרו של הבנקים לא מתפקד מזה שנים, ועם כל הכבוד לעמלות שורת המשכנתא היא הקריטית. אם נניח ירידה של 10% במחירי הדיור ומכאן נגזור (לשם הדוגמה) ירידה של 5% בהיקף לקיחת המשכנתאות כבר קיצצת משורת הרווח של הבנקים 11-14%. מכאן השמיים הם הגבול ולא במקרה אני מתעלם מתרחיש קריסה במחירי הדיור ובנקים שנותרים עם דירות בשווי קרוב מדי להיקף ההלוואה. אני מעדיף להביט בטווח הקצר (הערכנו בסקירה השנתית נפילה במחצית השניה של 2017 במחירי הדיור) ולהתחיל בירידה של 5-10% ומשם כבר לבחון התקדמות הדברים.

ביחס לבנקים "זורקים" לווים או לא = אני מסכים שזה ענין נדיר ביותר אבל לא צריך לזרוק לווים אלא רק לבחון מה קורה בתקופה של גרייס. אף בנק לא יאמר ללווה לא לגרייס של מספר חודשים/ פרישה שונה וכאן מתחילה הבעיה. לא צריך לדמיין מצב שאי אפשר לממש בתים. גם בארה"ב בשיא המשבר היא אפשרי אלא שפשוט לא היה כדאי. אם דירה נקנתה ב 2 מליון ש"ח עם הלוואה של 1.2 מליון זה אומר החזר סביבות 1.9-2.3 מליון ש"ח. אם מחיר הדירה יותר ל 1.5 מליון = אתה לא מביט בכך שהבנק נתן 1.2 ויקבל 1.5 במימוש. אתה מביט על ההפרש בין מה היה אמור להתקבל ובין מה יתקבל בפועל (ובעתיד יקרא כבר חוב אבוד).

מבחינת קפאון ארוך - כמו כל דבר ונכס אם השוק היה עולה שנתיים שלוש אז אפשר לקבל ירידה מתונה. כששוק עולה ללא הפסקה מאות אחוזים (ריבית דה ריבית) אתה לא מצפה לתיקונצ'יק אלא לתיקון של ממש. אל תשכחו שעבור מי שרכש דירה עד 2014-5 גם ירידה של 20%-30 לא תהיה דרמטית כי בסה"כ המחירים המשיכו מעלה. על כל היתר הסיפור כבר מאוד מורכב. בכל מקרה מהלך שנמתח על פני זמן מתאים לשורט ולא לאופציות ולכן זו הדרך הנכונה.

מבחינת העליה האחרונה במדד הבנקים - ציבור ושוב ציבור. יש פשוט גל כניסה של ממש לתוך המניות ואם תבחן את ת"א 35 ומאוד תתאמץ תגלה אולי 3 מניות שניתן להשקיע בהן ב"ראש שקט". לקחו לציבור את מניות העם טבע ופריגו. עוד קודם את כיל וחל. לקחו עכשיו את בזק וכל מה שנשאר למי שרוצה קצת תשואה אלו מניות הבנקים ולכן לא צריך להביט על המהלך הזה כמשהו ממוסד (שם רוצים רק לברוח לחול) אלא ציבור שמשקיע במה שהוא מכיר. ישנה קורלציה יפה בין העליה במניות הבנקים לעליה בחברות קטנות שמייצרות באזז וזה תמיד הולך ביחד.